Asuntosijoittaminen

Ostaako neljäs sijoitusasunto vai ei?

Alun perin oli tarkoitus viettää tämä loppuvuosi ilman sen suurempia investointeja. Parisen viikkoa sitten tuli kuitenkin vastaan mielenkiintoinen uudiskohde:

 • 35 m2 yksiö (1h +kt)
 • valmistuu jouluksi
 • sijainti pk-seudulla lähiössä
 • liikenneyhteydet kohtalaiset (ei radan varrella, mutta bussit kulkevat hyvin)
 • hinta kohtuullinen uudeksi kasvukeskus-yksiöksi (4500-4600 €/m2)
uudiskohde-pixabay
Aika päheä? Harmi, että on vain havainnekuva, eikä edes jutun asunnosta :.) Kuva: AnnaSvist @ pixabay.

Vuokratuotto jäisi tässä kohteessa 4 % tienoille, riippuen tietty millaista vuokraa kämpästä kehtaisi pyytää. Lainaa toki tarvittaisiin ja tässä tapauksessa menisi varmaan pankkilainan puolelle, yhtiölainan osuus kun on jyvitetty sen verran pieneksi, että en pystyisi myyntihintaa omista säästöistä rahoittamaan. Tasaerälainaa ei muuten enää saa ainakaan OP:ltä 20 vuoden laina-ajalla, vaan on tyytyminen 15 vuoteen taikka sitten annuiteettiin. Näistä kahdesta pienempänä pahana pidän 20 vuoden annuiteettia. Marginaali oli ensimmäisessä tarjouksessa kohtuullinen, noin 0,7 %-yksikköä.

Tai toki rahoitus järjestyisi omastakin takaa jos harventaisin osakesalkkuani urakalla, mutta en ole siihen nyt valmis. Alustavan lainatarjouksen jo pyysinkin ja 30 % omarahoituosuudella saisin kassavirran kutakuinkin nollaan. Tässäkin skenaariossa joutuisin myymään osakkeita isohkolla kädellä omarahoituksen keräämiseksi.

Moni ehkä jo ihmettelikin, miten näin pian valmistuvassa uudiskohteessa vielä on vapaana kaikkien asuntosijottajien himoitsemia yksiöitä? Sitä itsekin tuumailin, ilmeisesti jonkinlainen peruutuskeissi kyseessä. Rakennuttajalta tätä kyselin, joka kertoi myös, että pienemmät (< 30 m2) menivät ensin, 35 m2 on jo kuulemma vähän iso yksiöksi. Toisaalta tuossa mahtuu asumaan kaksikin ihmistä, ainakin tilapäisesti.

Itsekseni en tässä(kään) kohteessa ole liikkeellä, vaan 49 % – 51 % osuuksilla sijoituskumppanini kanssa asiaa puntaroimme. Sama systeemi siis kuin aiemmissa sijoitusasunnoissani (kts. jutut ensimmäisestä, toisesta ja kolmannesta kämpästä). Sain asunnon varattua ilman varausmaksua muutamaksi päiväksi. Nyt pitäisi tehdä päätös – aina yhtä vaikeaa!!

Monen mielestä asuntomarkkinat ovat ylikuumentumassa ja uudiskohteita rakennetaan ennätysmääriä sitten 90-luvun alun. Meitä aloittelevia asuntosijoittajia on kuulemma liikkeellä ennätysmäärin. Nyt olisi kuitenkin mahdollisuus ostaa uudiskohde ja saada se saman tien tuottamaan kassavirtaa ilman perinteistä vuoden-parin odottelua. Lisää löylyä kiukaalle vai pientä tuumaustaukoa tähän väliin? Miten itse tekisitte?

* Aloita helppo kuukausisäästäminen *

 

4 vastausta artikkeliin “Ostaako neljäs sijoitusasunto vai ei?

 1. Asuntosijoittaminen on nyt saanut markkinat ylitarjonnan puolelle. Uudisrakentaminen käy liian kuumana. Lisäksi kaikki ovat halukkaita vaurastumasn asuntosijoittamisella. Itsekkänikin on kolme sijoitusyksiötä, mutta nyt jään itse katselemaan ja muutaman vuoden päästä mahdollisesti sitten neljättä ostamaan. Uskon, että vuokrat tulevat alas ylitarjonnan ja kelan tukimuutosten takua eikä vuokralaisia ole enää helppo löytää.

  Tosi edullinen marginaalitarjous! Millaiset marginaalit pankki on antanut muihin lainoihin? Itselläni 2x 1% ja1,1% ja parissa vielä neg viitekorko syö marginaalia.

  Tykkää

  1. Edellisessä pankkilainassa marginaali 1% mutta valitettavasti neg. korko ei syö sitä. Kaksi muuta kämppää ovat yhtiölainoilla, niissäkin taisi yhden pintaan olla marginaalit.

   Samat ”pelot” tässä itsellänikin kummittelee, mutta jos vielä yhden kämpän hankkisi ja sitten seuraisi sivusta jonkun aikaa 🙂

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.