Eläkkeet

Mitä jos voisit nostaa eläkkeesi könttäsummana?

Niin kutsuttu osittainen varhennettu vanhuuseläke mahdollistui alkuvuonna ja tarkoittaa käytännössä oman lakisääteisen vanhuuseläkkeen nostoa etuajassa (61-vuotiaana tai vanhempana) siten, että voit samaan aikaan tehdä töitä esim. osa-aikaisesti ja nostaa silti eläkettä. Tulorajoja ei ole ja vaihtoehto on osoittautunut erittäin suosituksi. Mutta mitäpä jos voisit nostaa koko eläkepottisi kerralla könttäsummana ja tehdä sillä mitä itse haluat?

2017-10-08 18_42_57-pension-freedom
Eläkesäästöt omiin käsiin! Hyvä vai huono idea? Kuva: Hutt Professional Finance Planning.(muokattu)

Nyt ei ole kyse pelkästä mielikuvitusleikistä vaan aivan olemassa oleva mahdollisuus. Ei tosin Suomessa, vaan Britannissa. Huhtikuusta 2015 lähtien 55-vuotiaat ja sitä vanhempien on ollut mahdollista nostaa työmarkkinaeläkesäästönsä könttäsummana, josta 25 % ilman veroja eli puhtaana käteen. Tämä pension freedom -termillä kutsuttu vaihtoehto on osoittautunut paljon ennakoitua suositummaksi.

Uudistus toki herätti paljon huolta. Mitä jos elämänkaipuinen varhaiseläkeläinen hummaakin eläkerahansa muutamassa vuodessa ja palaa sitten veronmaksajien elätettäväksi? Toisaalta taas monet ovat ryhtyneet vanhoilla päivillään yrittäjiksi eläkesäästöjen turvin ja perustaneet sen kukkakaupan tai puodin josta ovat aina haaveilleet.

Vapaus ja vastuuhan tässä kulkevat käsi kädessä. Ainakin meillä Suomessa ollaan perinteisesti oltu heikkoja uskomaan yksilön kykyyn tehdä taloudellisesti rationaalisia päätöksiä. Angosaksisessa maailmassa yksilön vapauksia tehdä päätöksiä omasta elämästään on taas pidetty paljon suuremmassa arvossa.

Lisätietoa UK:n mallista löytyy maanmainiosta Työeläke-lehden artikkelista (4/2017).

Täytyy toki muistaa, että brittien ja meikäläisten eläkejärjestelmät poikkeavat aika paljon toisistaan. Saarivaltiossa on lukemattomia erilaisia eläkevakuutusjärjestelmiä ja keskimääräinen n. 60-vuotiaalle kertynyt eläkepotti on vain noin 30 000 punnan luokkaa. Suomen järjestelmässä ei määritellä mitään tiettyä ”pottia” vaan jokainen ansaittu (ja eläkevakuutettu) euro kerryttää kuukausittaista vanhuuseläkettä tiettyjen sääntöjen mukaan. Joka tapauksessa, jos keskimääräistä n. 1500 euron vanhuuseläkettä maksettaisiin vaikkapa 15 vuotta (n. 65-vuotiaasta 80-vuotiaaksi), yhteissummaksi tulisi 270 000 euroa bruttona. Kuusinumeroisista summista siis puhutaan useimpien meistä kohdalla.

Eläkesäästöjen nostomahdollisuus olisikin siis meillä paljon merkittävämpi uudistus, enkä usko moista tapahtuvan. Mutta tämä kuitenkin olisi mahdollista myös meillä, miten itse tekisit? Aika harva tämän blogin lukijoista todennäköisesti on vielä yli viittäkymmentä, mutta nyt saa spekuloida vapaasti, mitä tekisit 55-vuotiaana tämän mahdollisuuden edessä 🙂

Kysymys on mielestäni ajankohtainen, sillä aika harva meistä kolmekymppisistä ja nuoremmista enää luottaaa täysillä eläkejärjestelmään. Kärkkäimmät ovat jopa ilmoittautuneet vapaaehtoisiksi luopumaan eläkkeistään kokonaan, mikäli voisivat puolittaa nykyiset eläkemaksunsa. Voiko sitä enää suoremmin epäluottamuslausetta esittää?

Oli luottamusta tai ei, suosittelen lämpimästi oma-aloitteista eläkesäästämistä aiemmin tai myöhemmin koittavien eläkepäivien turvaksi. Aloita helppo kuukausisäästäminen vaikkapa Nordnetin kautta* tai selvitä omasta pankistasi mahdollisuuksia säästää suoraan osakkeisiin tai kustannustehokkaisiin ETF-rahastoihin.

4 vastausta artikkeliin “Mitä jos voisit nostaa eläkkeesi könttäsummana?

  1. Huomioiden kuinka surkean tuoton eläkeyhtiöiden sijoituksista saa, ottaisin tuon summan könttänä mielelläni. Tällä hetkellä näyttää, että pari-kolmesataa tonnia ei tuossa iässä ole minulle life-changing money, mutta varmasti tulisi ainakin hyvä mieli. Tosiaan itse karsisin mieluummin eläkemaksuista, jolloin osa tuosta summasta olisi taskussani jo seuraavana palkkapäivänä.

    Tykkää

  2. Tämä on niitä harvoja asioita, joista löydän itsestäni pessimistin: en usko, että tulen saamaan eläkettä (ikää nyt 34-v.). Mutta jos saisin, varmastikin harkitsisin könttäsumman vastaanottamista, koska saisin itse päättää mihin nuo rahat käyttäisin + jos jäisi vielä mahdollisuus jäädä jo 55-vuotiaana pois työelämästä. Sehän olisi suorastaan mahtavaa!

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.