Vaihtoehtoiset sijoitukset

Taas uusi Bitcoin-spinoff: Bitcoin Gold

Kuulinpa tuossa viime viikolla sivukorvalla kollegalta saunaillassa, että Bitcoin olisi taas jakautunut. Ensin epäilin hänen tarkoittavan elokuussa tapahtunutta Bitcoin Cash -jakautumista, mutta kuulemma ei ja ihan oikeassa oli: noin viikko sitten (23.10.) julkaistiin taas uusi bitcoin-spinoff: Bitcoin Gold (BTG). Aika varkain tämä valuutta ilmestyi, mistä mahtaa olla kyse?

2017-10-29 20_05_52-Bitcoin Gold - Official Website

Alkuperäisen Bitcoinin arvon noustessa sen louhinnassa liikkuvat koko ajan isommat rahat. Etenkin kiinalaiset ovat kunnostautuneet erilaisten louhintafarmien merkeissä ja käytännössä suurin osa bitcoin-louhinnasta on siihen erikoistuneiden louhijioiden hallinnassa. Tämä sotii monen mielestä bitcoinin luoja(hahmo)n Satoshi Nakamoton alkuperäistä ideaa vastaan desentralisoidusta valuutasta. Bitcoin Goldin luojat haluavat vaihtaa louhinta-algoritmin siten, että louhintafarmit eivät enää dominoisi, vaan homma onnistuisi tuttuun tapaan perinteisillä näytönohjainpiireillä.

Kaunis ajatus, eikö? Hiukkasen tosin kuvaa häiritsee se, että BTG:n perustaja Jack Liao pyörittää, yllätys-yllätys, näytönohjainbisnestä. Lisäksi uutta algoritmia ei julkaistu etukäteen ja 1 % bittikultakolikoista allokoitiin perustajapoppoolle. Moni bitcoin-aktiivi suhtautuukin skeptisesti uuteen valuuttaan.

Erotuksena muista ns. altcoineista Bitcoin Gold toimii muiden ns. bitcoin-forkkien tapaan siten, että jokainen, joka omisti tietyllä ajanhetkellä bitcoineja, saa saman verran uutta valuuttaa. Toisin sanoen, yhden bitcoinin omistajalla on nyt tuon bitcoinin lisäksi myös yksi bitcoin gold -kolikko.

Ainakin teoriassa. Iso osa kryptopörsseistä ei ole vielä tunnustanut uutta valuuttaa, jolloin sillä voi käydä kauppaa helposti vain sitä tukevien lompakko-ohjelmien avulla. Tämä myös edellyttää, että bitcoinisi ovat omassa hallussasi, eivätkä esim. bittipörssien uumenissa. Omat kryptovaluuttani ovat Kraken-bittipörssissä, joka ei ainakaan vielä tue BTG:tä, joten käytännössä en pääse käsiksi huimaan 0,1 BTG-saaliiseni, jonka verran minulla pitäisi siis uutta valuuttaa olla.

btg-chart
Bitcoin Goldin kurssi 23-29.10.2017. Vihreä käyrä on BTG/USD-kurssi, oranssi viittaa BTC/BTG-kurssiin. Kaavio: Coinmarketcap.

No onko uusi kultakolikko minkään arvoinen? Kaupanteko alkoi rapsakkaasti n. $400 paremmalta puolelta ja nousi hetkellisesti $500 pintaan, mutta romahti sitten vuorokauden sisällä n. $140 tienoille ja tämän artikkelin kirjoitushetkellä (su 29.10.) kurssi on $133 eli noin 115 euroa. Ei kovin lupaava alku varsinaisesti, mutta ensimmäisen viikon kaupankäynnistä ei vielä kannata liikoja johtopäätöksiä tehdä. Edellisen bitcoin forkin, Bitcoin Cashin (BCH), arvo on myös heilahdellut aika voimakkaasti 200 ja 600 dollarin välillä. Uusimmat kurssinoteeraukset voit tarkastaa CoinMarketCapista.

Mitä bitcoin goldista pitäisi ajatella? Itse en ajatellut juuri tämän enempää ajatuksia sille suoda. Oma kryptosalkkuni on sen verran pieni, että spekuloinnista tuskin olisi mitään iloa. Etenkään kun en voi edes käydä kauppaa nykyisillä bitcoin goldeillani. Jos uusi valuutta osoittautuisi toimivaksi ja Kraken lisäisi sen listoilleen, voisin tehdä saman tempun kuin Bitcoin Cashin kanssa, eli ostaisin 0,9 kolikkoa lisää hajautusmielessä.

Joka tapauksessa näyttää siltä, että bitcoin-ekosysteemi houkuttelee jos jonkinmoista onnenonkijaa. Toki alkuperäisessä bitcoinissa on omat ongelmansa, mutta menee hiukkasen arpapeliksi mikä altcoineista menestyy vai romahtavatko kaikki, kenties myös alkuperäinen bitcoin? Mitä muut tuumaatte?

* Aloita helppo kuukausisäästäminen *

 

6 vastausta artikkeliin “Taas uusi Bitcoin-spinoff: Bitcoin Gold

 1. Täytyy sanoa, että ymmärrän online roolipelien kullanfarmausta enemmän kuin tätä Bitcoinia. Ihmiselle, joka ei tunne rahtustakaan hypeä asian tiimoilta, koko virtuaaliraha kuulostaa sijoitustuotteelta, johon voi sijoittaa rahaa ihan pelkästä sijoittamisen ilosta. Jossakin taustalla pyörii iso game master, joka muuttaa pelin sääntöjä aina, kun se itselle sopii parhaiten. Sinällään tietysti kiva lisä tähän peliin on, että kultaa voi farmata sijoittamatta siihen omaa rahaa ollenkaan.

  Tykkää

  1. Sinänsä hauska vertaus tuo game master, koska bitcoinin alkuperäinen idea oli nimen omaan olla desentralisoitu eli ettei mitään keskitettyä auktoriteettia olisi 🙂 Ja kyllähän asia periaatteessa edelleen onkin näin, ongelma vain että louhinta on niin keskittynyttä, jolloin syntyy helposti isoja intressiristiriitoja jotka näköjään purkautuvat sitten tälläisten forkkauksien muodossa.

   Tykkää

 2. Huijausta koko juttu… Nimittäin mua ärsyttää enite se ku piti olla vaa tietty määrä Bitcoineja mitä voi louhia. Nyt niitä sitte koko aja jakautuu lisää ja lisää ja lisää muutaman kuukauden välein 😀

  Tykkää

  1. Olisit lukenut sen pienen präntin.. 😉

   No ei, bitcoinejahan ei edelleenkään voi olla enempää kuin se 21 miljoonaa, mutta kukaan ei tosiaan estä kilpailevien lohkoketjujen perustamista, kuten tässä nyt taas on käymässä. Jännittävää nähdä mikä tai mitkä näistä selviytyvät voittajina vai romahtavatko kaikki omaan mahdottomuuteensa!

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.