Osakkeet

Salkun syyssiivousta kymppitonnilla

Syksy saapui ja syysmyrskyt ovat myllänneet myös Tursaan salkussa. Ihan pelkästään epävakaisia kelejä en kuitenkaan pysty syyttämään nälkävuoden mittaisesta salkkutiliotteesta, vaan kyllähän se wannabe-treideri löytyy ihan täältä näppiksen takaa. Enimmäkseen olen ollut myyntilaidalla, joten käydään ensin läpi salkusta lentäneet laput.

syyssiivous-sa
Kellastuneet osakkeet salkusta pois! Kuva: Pihakivi.com.
  • Aallon Group. Keväällä First Northiin listautuneen tilitoimiston pörssitaival alkoi oletetun lupaavasti ja ensimmäinen tulosinfo nosti kurssin yli 10 euron. Seuraavana päivänä yritys kuitenkin ilmoitti toimitusjohtaja Elina Pienimäen lähdöstä. Liike oli minun ja monen muunkin mielestä yllättävä eikä juurikaan herättänyt luottamusta. Eilen selvisikin siirron syy – Pienimäki aloittaa Wulff-yhtiöiden toimitusjohtajana. Joka tapauksessa tein pikapäätöksen ja laitoin kaikki 120 osaketta myyntiin tasahintaan 10 € / kpl.  Näin ollen alun perin pitkään salkkuun ostettu sijoitus muuttuikin parin sadan euron pikavoitoksi.
  • Verkkokauppa.com. Kehnosta tuloskunnosta ja Amazonin uhasta kärsivä Verkkis romahti viime tulosinfon yhteydessä. Olen hieman hämmentynyt tämän alun perin no-brainerilta tuntuneen megatrendisijoituksen korpitaipaleesta, mutta kilpailu on vähittäiskaupassa tunnetusti kovaa. Sinänsä osake on nyt monella mittarilla edullinen, mutta loppupeleissä kyse on luottamuksesta johtoon. Itseltäni sitä ei tällä hetkellä löydy, joten realisoin positioni – valitettavasti aika mojovalla – tappiolla.
  • Outokumpu. Naureskelin taannoin sijoitusohjeelle, jonka mukaan ei kannata sijoittaa Outo-alkaviin yrityksiin. Arvosijoittaja-Tursas lankesi kuitenkin arvo-ansaan ja tarttui kauppasotien myötä pudonneeseen puukkoon. Pitäisi varmaan tajuta olla koskematta osakkeseen, joka on kotipörssin shortatuimpia. Isojen pelureiden kanssa ei yleensä pienet pärjää. Nyt kun Outsan kurssi hieman toipui 3 euron paremmalle puolen, kirjasin itselleni suosiolla tästäkin jonkinmoiset turskat.
  • Basware. Nappasin alun perin tätä maksupalveluihin erikoistunutta it-firmaa kesällä, kun kurssi niiasi 18 euron tuntumaan. Ero markkinahinnan ja tavoitehintojen sekä alkuvuodesta spekuloidun (ja peruuntuneen) ostotarjouksen (40 € / osake) välillä oli sen verran iso, että päätin ns. pistää vedon sisään. Viime perjantaina sitten tuli tieto, että Baswaren suurin omistaja Arrowgrass Capital joutuu sulkemaan rahastonsa ja kurssi lähti pomppimaan levottomasti. Pelilapuissa aiemmin näppini polttaneena päätin saman tien poistua takavasemmalle hintaan 20,40 € / kpl. Pikavoittoa tästä swingistä kertyi n. 12 % eli n. 200 €. Sinänsä ajoitus oli vähän kehno, sillä perjantain paniikin jälkeen sijoittajat päättivät pääomistajan ahdingon olevan hyvä juttu ja kurssi ampaisi alkuviikosta 10 % nousuun. Ajoitus ei mene koskaan nappiin!
  • Kone. Viime aikoina hississä on sihissyt vesihiiden sijaan myös saksalainen ThyssenKrupp, tarkemmin sanottuna konglomeraatin hissibisnes. Yrityskauppasuunnitelmat ovat jo tarjousvaiheessa ja Konehan olisi nyt ostajan roolissa. Sijoittajat ovat tästä piirileikistä sen verran pähkinöissään, että ovat diskontanneet Keilaniemen jättiläiselle varsin rapsakkaan kasvupreemion. Kokonaan en malta seurata kuviota sivusta, mutta puolet positiosta eli 50 osaketta heitin hissistä ulos 55. kerroksen tietämillä (55,26 € / kpl). Suhtaudun varsin kyynisesti yrityskauppoihin, sillä tutkitusti niissä usein käy joko tosi kehnosti tai ainakin sorrutaan ylihintaisiin ostoksiin.
  • Taaleri. Innovatiivisena finanssiputiikkina alun perin listautunut Taaleri on kasvanut hiukkasen vaikeasti selkoa otettavaksi tapaukseksi. Kattauksesta löytyy niin perinteistä varainhoitoa kuin omaa sijoitustoimintaa usealla mantereella. Kurssi on osoittanut viime aikoina kaakkoon enkä enää ota selkoa bisneksestä, joten päätin sulkea pienen tarkkailupositioni (tappiolla) hintaan 6,72 € / kpl.

