Osakkeet

Mitä tehdä DNA:n ostotarjouksen kanssa?

Huhtikuussa DNA:n omistajat saivat pientä piristystä päivään, kun norjalainen Telenor ilmoitti ostavansa osake-enemmistön (54 %) DNA:sta. Kun jokin toimija hankkii yli puolet pörssiyhtiön osakkeista, tämä johtaa tarjousvelvollisuuteen lopuistakin osakkeista. Markkinaviranomaiset hyväksyivät kaupan pari viikkoa sitten ja ostotarjous alkoi 29.8.2019.

 

Ostotarjousten yhteydessä puhutaan usein preemiosta eli erotuksesta viimeisimpään pörssinoteeraukseen ennen kaupan julkistamista. Preemio ilmoitetaan prosentteina ja DNA:n tapauksessa se oli 7,4 %. Tyypillisesti preemiot huitelevat 15-25 % välimaastossa ja kasvuyritysten kohdalla yli 50 % preemiotkaan eivät ole tavattomia. Moni harmittelikin, että norjalaiset saavat DNA:n varsin edullisesti.

DNA listautui syksyllä 2016 varsin kohtuullisella arvostuksella (10,10 € / osake). Nyt Telenorin tarjoama hinta (20,90 € / osake) on noin tuplat tuosta ns. ipo-hinnasta. Tässä mielessä tarjottu hinta saattaa kuulostaa reilulta. Kannattaa kuitenkin huomata, että listautumisesta kuluneiden n. 3 vuoden aikana arvostuskertoimet ovat nousseet mukavasti. Hintagraafeja tutkailemalla selviää myös, että DNA:n osakekurssi on välillä liikkunut tukevasti tarjoushinnan yläpuolella. All-time-high -noteeraus on heinäkuulta 2018, jolloin lapusta sai pulittaa lähes 22 euroa.

dna-graafi
DNA:n kurssikehitys listautumisesta tähän päivään. Korostettuna korkein noteeraus, 21,98 euroa.

Laiha preemio on kuitenkin looginen veto Telenorilta. Kyseessä ei nimittäin ole ns. ulososto, jonka tarkoituksena on saada koko osakekanta haltuun ja poistua pörssistä. Tällöin ostajan tavoitteena on saada vähintään 90 % osakekannasta, jolloin loput osakkeet menevät lunastukseen. Tässä tapauksessa Telenor aikoo pitää DNA:n Helsingin pörssissä ainakin toistaiseksi, joten heillä ei ole tarvetta houkutella myyjiä tukevalla preemiolla. Ostotarjouskin on nähdäkseni tässä vaiheessa enemmän markkinaviranomaisten vaatimus kuin Telenorin oma tahto.

Miten yksityissijoittajan sitten kannattaisi tarjoukseen suhtautua? DNA:n hallitus ei ole vielä julkaissut kannanottoaan tarjoukseen, mutta olettaisin sen tapahtuvan lähipäivinä. Itse näkisin, että DNA päätyy enemmin tai myöhemmin kokonaan Telenorille tai jonkun toisen toimijan haltuun. Markkinatilanteesta riippuen tällöin maksettava preemio voi olla korkeampi tai matalampi kuin mitä nyt tarjotaan. Monessa mielessä korkeampi hinta olisi perusteltu, mutta jos esim. seuraavaan pariin vuoteen mahtuu pari isompaa korjausliikettä tai ihan rehellinen lama, niin haavojaan nuoleskelevat sijoittajat saattaisivat tarttua jopa nykyistäkin laihempaan ostotarjoukseen.

Ostotarjous on voimassa ainakin 26.9.2019 asti, jonka jälkeen osakekurssi todennäköisesti notkahtaa hieman. Rukkaset norjalaisille antava sijoittaja joutuu varmasti odottamaan jokusen hetken, ennen kuin markkinat osaavat hinnoitella vajaan puolikkaan DNA:n oikein. Telenor ei myöskään saa tehdä uutta ostotarjousta 9 kuukauteen tästä tarjouksesta poikkeavalla hinnalla. Tähän asti DNA on maksanut tukevaa n. 5-6 % osinkoa. Telenor onkin varoitellut, että avokätinen meininki saattaa nyt loppua ja voitot käytetään mieluummin investointeihin.

Varman päälle pelaaja tietty myisi osakkeensa nyt, etenkin kun markkinatilanne näyttää varsin turbulentilta. Pidemmällä tähtäimellä veikkaan kuitenkin, että DNA:n osakkeesta saisi vielä paremmankin hinnan. Jos lappuset olisivat vuodenvaihteessa lanseerattavalla osakesäästötilillä, tarttuisin todennäköisesti ostotarjoukseen. Nyt myyntivoiton veron takia pitää vielä miettiä kaksi kertaa. Rahoille kun pitäisi löytää joku vähintään yhtä hyvä kohde ja defensiiviset, tukevaa osinkoa maksavat yhtiöt ovat ymmärrettävästi syistä hyvissä hinnoissa.

o o o

Oma DNA-pottini on tällä hetkellä vain 70 lappusta, joten suuren suurista summista ei ole kyse. Saattaa olla, että pistän position myyntiin jo senkin takia, että yritän karsia sijoitusteni määrää 20-30 yhtiöön (tällä hetkellä n. 40 yhtiötä). Löytyykö sinun salkustasi DNA:ta? Miten aiot vastata ostotarjoukseen? Kerro näkemyksesi kommenteissa tai pistä viestiä Twitterissä!

Kannattaa tutustua myös DNA:n pörssitiedotteeseen ostotarjouksesta ja tietysti jos päätät myydä osakkeesi, niin suuntaa selaimesi Telenorin viralliselle tarjoussivulle.

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Mitä tehdä DNA:n ostotarjouksen kanssa?

Kommentointi on suljettu.