Asuntosijoittaminen

Kolmas sijoitusasunto merkitty

Asuntosalkkuni koostui vielä pari viikkoa sitten puolikkaasta 90-luvun yksiöstä ja puolikkaasta rakenteilla olevasta yksiöstä. Kun nyt uudiskohteiden makuun päästiin, niin päädyin täydentämään kokoelmaa vielä toisella uudiskohde-yksiöllä. Tämänkin asunnon ostin puoliksi (51 %-49 %) liikekumppanini kanssa.

kolmas-yksio-pohja
1h + kt + lasitettu parveke, citysinkun perusluukku!

Tällä kertaa kyseessä on n. 30 m2 yksiö pk-seudulta junanradan varrelta. Kyseessä on kohtalaisen uusi asuinalue, mutta hyvät liikenneyhteydet toivottavasti kompensoivat mahdollisesti vähäiset palvelut alkuvaiheessa. Hintaa ostokselle kertyi nimellisesti n. 140 000 euroa, josta oma osuuteni on 49 % eli n. 70 000 euroa. Todellinen myyntihinta tosin oli tästä noin kolmannes, loppu siis yhtiölainaa. Tärkenä pidin myös omaa tonttia, jolloin ei tarvitse maksaa tonttivuokraa. Aika moni uudiskohde kun nykyään rakennetaan vuokratontille.

Myyntihinnastakin vain 20 % piti maksaa kaupanteon yhteydessä, joten aika pienellä pääomalla (n. 10 000 e) pääsimme kiinni asuntoon. Toisaalta talo valmistuu vasta keväällä 2018, joten ei olisi aiheellistakaan sitoa kovin paljoa pääomaa kiinni vielä nyt. Kohtalaisen maltillisella 650 e/kk vuokra-arviolla arvioitu vuokratuotto olisi 4-4,5 % luokkaa.

Järkeilyprosessi meni tämän kohteen suhteen kutakuinkin samoin kuiten edellisesssäkin uudiskohteessa. Remonttihuolet ovat alkuun olemattomia ja uuteen asuntoon on toivottavasti helpompi saada vuokralaisia kuin jo hieman kulahteeneeseen kämppään. Myös vastike on pieni ja hissi löytyy, jolloin esteettömyyttä arvostavat vuokralaisetkin ovat tervetulleita.

Toivon mukaan yhtiölainaan liittyvät rahoitusvastikkeet myös tuloutetaan, jolloin voimme siirtää veronmaksua myyntihetkeen saakka ja korkoa korolle -vaikutus voimistuu. Jos taas näin ei käy, niin aion neuvotella pankkini kanssa henkilökohtaisen lainan. Olen harkinnut sitä myös jo senkin takia, että kiinteä korko tai korkokatto voisi olla hyvä turva asuntosalkun ja velkasaldon kasvaessa.

Asunnon seuraavat maksuerät erääntyvät vasta lähempänä valmistumista, eli alkuvuodesta 2018. Toistaiseksi voin siis unohtaa koko jutun, ellei sitten rakennusvaiheessa tule yllätyksiä. Asialla on kuitenkin tunnettu ja vakavarainen rakennusfirma, joten pitäisin riskiä aika pienenä. Isoin riski lienee mahdollinen lähijuna-aseman lakkautus (ei mitään puheita sellaisesta, mutta kaikkihan on mahdollista), mikä tiputtaisi asunnon arvoa selvästi.

Tähän loppuun vielä anekdootti kaupantekotilaisuudesta. Ihmettelin myyjälle miksi viereisestä rapusta on jo myynnissä asuntoja, vaikka niiden piti tulla myyntiin vasta myöhemmässä vaiheessa. Kuulemma kauppa on käynyt niin hyvin, että päättivät aloittaa myynnin jo nyt. Lisäksi hintoihin oli tullut n. 5 % lisää verrattuna ns. meidän rappuun. Nuokin asunnot on jo pitkälti myyty. Optimistisesti voisi siis päätellä, että asuntomme arvo on siis jo noussut hiukkasen, vaikka koko pytingin rakentamista ei ole vielä aloitettukaan 🙂

Nyt voisi ehkä hieman rauhoittua näiden asuntokauppojen suhteen. Tili kun on jo miinuksella ja kun lainaraha on halpaa, niin vauhtisokeuden riski kasvaa. Pitää nyt ainakin se Superluotto nollata vuodenvaihteeseen mennessä, sillä 1. sijoitusasunnon kylppäriremontti lähestyy uhkaavaa vauhtia ja se tietää n. 5000 euron investointia.

3 vastausta artikkeliin “Kolmas sijoitusasunto merkitty

Kommentointi on suljettu.