Lisäksi myyntiputkessa kelluu tietysti vielä DNA, jonka ostotarjous päättyy (tai jatkuu, saapi nähdä) 26.9. Näillä näkymin aion edelleen hyväksyä tarjouksen, mutta pihtaan päätöstäni tietty viime hetkeen mustien joutsenien varalta.

syyssiivous-nordnet
Elo-syyskuun veivausta. Listalla myös pari mysteeriostoa, joista ehkä lisää myöhemmin… 🙂

Ihan täysin myyntikyynikoksi en nyt kuitenkaan tunnustaudu ja siitä todisteena ostin viime viikolla sopimusvalmistaja Scanfilia, jonka bongasin Pörssisäätiön järjestämästä Pienet helmet -pörssi-illasta. Tapahtumassa oli esillä muitakin kiinnostavia firmoja, mutta maltillisen kasvun, kohtalaisen osinkotuoton ja defensiivisyyden rohkaisemana lunastin pienen avausposition (300 kpl) hintaan 4,10 € / kpl. Vaihto osakkeella on aika pientä, joten suunnitelmissa on vielä käydä tankilla sopivan dipin koittaessa.

Toinen ostolappu oli pääomasijoittaja Capman, jonka tuorein tulosraportti valoi lisää uskoa yrityksen strategiaan. Tavoistani poiketen ostin tällä kertaa ns. nousuun enkä jäänyt kyttäämään tarjoushintaa. Maksoin 1000 osakkeen potista 1787 euroa ja tänään sen olisi voinut kaupata 1880 eurolla, joten toistaiseksi plussalla ollaan.

Kolmantena hevosena tankkasin hieman jo salkussa ollutta Tietoa hintaan 21,94 € / kpl. Tämä tapahtui ihan oman perstuntuman nojalla – alun perin kun ostin ensimmäiset Tiedot salkkuun n. 20 € / kpl ja en ollut pitkään aikaan nähnyt kurssin lähestyvän noita tasoja. Nyt ollaankin jo lähemänä 24 euroa, joten ehkä tällä kertaa ajoitus meni nappiin?

Näistä syysmyynneistä salkkuun kertyi käteistä (ostoilla vähennettynä) noin 5 000 euron edestä. Osa pelimerkeistä kuluu ensi kuussa erääntyvään 5. sijoitusasunnon maksuerään ja osan laitoin nakuttamaan 6,75 % tuottoa Bondoran Go & Grow -vertaislainapalveluun. Loput lojuvat salkun pohjalla sopivaa ostokeissiä odotellen. Tarkkailulistallani ovat ainakin Fortum, Alma Media ja Kojamo. Jos mitään pakottavia korjausliikkeitä ei ilmaannu, odottelen kuitenkin vuodenvaihteeseen asti, jolloin saan kirjattua uudet laput veroedulliselle osakesäästötilille!