Osakkeet

Maltillisesta velkavivusta pakkomyynnin partalle – salkkusimulaatio á la Tursas

Silmiini osui tässä viikko pari sitten kirjoitus, jonka viesti oli: Älä sijoita osakkeisiin velaksi. Tämä luonnollisesti aiheutti piston sydämeen, sillä itsehän vivutan aika ahkerasti – lähinnä sijoitusasuntojen puolella, mutta kevyesti myös osakkeissa Superluoton muodossa.

Oman osakesalkkuni (tiedot muuten päivitetty hetki sitten) velkavipu on tällä hetkellä 15 %. Euroina se tekee n. 11 000 €, mutta prosentithan näissä asioissa merkitsevät.  Moni teistäkin varmaan pitää tuota vielä ihan kohtuullisena vipuna ja Nordnet* myöntää huolettomasti matalakorkoista Superluottoa 40 % lainoitusasteeseen asti. Kannattaa muuten huomata, että nämä prosentit lasketaan tosiaan salkun lainoitusarvosta (ei markkina-arvosta) joka koostumuksesta riippuen vaihtelee nollan ja 85 % välillä. Itselläni tämä luku on 66 %.

euro-2387086_640
Kuva: Mediamodifier / pixabay.com

Mutta laitetaanpa nyt hetkeksi verenpunaiset pörssiromahduslasit päähän. Yksi kaunis talvinen aamu uutiset kirkuvat:

Deutsche Bank velkajärjestelyyn, kaaos euroalueella!

Pikainen vilkaisu verkkopankkiin: OMXH -13 %. Tässäpä oiva tilaisuus tankata, ostan isolla kädellä Superrahastoja. Seuraavana päivänä mediamassäily jatkuu:

Espanjan ylpeys Santander Bank kansallistetaan ja brittipankki HSBC tekee massiiviset alaskirjaukset!

Tässä vaiheessa numerot ovat jo rumempia: DAX –21 %. En uskalla tankata, enkä muuten edes voisikaan. Luotot ovat tapissa, miten tässä näin kävi?

Osakemarkkinoiden ominaispiirteisiin kuluu lyhyet, mutta suhteellisen maltilliset pyrähdykset ylöspäin. Toki hidasta hivuttautumista alaskinpäin tapahtuu (kuten esim. viime viikkojen aikana Helsingissä), mutta sitten kun jossain lentää oikein mehevä jätös tuulettimeen, niin alas tullaan ja vauhdilla. No, euroja pöytään, eihän tästä muuten mitään selkoa saa:

 • Kuvitellaan alussa salkun pääomaksi 100 000 € ja lainoitusarvoksi 70 000 €
 • Velkavipu 15 % eli 15 000 €
 • Ensimmäinen rysähdys -13 % -> 87 000 €, lainoitusarvo 61 000 €
 • Tankkaan Superrahastoja velaksi 10 000 eurolla -> salkku 97 000 € ja lainoitusarvo 68 000 €
 • Toinen rysähdys: -21 % -> salkku 76 000 €, lainoitusarvo 53 000 €

Mutta nyt velkaa onkin 25 000 € joka tekee 47 % lainoitusarvosta. Superluoton kultataso on jo mennyttä ja itselläni luottolimiitti on juurikin tuossa 25 000 euron kohdalla. Jos koristellaan kakku jollain yllättävällä tappiolla, niin ei olla kaukana pelätystä margin callista eli osakkeiden pakkomyynnistä (tai lisävakuuksista / pääomasta).

Mutta tämähän oli vain Tursaan synkkää mielikuvitusta? Tällä kertaa toki näin, mutta ei tarvitse katsoa taaksepäin kun vajaa 10 vuotta finanssikriisin (subprimet, Lehman Brothersin konkurssi), jolloin Dow Jones tipahti n. 14 000 pisteestä n. 6 600 pisteeseen. Romahdusta siis 53 %, puolen vuoden aikana tosin. Edellä mainitussa esimerkissä tapahtui yhteensä 32 % rysähdys ja sekin vei vivutetun salkun jo pakkomyynnin partaalle. Mitäpä tästä opimme? Pidetään vivut maltillisina, Dow Jonesin viime perjantain päätöslukema oli muuten 23 358, cheers! 😉

6 vastausta artikkeliin “Maltillisesta velkavivusta pakkomyynnin partalle – salkkusimulaatio á la Tursas

 1. Hyvä ja hauska kirjoitus tärkeästä asiasta. Itsellänikin salkussa pientä velkavipua superluoton muodossa. Aikoinaan päädyin myös itse johtopäätökseen, että tuo 15 % on aivan maksimi velkavipu tällaisessa nousumarkkinassa: http://downshiftaaminen.blogspot.fi/2014/10/salkun-lainoitus-ja-toiminta.html

  Tällä hetkellä luottolimiittiä 40 000, josta käytettävissä vielä noin puolet. Tällä hetkellä käytössä noin 11 % salkun koko lainoitusarvosta. Tulevilla osingoilla olisi sitten tarkoitus maksella tuota luottoa pikkuhiljaa takaisin, ellei mitään todella ihmeellistä tule markkinoilla tapahtumaan.

  Tykkää

 2. Huh alkoi jo melkein pelottamaan oman salkun velkaisuusaste, viimeistään kun katsoi tuota vaarallisen näköistä palavaa seteliä 😀 Tursaalla on liiaa käshiä kun siellä seteleitä vaan poltellaan…

  Mutta mutta, pitäisi itsekin hiukan alkaa vivutusta himmaamaan. Olihan se jo agendalla viime kuussa, sitten tuli ostettua tuhansilla euroilla osakkeita 😦

  Tykkää

  1. Juu katsos muiden seteileitä on helppo poltella.. 😀

   Mutta huumori sikseen. Nyt olisi tarkoitus harjoittaa itsekuria ja selvästi laskea velkavipua. Uusia osakkeita ostan vain vanhojen tilalle ja pidän toimeksiannot nettomyynnin puolella.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.