Osakeannit

Lisää it-yhtiöitä pörssiin: Vincit Group

Keväällä vallinnut pörssilistautumisten sarja jatkuu kesätauon jälkeen. Syksyn ensimmäinen listautuja on tamperelainen it-yhtiö Vincit. Minkälaisesta tapauksesta mahtaa olla kyse?

vincit_logo

Vincit, tai tarkemmin Vincit Group Oyj, tarjoaa melkeinpä mitä vain it-alalla voi kuvitella haluavansa: verkkopalveluita, mobiilisovelluksia, sulautettuja järjestelmiä, palvelumuotoilua, käyttäjätukea, you name it. Sekä ainakin se on mukava työpaikka, Vincit on panostanut Great Place to Work -kilpailuissa menestymiseen samaan tapaan kuin muutamat muutkin kotimaiset it-firmat. Vaikuttaisi mukavalta paikalta olla töissä, mutta mitenpä näin sijoittajan näkökulmasta?

Aloitetaan numeroista. Henkilöstöä firmassa on vajaa 300 ja liikevaihtoa n. 15 milj. euroa. Kohtalaisen pienestä putiikista siis kyse ainakin liikevaihdon osalta. Siihen nähden henkilöstöä on oikeastaan aika paljon. Asiakkaita myös tuntuu olevan lukumääräisesti runsaansti, niin julkisella kuin yksityisella sektorilla. Vincit tosin ymmärtääkseni myy palveluitaan lähinnä tuntilaskutuksella, jolla saa luonnollisesti nopeasti kattavan referenssiluettelon.

Fyysisesti firma pitää pääkonttoria Tampereella, Helsingissä on jopa kolme toimipistettä ja löytyypä jopa haarakonttori Kalifornian Palo Altosta. Hiukkasen ylimitoitetulta nuo kolme konttoria pääkaupungissa kuulostavat, mutta kyse lienee yhtiön hiljattain tapahtuneesta fuusioitumisesta Javerdel-konsernin kanssa. Hieman mutkia suoristaen olen käsittänyt, että Javerdelista ovat kotoisin firmat ns. ICT-palvelut (käyttötuki yms.) ja softakehitys taas ns. vanhaa Vincit Oy:tä. Palo Alton toimipiste taas vaikuttaa firman kokoon nähden hieman pullistelulta, mutta tokihan on hyvä laittaa tavoitteet korkealle ja olla läsnä it-alan pääkallonpaikalla.

Olen tietysti itse aina kiinnostunut it-alan listautumisesta, työskentelenhän alalla itsekin. Vincit on kohtalaisen tunnettu lupaavana työpaikkana, tosin ei ole tähän asti paininut samassa sarjassa kuin esim. hyvin tunnetut Futurice tai Reaktor. Kumpikaan edellämainituista ei tosin ole vaivautunut listautumaan, eivätkä tietääkseni ole pörssiinmenosta kiinnostuneitakaan. Vincit on keräämässä annillaan vain 5 milj. euroa, joka on suhteellisen pieni summa osakeanniksi. Enemmän taustalla lienee uskottavuuden hankkiminen, kuten listautumissivustolla suoraan sanotaankin.

Avainlukuja kaipaavat voivat suunnistaa Kauppalehden keskustelupalstalle, jossa on jo laskettu Vincit P/E-luvuksi n. 10-20 (laskentatavasta riippuen), jota voidaan pitää kasvuyhtiöllä edullisena. Samassa yhteydessä tosin korostetaan alinhankkija-riskiä, joka toteutuessaan näivettää kassavirran nopeasti taantuman yllättäessä. Vincitillä ei tietääkseni ole esim. Siilillä käytössä olevaa provisiopalkkausta, joten kiinteät palkkakulut juokevat joka tapauksessa. Osinkoakin on tarkoitus maksaa, 30 % osakekohtaisestauloksesta. Pörssitaipaleen alussa tosin Vincit keskittynee kasvuun, mikä on kaikin puolin järkevää. Mutta pienikin osinko on parempi kuin ei osinkoa ollenkaan, se vahvistaa kuvaa kannattavasta liiketoiminnasta.

