Vaihtoehtoiset sijoitukset

Bitcoin jakautuu tiistaina 1.8. Mistä on kyse?

Kryptovaluuttamarkkinoilla eletään nyt jännittäviä aikoja. Suurin, kaunein ja arvokkain kryptovaluutta Bitcoin jakautuu ylihuomenna 1.8.2017. Mitä tämä tarkoittaa?

Bitcoin starttasi vuonna 2009 ja on kryptovaluuttojen maailmassa jo kohtalaisen iäkäs. Tämä on johtanut mm. hitaisiin transaktioihin ja tarpeeseen päivittää protokollaa. Toisaalta taas bittivaluutan arvonnousu on tuonut kuvioihin monenlaisia eturistiriitoja bitcoinien louhijoiden ja alkuperäisten idealistien välille. Vielä muutama viikko sitten oli puhetta ns. tilapäisestä jakautumisesta (UASF, user activated soft fork). Nyt skaalausongelmat ovat johtamassa pysyvään jakautumiseen, johon viitataaan akronyymillä UAHF (user activated hard fork).

what-every-bitcoiner-should-know-about-bitcoin-cash-v2-1068x1068
Bittivaluutta jakautuu, seuraako kaaos vai uusi alku? Kuva: Bitcoin.com

Ihmetteletkö mistä ihmeen haarukoista on kyse? Fork tarkoittaa paitsi haarukkaa, niin myös jakautumista. Bitcoin on loppupeleissä vain ohjelmisto, jota tässä tapauksessa on tarvetta päivittää. Osa ohjelmiston käyttäjistä on päivityksen kannalla ja osa taas ei. Kun mitään keskitettyä auktoriteettia (vrt. keskuspankit normivaluuttojen tapauksessa) ei ole, niin käyttäjien keskinäinen huutoäänestys on johtanut päätökseen jakautumisesta. Pehmeän (soft) ja kovan (hard) jakautumisen ero on siinä, että soft forkissa uudet transaktiot kelpaavat kumpaankin ketjuun, kun taas hard forkissa lohkoketjut jakautuvat peruuttamattomasti.

Jos jakautuminen etenee nyt kuten suunniteltu, niin tiistaina 1.8. klo 12:20 UTC-aikaa (=GMT eli Englannin aikaa) tapahtuu seuraavaa:

 • Bitcoin (BTC) -lohkoketju ottaa ns. Segregated Witness (SegWit) -päivityksen käyttöön, joka nopeuttaa sen toimintaa.
 • Uusi Bitcoin Cash (BCH tai BCC, lyhenne vielä vakiintumatta) lohkoketju käynnistyy ilman SegWit-päivitystä, mutta isommalla lohkon koolla (block size)

Tarkemmat speksit löytyvät Bitcoin Cashin sivuilta. Oleellista on, että Bitcoin Cash -lohkoketju ei lähde nollasta liikkeelle, vaan se nimen omaan eriytyy nykyisestä Bitcoin-lohkoketjusta. Toisin sanoen, kaikki joilla jakautumishetkellä on tilillään alkuperäisiä bitcoineja, saavat saman määrän uusia bitcoinejakin. Hieman rautalangasta vääntäen:

 • Saldo ennen jakautumista: 1 BTC
 • Saldo jakautumisen jälkeen: 1 BTC + 1 BCH

Tilannetta voisi verrata osingon irtoamiseen osakkeesta, mutta en usko että luvassa on normaalia ”osinkodippiä” BTC:n suhteen. En osaa oikeasti edes arvata nouseeko vai laskeeko se. Bitcoin cashista sen sijaan on jo noteerauksia futuurimarkkinoilla ja arvo pyörii tämän jutun kirjoitushetkellä n. 320 dollarissa. Kannattaa tosin tarkastaa viimeinen noteeraus CoinMarketCapista, ennustan voimakasta kurssiheilahtelua!

Olenko sitten tehnyt itse peliliikkeitä jakautumisen suhteen? Edellisessä kryptovaluutta-jutussani totesin Bitcoinin olevan yliarvostettu, mutta päätin nyt kuitenkin ostaa pienen siivun (0,1 BTC hintaan 230 euroa), jotta pysyn paremmin kartalla miten jakautuminen menee.

Onko sinulla bitcoineja ja mietit mitä tehdä? Jos bittikolikkosi ovat omalla koneellasi / muistitikulla / paperilapulla, sinun ei tarvitse tehdä mitään, kunhan pidät lompakon avaimet varmassa tallessa. Jos taas käytät ulkopuolista kryptopörssiä, niin selvitä nopeasti tukeeko se Bitcoin Cash -ketjua vai ei. Jos ei, niin suosittelen siirtoa joko omaan lompakkoon tai Bitcoin Cashia tukevaan pörssiin.

Omat bitti- ja muut kryptokolikkoni ovat Kraken.comin tilillä, joka on päättänyt tukea Bitcoin Cashia. Monet muutkin kryptopörssit tekevät samoin, mutta eivät läheskään kaikki, esim. suomalainen Coinmotion. Bitcoin Cashin tulevaisuus on arvuuttelujen varassa, mutta sikäli kun kyse on ”ilmaisesta osingosta”, kannattaa BCC/BCH:t ottaa vastaan. Ne voivat muuttua arvottomiksi, mutta arvonnousukin on ihan realistinen skenaario.

Onko sinulla parempia suunnitelmia? Onko nyt hyvä aika tankata bittikolikoita vai kenties luopua niistä vielä hyvän sään aikana? Itse koen krytovaluutat sijoituskohteina todella hämmentäviksi fundamenttien puuttumisen takia, mutta haluan olla mukana pienellä siivulla, jotta pysyn kärryillä tästä mielenkiintoisesta ilmiöstä!

Huom: En ole kryptovaluutta-asiantuntija, joten olen varmastikin vetänyt tässä jutussa mutkia hieman suoriksi. Jos olen ymmärtänyt jotain väärin, niin korjatkaa ihmeessä kommenteissa!

7 vastausta artikkeliin “Bitcoin jakautuu tiistaina 1.8. Mistä on kyse?

 1. Kiinnostukseni aihetta kohtaan on viime aikoina noussut ja yritän kovasti ymmärtää, mistä asiassa oikein on kyse. Ei vain jotenkin aukene. Pitänee tutkia lissää 🙂 Joku tonteroinen varmaan jossain vaiheessa täytyisi sijoittaakin.

  Tykkää

  1. Kryptovaluutat menevät kieltämättä helposti yli hilseen, ”jopa” minultakin vaikka työskentelen IT-alalla. Toimintaperiaate kun on niin erilainen verrattuna perinteisiin valuuttoihin.

   Näkisin kuitenkin että nämä kryptot ovat tulleet jäädäkseen. Tarve anonyymille ja poliittisesti riippumattomalle valuutalle on todistettu. Mutta valuutan nimi varmasti vaihtuu vähän väliä.. joten sijoituksena menee helposti spekuloinnin puolelle 🙂

   Tykkää

 2. Kiitos muistutuksesta! Siirsin omistamani 0.1 Bitcoinia tänään luomaani lompakkoon coinbase-palvelusta, joka myös ilmoitti ettei tue uutta bitcoin cashia. Eli ymmärtääkseni pitää ne itsellään! No, siirto maksoi noin 0,5 %, mutta saanen nämä uudet BT cashit, joiden arvostahan ei tiedä.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.