Vaihtoehtoiset sijoitukset · verotus

Merkintä: OP:n tuotto-osuus (5000 €)

Osuuskunnaksi hiljattain muuttunut Helsingin seudun OP markkinoi näyttävästi tuotto-osuuksiaan eri medioissa. Vuosittainen tuotto-odotus (3,25 %) kuulostaa vallitsevassa korkoympäristössä aika hyvältä. Mietitäänpä hieman millaisesta sijoituksesta on kyse.

tuotto-osuus
Tuotto-osuus tarjoaa maltillista, mutta kuitenkin positiivista tuottoa, jos osakkeiden arvostukset hirvittävät. Kuva: OP.

Perusidea on se, että pankki päättää vuosittain minkä osan ylijäämästään se jakaa tuotto-osuuksien haltijoille. Tuottoa voi tulla vain mikäli ylijäämää syntyy, mutta mitään pakkoa sitä ei ole maksaa. Käytännössä siis vastaa hyvin pitkälti tavallisen osakeyhtiön voitonjakoa. Tuotto-osuudet eivät ole kuitenkaan ole osakkeita, sillä ne eivät tuota minkäänlaista äänivaltaa pankissa eikä niissä ole arvonnousun taikka -laskun mahdollisuutta.

Kuulostaa turvalliselta sijoitukselta? Sitä se todennäköisesti onkin, sillä OP on tätä nykyä Suomen suurin ja vakavaraisin pankki. Pitäisin myös osuuskuntamuotoa vähemmän riskialttiina rakenteena kuin perinteistä liikepankkia. Tästä huolimatta tuotto-osuuden omistajalle voi jäädä luu käteen.

Tuotto-osuuksien lunastaminen on nimittäin tehty todella hankalaksi. Osuudet voi irtisanoa, mutta takaisinmaksua joutuu odottamaan seuraavan kokonaisen tilikauden loppuun asti. Käytännössä siis jos nyt syyskuussa 2016 irtisanoisin osuuteni, saisin rahani takaisin joskus alkuvuodesta 2018. Toki tuottoa saisin tuolta ajalta, mutta sanomattakin selvää että pitkän tähtäimen sijoituksesta on kyse.

Kokonaan pääoman tietty menettäisi pankin mennessä konkurssiin. Näkisin tämän aika epätodennäköisenä skenaariona, mutta ei tietenkään täysin poissuljettu vaihtoehto. Suomessakin on mennyt pankkeja nurin eikä tarvitse katsoa edes kauemmaksi kuin 90-luvun lamaan.

Jos OP menisi nurin, niin minulla olisi todennäköisesti isompiakin ongelmia kuin menetetyt tuotto-osuudet. Enemmän minua hämmentää ehdoissa oleva lauseke, että pankki voi kieltäytyä osuuksien palauttamisesta taloudelliseen tilanteeseen vedoten. Tätä voi jatkaa viiden vuoden ajan enkä ihan varma saako osuuksia sittenkään takaisin, kun ”oikeus jälkipalautukseen päättyy”. Toivottavasti ei tarvise koskaan tuota lähteä selvittelemään.

Tuotto-osuudet on siis suunniteltu vahvasti osta- ja pidä -sijoituksiksi. Moni asiantuntija ehti jo tuomitsemaan tuotto-osuudet huonona diilinä. Kuulemma omaan pääomaan verrattavissa olevasta sijoituksesta tulisi saada vähintään 6-7 % tuottoa. Näin varmasti normaalissa korko-ympäristössä olisikin ja OP taitaa tästä nyt yrittää hyötyä. Tosin suur- ja piensijoittajien intressit ja sijoitusinstrumenttien valikoima ovat aika erilaisia.

Päädyin kuitenkin sijoittamaan tuotto-osuuksiin. Miksi näin?

 • Olin viime kesänä avannut asiakasomistajatilin, josta saan nyt tuon 3,25 % koron jos merkitsen sijoituksia. Muuten olisi jäänyt vain 0,50 % takuukorko käteen.
 • Osuuskunnan maksamasta tuotosta peritään vain 7,5 % vero, kun kotimaisista osingoista yleensä peritään 25,5 % veroa. Käytännössä siis reilumpi vertailukorko osakkeisiin olisi n. 4 %.
 • Olen ryhtynyt viime aikoina ottamaan merkittävästi enemmän riskiä sijoitustoiminnassani suorien osakesijoitusten ja velkavivun (sijoitusasunnot) myötä. Tuotto-osuudet saavat luvan toimia nyt tasapainottajana tässä.

Huom: Tuotto-osuuksia ei voi käyttää lainojen vakuutena, joten jos keräät omarahoitusosuutta esim. oman tai sijoitusasunnon ostoon, niin ei tuotto-osuus ei ole silloin hyvä idea!

Minkä takia OP sitten järjestää tuotto-osuus-annin? Virallisesti syynä on tiukentuneet vakavaraisuusvaatimukset, jotka painottavat oman pääoman osuutta. Tuotto-osuus luetaan käytännössä tähän kategoriaan. Taka-ajatuksena lienee myös asiakkaiden sitouttaminen hankalasti lunastettavien osuuksien myötä.

Mikäli puolen vuoden sisään ei nouse uusia talousmyrskyjä, ensi kesäkuussa tilille pitäisi tupsahtaa 150 € (nettona, brutto 162,50 €) korkoa tästä sijoituksesta. Onko kukaan muu aikeissa sijoittaa OP:n tuotto-osuuksiin? Oliko hölmö vai fiksu päätös mielestänne? 🙂

9 vastausta artikkeliin “Merkintä: OP:n tuotto-osuus (5000 €)

 1. Missasin tämän jutun jostain syystä kokonaan, vaikka olen OP:n asiakaskin.

  Nyt kun tutustuin niin ahdistaa kyllä ajatus noin huonosta likviditeetistä. Verotehokashan se tosiaan on joten sen puolesta tuotto on parempi kuin miltä näyttää. En varmaan itse tässä kohtaa lähde kyytiin mutta seuraan mielenkiinnolla vierestä.

  Tykkää

 2. Hah! Johan on huono tarjous. Korkeatuottoinen.fi ja top finance hakkaa mennen tullen niin likviditeetissä kuin tuotossa.

  Tykkää

 3. Onhan tuohon tullut laitettua muutama touhutonni, joku vuosi vai pari sitten vai milloin tämä nyt lanseerattiinkaan tuolla maakunnissa. Se oli vähän sellainen kannatussijoitus, kun oli jotain muutakin asiaa pankkiin niin päätin sitten tuonne laittaa tämän pienen potin ja katsoa mitä tapahtuu

  Tykkää

  1. Kieltämättä vähän sympatiahengessä itsekin olin liikkeellä. Osuuskunta-aate kun on ihan mukava, vaikka ehkä näin maan suurimman pankin kohdalla tuntuu vähän päälleliimatulta 😉

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.