Osakeannit

Efecten anti jää minulta väliin – todennäköisesti monelta muultakin

Helsingin pörssi kuuma IPO-vuosi lähestyy loppuaan. Yksi syksyn viimeisistä listautujista (ellei vihoviimeisin) on espoolainen pilvipalvelufirma Efecte, jonka osakeanti alkaa tänään maanantaina 27.11. Kannattaisiko mahdolliset veronpalautuseurot kenties sijoittaa tähän putiikkiin?

efectelogo

Efecten päätuotteet ovat IT-palvelunhallinta (ITSM) ja identiteetinhallinta (IdM). Näitä tarjotaan mieluiten pilvestä SaaS eli Software as a Service -periaatteella. Kuten tästä ja etenkin firman nettisaitilta huomaatte, lyhenteitä ja teknojargonia on tarjolla enemmän kuin laki sallii. Jos hieman oiotaan mutkia, niin sallinette seuraavat yksinkertaistukset:

 • IT service management (ITSM): Organisaation it-palveluiden hankkiminen, koostaminen, toimitus ja tuki. Enemmän policy-asiaa kuin tiukkaa softaa. Jos ITIL on tuttu, olet väistämättä tekemisissä mukana tässä leikissä.
 • Identity Management (IdM): Usein paritetaan myös pääsynhallinnan kanssa, eli ratkaisuja joilla määritellään kuka saa käyttää mitäkin palvelua ja miten käyttäjät tunnistetaan. Myös IAM-kuviot kuuluvat tähän genreen.

Kummatkin erittäin relevantteja tuotteita nykypäivänä ja väittäisin, että suurin osa meistä tavalla tai toisella saa (tai joutuu) käyttämään em. palveluita työ- tai opintoaskareissaan. Itsekin olen jotain Efecten toiminnanhallintasoftaa työasioissa käyttänyt. Hoiti asiansa, mutta ei sitä varsinaisesti ilokseen käyttänyt 🙂

Entäpä sitten itse anti, onko kyseessä viime hetken rahastus? Vanha kunnon uudet osakkeet vs. osakemyynnit -suhde on noin 50/50, joka on kohtuullisen terveellä pohjalla.  Itse kuitenkin veikkaisin, että tavoitteena on lähinnä nostaa profiilia ja katu-uskottavuutta. Efecte on alle 100 työntekijällään nakkikioski ja annin kokokin varsin pieni, noin 5 milj. euroa.

Sijoittajan kannalta kuitenkin huolestuttavinta on se, että firma tekee nollatulosta eikä edes lupaa vihreitä lukuja viivan alle lähivuosina. Myöskään osinkoja on lähiaikoina turha odotella. Ainoa, mitä tässä kaupataan, on lupaus kasvusta. Pörssisyklin loppuvaiheen hengessä anti on myös kohtalaisen suolaisesti hinnoiteltu. Efectellä on it-firmaksi kohtuullisen pitkä historia (melkein 20v), ehkäpä perustajien / omistajien kärsivällisyys on ollut koetuksella ja nyt halutaan saada jotain korvausta taskunpohjalle.

Vertailu viime aikojen muihin it-listautujiin (Gofore, Vincit) on hieman epäreilua, sillä tuotebisnes on aika erilaista kuin em. talojen harrastama konsulttibisnes. Tuotteita pitää kehittää omalla riskillä, toisaalta upside on sitten isompi jos tuote lähtee lentoon. SaaS-meininki tosin ehkä tasoittaa tätä heilahtelua. Mutta jos kuitenkin hieman vertaa, niin aika heikosti Efecte on pystynyt kasvamaan tässä vuosien aikana, eikä insinöörimäinen, hajuton ja mauton työnantajakuva varmasti helpota rekrytointia. Tässä hyvään työnantajakuvaan panostavat Vincit, Gofore ja listautumattomat kilpailijat vievät kirkkaasti pidemmän korren. Luulisi työnantajabrändäyksen olevan mahdollista tuotetalollekin!

Kuten varmaan olette tekstin sävystä jo päätelleet, en ole tähän antiin lähdössä mukaan. Pitkän tähtäimen riski / tuotto -odotukset tässä ihan liian heikot ja lisäksi sen verran tuntematon firma suurelle yleisölle, että pikavoittojen mahdollisuus todella pieni. En itse asiassa yllättyisi, jos antia ei saataisi edes merkittyä kokonaisuudessaan. Toki ankkurisijoittajien tuella Efecte pian killuu First North -listalla, mutta vaihto kuihtunee alkuinnostuksen jälkeen aika olemattomaksi.

Sanotaan vielä, että firmana Efecte ja sen bisnes ovat todennäköisesti ihan terveellä pohjalla, mutta listautua kannattaisi minusta vasta vähän isommilla muskeleilla. Saa olla aika paljon ylimääräistä käteistä, että ei löydä edes kotipörssistä lupaavampia sijoituskohteita. Jos sijoitusintoa kuitenkin löytyy, niin ensi vuoden puolella saattaa näitäkin lappuja saada halvemmalla suoraan pörssistä.

Kritiikistä huolimatta toivotan kuitenkin onnea ja menestystä uudelle listayritykselle sekä tietysti arvon lukijat, teidän loppuvuoden sijoituksillenne!

Disclaimer: Tämä kirjoitus ei sisällä sijoitusneuvontaa. Jos Efecte kiinnostaa sijoituskohteena, suosittelen suuntamaan virallisille antisivuille.

 

2 vastausta artikkeliin “Efecten anti jää minulta väliin – todennäköisesti monelta muultakin

 1. Kiitos selkeästä analyysistä ja kannanotosta Efecten tapauksessa: “- – firma tekee nollatulosta eikä edes lupaa vihreitä lukuja viivan alle lähivuosina. Myöskään osinkoja on lähiaikoina turha odotella. Ainoa, mitä tässä kaupataan, on lupaus kasvusta.”
  Enpä taida osallistua minäkään. Vestigia terrent.

  Tykkää

  1. Niinpä! Vähän kurjaa että sijoitushommissa pitää olla tosi varovainen, oikeastaan epäillä lähtökohtaisesti kaikkea, vaikka yhteistä kakkua tässä kuitenkin ollaan kasvattamassa. Mutta niin kuin meidän kaikkien, niin etenkin piensijoittajien tulee valita taistelunsa (sijoituksensa) tarkkaan!

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.