
Harmittelin alkuvuodesta, että pankit ovat nykyään kiristäneet lainahanojaan ja jotkut pankit ovat rajoittaneet sijoitusasuntolainan maksimipituuden 15 vuoteen. Nykyisillä hinnoilla tuolla maksuajalla on vaikea saada aikaan positiivista kassavirtaa, ainakaan pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi 20 vuoden laina-ajalla kuvio on paljon helpompi saada toimimaan. Tämän takia hankinkin toisen sijoitusasunnon puolikkaani uudiskohteesta, jossa en tarvinnut omaa pankkilainaa lainkaan.
Nyt sitten kun hiljattain kävin OP:ssa tekemässä merkintää tuotto-osuuksiin, niin samalla tietysti kyseltiin ovatko pankkiasiat muuten kunnossa. Avauduin siinä sitten tästä 15 vuoden säännöstä ja toimihenkilö sanoi piipahtavansa viereisessä kopissa. Minuutin jälkeen sainkin kuulla, että tapauskohtaisesti pidemmätkin laina-ajat tulevat kyseeseen. Kuulemma minun kannattaisi varata henkilökohtainen aika ja selittää minkä takia pidempää laina-aikaa kaipailen.
Totta kait tässä oli kyse siitä, että luokittelevat meikäläisen jokseenkin lupaavaksi asiakkaaksi, mutta kummastelen vielä sitä, että verkkopankin kautta pyytämiini lainatarjouksiin tuli aina tuo 15 vuotta laina-ajaksi 20 vuoden sijaan. Vaikka vielä puhelimitse kerroin mistä on kyse ja heillä on käytössä samat tiedot minusta. Ehkä heillä vain on suppeammat valtuudet tehdä tarjouksia kuin konttorihenkilökunnalla tms.
Mitä tästä opimme? Kannattaa olla pankissa avoin suunnitelmistaan ja sijoitusstrategiasta. Sekä vaivautua käymään konttorilla ja esittää asiansa siellä selkeästi ja vakuuttavasti. Ja ihan hupparissa piipahdin, vakuuttavuuspisteet irtosivat näköjään ilman pikkutakkiakin 🙂
Tiedän useamman miljonäärin ketkä kulkee ”ryysyissä”.
Pankissa se on ihan sama mitä sielä on päällä kun ne näkee paljonko sulla on tilillä 😀
TykkääTykkää
Niinhän se menee 😀
Mutta siinä vaiheessa kun haetaan isohkoa lainaa, niin joskus voi ulkoisetkin seikat vaikuttaa. Riippuu paljon millainen tyyppi on vastassa pöydän toisella puolen.
TykkääTykkää
Kiitos kokemuksen jakamisesta, toivottavasti onnistaa!
Variaatiota tuntuu löytyvän reippaasti samojen pankkien eri konttoreiden/virkailijoiden välillä, sillä oma kokemukseni OP:ssä hiljattain oli aika erilainen kuin omasi, kun taas Nordeassa tie nousi pystyyn vaikka toisilla ei ole ollut ongelmaa:
http://pennosenmietteet.blogspot.fi/2016/09/ensimmaisen-sijoitusasuntolainan.html
TykkääTykkää
Näin todellakin on. Kyselin lainaa myös S-pankista ja Handelsbankenista, mutta kummatkin edellyttävät kokonaisasiointia, enkä haluaisi nyt vaihtaa pankkia. Tavoitteena olisi, etten olisi sidottu yhteen tiettyyn pankkiin, vaan voisin olla ”kokonaisasiakas” esim. kahdessa pankissa, niin olisi todellisen kilpailutuksen mahdollisuus.
Lupavaan oloinen blogi sinullakin, pitänee ryhtyä seuramaan 🙂
TykkääTykkää
Kiitos! Sinulla on samoin hyvin mielenkiintoinen blogi ja nostan hattua hyvästä kirjoitustahdin ylläpitämisestä. Siinä on itselleni hyvää haastetta 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Hyvää pohdintaa! Ja olen pankki-ihmisenä samaa mieltä kanssasi siitä, että kaikista tärkeämpää on, että asiakas on miettinyt ja suunnitellut hankkeitaan. Sellaiset ”kyllä kaikki järjestyy” -suunnitelmat eivät ole kovin vakuuttavia. Pisteet nimeen omaa suunnitelmallisuudesta ei niinkään pukeutumisesta 😉 Hyvä kirjoitus!
TykkääTykkää
Kiitoksia kommentista & kannustuksesta!
Ymmärrän kyllä, että pankkitiskin toisella puolella varmaan näkee ”toivotaan toivotaan” -tyyppejä ihan tarpeeksi. Suunnitelmani onkin seuraavan lainaneuvottelun yhteydessä varustautua siistillä portfoliolla, jossa avaan laskelmani ja periaatteeni asuntosijoituksiin liittyen.
TykkääLiked by 1 henkilö
Hieno kuulla! Ja tarkennan vielä aikasempaa kommenttiani, että ei aina kaikkien asioiden tarvitse olla kristallin kirkkaana mielessä, koska tapaamisessahan on tarkoitus myös meidän neuvoa asiakasta. Vähintään olisi hyvä vähän selvittää, että mitä se asuntosijoittaminen on ja mitä se vaatii 🙂
TykkääTykkää