Kaupallinen yhteistyö · Osakkeet

Nyt taisi lähteä sijoituslaina lapasesta…

Olen vivuttanut osakesalkkuani Nordnetin* tarjoamalla Superluotolla. Alun perin tarkoitus oli käyttää luottoa pienenä puskurina mahdollistamaan nopeat ostokset esim. dipeistä. Kirjoittelin Superluoton käyttöönotosta noin vuosi sitten. Velkasaldoni pyöri aluksi muutamassa tonnissa, välillä punnersi nollaan kesällä (jonka seurauksena ostin vahingossa ETF:iä), mutta nyt huidellaan taas melkein kymppitonnissa. Miten tässä näin pääsi käymään?

2017-10-22 19_55_19-Salkun yleisnäkymä - Nordnet
Nordnet myöntää oletuksena intraday-limiittiä salkun velattoman arvon verran. Ei parane lyödä ylimääräisiä nollia ostotoimeksiantoihin 🙂

Ihan alkuun pieni kertaus Superluottoon vihkiytymättömille. Kyseessä on siis sijoituslaina, jonka vakuutena osake- ja rahastosalkkusi on. Muita vakuuksia ei tarvita, eikä tietääkseni tuloja syynätä samalla tavalla (kysytään kylläkin) kuin esim. asuntolainaa hakiessa. Superia tässä luotossa on sen kohtuullinen korko: 1 % vuodessa, jonka saa jos salkku on hyvin hajautettu (max. 20 % yksittäinen arvopaperilaji) eikä vipu pääse nousemaan liian korkealle (max 40 % lainoitusarvosta). Em. sääntöihin on pari poikkeusta, jotka voit luntata näppärämmin Nordnetin omilta Superluotto-sivuilta.

Henkilökohtaisesti arvostan tässä luotossa kuitenkin eniten näppäriä ehtoja. Luottoa voi lyhentää tai olla lyhentämättä oman mielen mukaan, vain korot tulee maksaa kuukausittain. Aleksanterinkadun pörssihait puhuisivat bullet-lainasta ilman takaisinmaksu-aikataulua. Vapauden mukana tulee kuitenkin myös vastuu. Pörssiostoksia kun tulee tehtyä aika helposti, kun limiittiä on käytössä tuo 25 000 euroa.

2017-10-22 19_54_42-Salkun yleisnäkymä - Nordnet
Valuuttakorkoansa havaittu! Mutta ei hätää, kruunuvelka nollautuu tässä syksyn mittaan itsestään kunhan Henkka & Maukka malttavat maksaa osinkonsa.

Yksi pieni mutta oleellinen seikka muuten luottoihin liittyen: Superluoton korko koskee vain euromääräistä saldoa. Valuuttatilien miinussaldoista joutuu maksamaan hinnaston mukaisen peruskoron, joka on tällä hetkellä 4,75 %. Tämä tuli ainakin itselleni yllätyksenä, kun shoppailin hieman jenkkiosakkeita. Jos siis ostat muissa kuin euroissa noteerattuja arvopapereita velaksi, muista ”nollata” valuuttasaldo vaihtamalla sopiva määrä euroja ko. valuutaksi. Tämä ohje koskee vain mikäli sinulla on valuuttatilit käytössä – muuten Nordnet hoitaa valuutanvaihdot automaattisesti.

Huom: Nordnetin sijoituslainat eivät luonnollisestikaan ole ainoa vaihtoehto. Sijoituslainaa saa melkeinpä mistä vaan rahoituslaitoksesta, mutta kannattaa syynätä korot ja muut ehdot tarkkaan. Ensiapua lainakartoitukseen löytyy esim. Talouteen.comin sijoituslainaoppaasta.

Mutta sitten ne kootut selitykset. Ensinnäkin, sijoitusasunto nro 2:n viimeiset maksuerät piti pulittaa elokuun lopussa, joka verotti salkkua useammalla tonnilla. Varainsiirtovero pitäisi myös maksaa tässä lokakuun aikana, johon uppoaa reilu tonni. Lisäksi lähdin hieman spekuloimaan parilla ulkomaisella osakkeella, joista olisi tarkoitus kotiuttaa voitot (tai tappiot jos huonosti käy) ensi vuoden alkupuolella. Näihin irrotin Superluotosta noin 4000 euroa.

2017-10-22 20_05_48-2017-10-22 20_04_30-Salkun yleisnäkymä - Luotot ja lainat - Nordnet

Siinäpä nuo shoppailut sitten oikeastaan olivatkin, vajaa kymppitonni tulee kun synnit laskee yhteen. Lainotusaste on nyt n. 12 %. Sinänsä en ole vielä kovin huolissani, vaikka vähän kaivertaa nuo osakespekulaatiot – eivät oikein kuulu sijoitusstrategiaan, mutta minkäs sitä pientä äksöniä kaipaava ihminen luonnolleen voi. Vai onko Tursas kuitenkin lipsahtanut kevytkenkäisen velkaantumisen kierteeseen?

sotkamosilver
No pain, no gain? 😀 Kuva: Nuoret osakesäästäjät, @NuoretOS

Toisaalta vähän hirvittää: ensin korkorahastoja, sitten osakerahastoja, ETF:iä, suorat osakesijoitukset, velkavipu, sijoitusasunnot.. porttiteoria on valmis ja varmaan pian ostan pää märkänä johdannaisia velaksi ja saatte pian lukea Konkurssi-Tursaan muistelmia 😉

No, jospa ei kuitenkaan, mutta miettikää kahdesti ennen kuin lähdette vivuttamaan – se kun lisää riskiä entisestään ylikuumentuneilla markkinoilla. Ja jos kuitenkin päätätte sijoittaa velaksi, niin maltillisella vivulla ja pienellä korolla pysytään vielä jokseenkin turvallisilla vesillä!

Disclaimer: Kirjoittaja ei suosittele velaksi sijoittamista kokemattomille sijoittajille. Kirjoitus sisältää affiliate-linkkejä, joiden klikkaus on sinulle ilmaista, mutta saatan saada niistä pienen komission.

6 vastausta artikkeliin “Nyt taisi lähteä sijoituslaina lapasesta…

Kommentointi on suljettu.