Asuntosijoittaminen

Alihintaan vuokraaminen kyrsii, mutta minkäs teet?

Vuodenvaihde on ollut kiireistä aikaa vuokraustoiminnan osalta. Marraskuussa vaihtui yhden asunnon vuokralainen. Onneksi tähän löytyi nopeasti uusi kiinnostunut, mutta hän joutui valitettavasti perumaan tulonsa. Siispä uutta matoa taas koukkuun. Samaan aikaan toisen sijoitusasunnon vuokralainen ilmoitti lähdöstään. Hän oli onneksi järjestänyt asuntoon tuttavansa kahdeksi kuukaudeksi asumaan, joten kaikki vaihtumiset eivät keskittyneet joulukuulle. Toisaalta lyhytaikaisenkin vuokralaisen kanssa joutuu tekemään samat sopimus- ja tarkastuskuviot kuin pitkäaikaisemmankin kanssa, joten puuhaa on riittänyt.

Nyt kuitenkin on sikäli onnellinen tilanne, että kumpaankin asuntoon on löytynyt uudet, toivottavasti pitkäaikaiset vuokralaiset. Mutta koska asuntomarkkinoilla on vielä runsasta ylitarjontaa, vuokria on ollut pakko tiputtaa reippaasti. Tässä karut luvut mainituista asunnoista:

Tilava 35m2 yksiö vm. 1992 kerrostalossa Espoossa:

  • Hankittu 2015 hintaan 153 500 euroa. Vuokra tuolloin 740 e/kk.
  • Aiempi vuokra 10/2023 asti 795 e/kk
  • Nyt vuokralle hintaan 725 e/kk
  • Hoitovastike 209 e/kk
  • Vuokratuotto 4,6 % -> 4,0 %

Pieni 30m2 yksiö vm. 2019 kerrostalossa Espoossa:

  • Hankittu uutena hintaan 143 500 euroa. Vuokra aluksi 695 e/kk.
  • Aiempi vuokra 10/2023 asti 705 e/kk.
  • Nyt vuokralle hintaan 655 e/kk
  • Hoitovastike 210 e/kk
  • Vuokratuotto 4,1 % -> 3,7 %

Isompaa yksiötä markkinoimme aluksi hintaan 745 e/kk, mutta sain parissa viikossa vain yhden, ei-kovin-lupaavan yhteydenoton. Hinnan tiputus tepsi heti, joten kyllä kysyntää pienille vuokra-asunnoille edelleen on, mutta vuokralaiset ovat hintatietoisia. Enkä heitä siitä kyllä syytä, itsekin toimisin samoin vastaavassa tilanteessa. Mutta onhan tämä vähän synkkää, että asuntoja joutuu vuokraamaan halvemmalla kuin 5-10 vuotta sitten. Samaan aikaan vastikkeet ovat nousseet reippaasti. Pakko vain uskoa, että vuokrat nousisivat seuraavan 10 vuoden aikana, muutenhan tässä ei ole mitään järkeä.

Vaikka vuokratuotot ovat nyt aika vaatimattomia, kumpaakin asuntoa on vivutettu sopivasti. Eli ei liikaa eikä liian vähän. Vanhempi asunto on rahoitettu omilla lainoilla, uudempi yhtiölainalla. Ensin mainitun lainat ovat ehtineet jo lyhentyä mukavasti, uudemmasta yhtiölainaa on vielä runsaasti jäljellä. Kassavirrat ovat tippuneet korkojen nousujen myötä pakkaselle, mutta oman pääoman tuotot ovat vielä onneksi positiivisia. Yhtälöä avittaa hieman ensimmäiseen asuntoon kohdistuvan pankkilainan 2 % korkokatto. Valitettavasti se loppuu tammikuussa 2025, joten toivokamme että korot olisivat ehtineet siihen mennessä hieman rauhoittumaan 😅

o o o

Summa summarum tilanteesta: Tällä hetkellä vuokrapyyntejä joutuu tiputtamaan reippaasti tai tarjoamaan muita täkyjä (ilmaisia kuukausia tms), mikäli haluaa mieleisen vuokralaisen ilman tyhjiä kuukausia. Onneksi isot vuokranantajat (Lumo, Sato, jne) pitävät yleistä vuokratasoa yllä (vaikkakin varmasti tyhjien kuukausien kera), niin edullinen asunto erottuu nopeasti joukosta. Tyhjä kuukausi kuitenkin näillä vuokratasoilla vastaa noin n. 60 e/kk halvempaa vuokraa vuoden ajan ja kutakuinkin sen verran tässä suunnilleen tuli vuokria tiputettua, oikeastaan sen tarkemmin etukäteen laskematta.

Tätä julkaistaessa tammikuuta on jäljellä enää pari päivää. Kuun viimeiset päivät ovat vuokranantajille aina hieman stressaavia, sillä asuntoja irtosanotaan tyypillisesti juuri silloin. Tammikuu on vielä erityistapaus, sillä helmikuu on muita kuukausia lyhyempi aika etsiä uutta vuokralaista. Varmasti tänä vuonna tulee vielä uusia irtisanomisia, mutta mieluusti vasta kesän korvilla, kiitos! 🙏

Jätä kommentti