Sitten perinteisen IPO-testin aika. Ovatko omistajat rahastamassa? Arvopaperin artikkelin mukaan 1,16 milj. osaketta tulee entisiltä omistajilta ja 1,40 milj. painetaan uusia. Ainakin näin pikaisesti pääteltynä on ilmassa pientä rahastuksen makua. Tosin itse antipotti on edelleen aika pieni.

Yhtiön strategia löytyy firman sijoittajasivuilta. Sitä ei selvästikään ole teetetty isolla rahalla. Vai mitä sanotte visiosta ”Huippuasiantuntijaorganisaatio, jota muut yrittävät jäljitellä ja jonka asiakkaaksi haluaisivat kaikki.”? Tai missiosta ”Huomenna tyytyväisemmät työntekijät ja asiakkaat kuin tänään.”? Ihan päteviä ja selkeää suomea, mutta vähän kotikutoisen oloisia. Toisaalta parempihan se on keksiä nuo mumbojumbot itse pikkujouluissa ja panostaa itse bisnekseen 🙂

Vincit tosiaan fuusioitui Javerdelin kanssa viime syksynä. Tämä kokoluokka on varmasti bisnekselle otollisempi. Lisäksi Javerdelin kautta saadut ICT-palvelut toivottavasti hieman tasapainottavat muuten kohtalaisen syklistä softabisnestä. Itseäni tosin hieman huolettaa Javerdelin muutaman vuoden takaiset hiukkasen hämärät Viron-bisnekset, joista en enää kumma kyllä löytänyt juttuja netistä, olivat poistettu. Ehkä vanhoja ei pitäisi kaivella, toivotaan että nuo luurangot on jo haudattu.

Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, osakkeet käyvät kaupaksi ja anti ylimerkitään. Todennäköisesti kurssi pompahtaa jonkin verran kunnes innostus laantuu. Mutta jos mukaan haluaa, niin kannattanee hypätä kyytiin jo nyt. Anti alkaa tänään ja päättyy aikaisintaan 4.10. Merkinnän voi suorittaa Alexander Corporate Financen antisivuston kautta.

Minusta Vincitillä on vielä paljon kasvua, mutta myös kasvukipuja edessä. Myöskin kilpailu on kovaa, sekä asiakkaista että työntekijöistä. Toisaalta uskon, että Suomeen mahtuu useampikin ketterä it-talo, etenkin kun uskallusta on myös pyrkiä ulkomaille. Kannatan myös työntekijöitä arvostavaa asennetta, tosin ilman sitä pieni it-firma ei tässä maassa pärjäisikään.

No, osallistunko itse antiin? Todennäköisesti. Mutta odottelen vielä ma 3.10. asti, jos tässä vaikka sattuisi jotain yllättävää tapahtumaan vajaan viikon aikana. Jos ja todennäköisesti kun anti ylimerkitään, sieltä saa vain tuon minimerkinnän (200 kpl) lappuja, jonka verran kyllä uskallan Vincitin kasvutarinaan sijoittaa.

EDIT: Suosittelen myös lukemaan Ikiholdaajan ansiokkaan artikkelin samasta aiheesta, jossa tarinaa myös Vincitin järjestämästä IPO-infotilaisuudesta!

Disclaimer: Tämä artikkeli ei ole sijoitussuositus. Kirjoittaja ei ole ammattimainen sijoittaja.

5 vastausta artikkeliin “Lisää it-yhtiöitä pörssiin: Vincit Group

  1. Laitetaan tännekin vielä jälkihuomiona, että anti ylimerkittiin odotusten mukaisesti. Merkitsin itse 300 osaketta, mutta todennäköisesti tuolta irtoaa vain se minimi eli 200 kpl. Huomenna 6.10. tehdään päätökset allokaatiosta ja arviolta 17.10. alkaa kaupankäynti.

    http://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/vincitin-anti-keskeytettiin-ylimerkinnan-takia-6587844

    En ole vielä päättänyt mitä teen osakkeilla. Jos pomppaavat reippaasti (> 50 %), niin sitten saatan myydä, muussa tapauksessa varmaankin holdailen.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.