Osakkeet

Olen pettynyt valitsemiini ETF:iin (IS3N, SXR1)

Välillä ketuttaa. Kuva: www_slon_pics @ pixabay.

Aloittaessani tämän blogin kirjoittamista (talvella 2016) sijoitin kuukausittain Nordnetin kautta neljään ETF:ään. Omat neljä valintaani (suluissa hallinnointipalkkio) olivat:

 • DXET – eurooppalaiset suuryhtiöt (0,09 %)
 • SXR8 – amerikkalaiset suuryhtiöt (0,07 %)
 • SXR1 – Aasia (pl. Japani) osakkeet (0,20 %)
 • IS3N – kehittyvien markkinoiden osakkeet (0,18 %)

Nämä valikoituivat lähinnä sen takia, että olivat a) passiivisia indeksi-ETF:iä, b) tämän vuoksi matalat hallinnointipalkkiot ja c) niihin oli mahdollista säästää kuukausittain Nordnetissä ilman merkintäpalkkioita.

Harrastin säännöllistä kk-sijoittamista pari vuotta, kunnes loppuvuodesta 2016 markkinat alkoivat tuntua aloittelevalle sijoittajalle ylikuumentuneilta. Lisäksi aktivoin tuolloin erinomaisilla ehdoilla (0,5 – 1 % korko, nykyistä paremmat lainoitusasteet) markkinoidun Superluoton, jonka käyttö estää kk-sijoitusten suorittamisen (siis vain jos saldo oikeasti on punaisella).

Kuukausisäästöt menivät siis tauolle ja vuodenvaihteessa 2016-2017 päätin myydä euro (DXET) ja jenkki-ETF:t (SXR8). Loput jätin vielä salkkuun, vaikka lisäsijoituksia en juurikaan tehnyt (paitsi vähän vahingossa).

Nyt kun tuosta on kulunut muutama vuosi, täytyy todeta että hiukkasen hölmösti tuli tehtyä – monessa mielessä. Ensinnäkin, USA ETF olisi nyt n. 36 % korkeammalla kuin myyntihetkellä. Euro-ETF sekin hiukkasen plussalla, mutta isoin harmitus on salkkuun jääneiden ETF:ien surkea kehitys. Katsotaanpa käppyröitä ja lukuja:

iShares Core MSCI Pacific ex-Japan UCITS ETF (SXR1)

Kurssikehitys 2016-2020, vertailuindeksinä (keltainen viiva) OMXH 25 GI.

Valitsin vertailuindeksiksi Helsingin pörssin (OMXH) 25 suurinta yritystä (25) voitonjakojen (G = gross) kera, johon olisi ollut superhelppoa ja ilmaista sijoittaa ETF:ien sijaan esim. Nordnetin Indeksirahasto Suomen kautta. Ja saman tien nähdään, että aika surkeasti tämä Aasia-ETF on pärjännyt kotipörssiin verrattuna (5v tuotto 9,20 % vrt. indeksi 43 %).

Jos tarkastelee mitä tuo SXR1:n käyttämä indeksi (MSCI Pacific Ex Japan NR) on syönyt, niin tässäpä viisi suurinta sijoitusta (yhteispaino n. 27 %):

 1. AIA Group Ltd (vakuutuspalveluyhtiö, Hong Kong)
 2. Commonwealth Bank of Australia (pankki, Sydney)
 3. CSL Ltd (bioteknologia + rokotteet, Melbourne)
 4. BHP Group Ltd (kaivos + metalli + öljy, Melbourne)
 5. Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd. (pörssi, Hong Kong)

Näistä vain CSL on noussut 5 vuoden aikana merkittävästi (> + 50 %) ja tämä osaksi selittääkin ETF:n vaisun kehityksen. Finanssisektori dominoi ja se on ollut yksi nollakorkoaikojen alisuoriutujista, eivätkä kaivoksetkaan sen paremmin ole pärjänneet.

Viiden vuoden annualisoitu tuotto tälle ETF:lle on 1,75 %. Tämän verran ETF olisi tuottanut per vuosi 5 vuoden ajan olettaen, että vuosituotto olisi pysynyt vakiona tuon ajan. Se on teoreettinen luku, mutta sitä voi verrata esim. tuohon aikaan monen pankin maksamaan riskittömään korkoon. Aika kehno suoritus sanoisin. No, entäs sitten tuo toinen ETF:

iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (IS3N)

Kurssikehitys 2016-2020, vertailuindeksinä (keltainen viiva) OMXH 25 GI.

Kehittyvät markkinat ovat pärjänneet hieman paremmin, mutta eivät sentään Suomi-indeksiä peittoneet. 5 vuoden kokonaistuotto on 22,30 %, mikä on annualisoituna n. 4 %. Entäs mitä tämä otus on syönyt, top-5 alla:

 1. Alibaba Group Holding Ltd ADR (verkkokauppa, Kiina)
 2. Tencent Holdings Ltd (nettibisnes, Kiina)
 3. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (siruvalmistaja, Kiina)
 4. Samsung Electronics Co Ltd (elektroniikka, Etelä-Korea)
 5. Meituan Dianping (nettibisnes, Kiina)

Hiukkasen huvittavaa, että nämä ns. kehittyvien markkinoiden jätit ovat paljon tunnetumpia ainakin omasta mielestäni, kuin SXR1:n Aasian pääpelurit.

Mutta eipä näilläkään lyöty Helsingin pörssiä, kumma juttu. Toki pitää muistaa, että indeksi on varmasti elänyt tässä 5 vuoden aikana ja koko ajan ei varmastikaan ole ollut yhtä särmiä firmoja kärjessä. Ehkä tulevaisuus on valoisampi tämän ETF:n suhteen? Lisäksi hallinnointipalkkiot, vaikka pieniä ovatkin, hiukan nakertavat tuottoa vuosi vuodelta.

Mitäpä tästä opimme? Välillä hajauttaminen johtaa myös tuottojen menettämiseen. Toisaalta vaikea sanoa minne olisin näiden sijaan sijoittanut. Lisäksi 5 vuotta on vielä aika lyhyt aikaperspektiivi. Mielenkiintoista nähdä miltä sama kuvio näyttää 10, 15 ja 20 vuoden jaksoilla tarkasteltuna.

Joka tapauksessa kulunut 5 vuotta on ollut USA:n ylivaltaa pörssien puolella ja vähän luulen, että sama meno jatkuu. Etenkin kun liian merkittäviksi kasvavat kiinalaisfirmat (esim. Tik Tok) pilkotaan väkisin amerikkalaisen firman osaksi.

IS3N ja SXR1:n tuotot omassa salkussani, viimeinen sarake on tuotto euroissa.

Mitäpä itse aion tehdä? Pettymyksistä huolimatta nämä ETF:t ovat kuitenkin hiukkasen plussalla salkussa, että veroseuraamusten takia ei kannata myydä. Luvut eroavat 5v virallisista luvuista ajallisen hajautuksen takia. Laput säilynevät salkussani, mutta tuskinpa enempää enää niihin ladon euroja.

Miten teillä arvon kanssasijoittajat? Jotenkin tuolloin tuntui, että nämä neljä ETF:ää ovat olleet kohtalaisen suosittuja omassa kuplassani. Löytyykö samoja lappuja teidänkin salkuista vai kenties parempia poimintoja?