Osakeannit

Terveystalon anti on kallis, mutta ei oikein väliinkään voi jättää

Terveystalon listautumisesta liikkui huhuja jo alkuvuodesta ja viime torstaina anti sitten lopulta alkoi. Markkina-arvoksi arvioidaan 1,25 mrd euroa, jolla firma kiilaa Helsingin pörssin large cap -listan häntäpäähän, verrokkeina koon puolesta esim. Valmet ja Outotec.

2017-10-01 22_44_42-Terveystalo (@Terveystalo) _ Twitter

Alun perin ajattelin, että defensiivinen terveysalan listautuja on no-brainer, eli totta kait mukaan vain. Mutta nyt kun selailin listautumisesitteen läpi ja lueskelin kommentteja sieltä täältä internetskun syövereistä, alkaa pikku hiljaa arveluttamaan:

 • Osakeanti on jälleen kerran enemmänkin osakemyynti. Myyntiosakkeita on jaossa n. 62 miljoonaa kappaletta kun taas uusia osakkeita reilut vain 10 miljoonaa kpl. Osakemyyntejä perustellaan aina likviditeetin lisäämisellä, joka tiettyyn pisteeseen asti onkin perusteltua, mutta rajansa kaikella – minusta n. 50 % – 50 % olisi vielä reilu suhde osakeannin ja myynnin välillä, Terveystalon n. 85 % – 15 % ei sitä ole.
 • Listautumishinta (9,76 euroa per osake) on monien mielestä kallis ellei suorastaan rahastusta. En osaa itse analysoida lukuja kovinkaan sofistikoituneesti, mutta lukaiskaapa analyysit esim. Arvopaperista ja Kauppalehdestä.
 • Terveystalo ei todellakaan ole potentiaalinen tenbagger eli arvonsa moninkertaistaja. Tarjolla on todennäköisesti tasaista tuottoa, yleistä markkinaa ylittävää arvonnousua tuskin. Osinkotavoite on 30 % tuloksesta.
 • Yhtiö on parhaillaan tutkinnan kohteena epäselvyyksistä kilpailutusten kanssa sekä verotusseikkoihin liittyen. Ilmeisesti ei mitään dramaattista, muidenkin firmojen toimia selvitellään, mutta jos rapsuja tulee, ne voivat olla merkittäviä (10 % liikevaihdosta).

Kritiikistä huolimatta on päivänselvää, että anti tullaan ylimerkitsemään. Yleisöannissa on jaossa vain 4 milj. osaketta, suurin osa menee instituutioille. Anti/myynti on kuitenkin euromääräisesti iso, ja kun Terveystalon tavoitteena on hyväksyä merkinnät ainakin minimimäärään (100 kpl eli 976 euroon) asti, kovin suurta listautumispomppua eli pikavoittomahdollisuuksia tuskin on odotettavissa.

Toisin sanoen, saattaa hyvinkin olla, että Terveystaloa saa vielä merkittävästi halvemmalla seuraavan korjausliikkeen koittaessa. Näillä arvostuksilla panostan mieluummin huomattavasti huokeammin arvostettuun pörssiverrokkiin eli Pihlajalinnaan. Osallistuin alun perin Pihliksen listautumisantiin (IPO-hinta 10,30 €) ja tankkasin viime viikolla osaketta lisää 15,40 euron hintaan. Kurssi onkin siitä noussut jo 16 euron tuntumaan todennäköisesti Terveystalon vertailulukujen julkaisun myötä ja uskon tämän trendin myös jatkuvan Pihlajalinnan osalta.

Vahvasta markkina-asemastaan huolimatta Terveystalo ei ole yksin sote-markkinoilla. Edellä mainitun Pihlajalinnan lisäksi samoja apajia kärkkyvät mm. Mehiläinen ja Attendo. Diacorin yhtiö osti itselleen kesällä, mikä vahvistaa Terveystalon asemaa pk-seudulla.

Listautumisalennukset näyttävät siis olevan last seasonia ja nyt pörssiin rymistellään niin rapsakkalla arvostuksella kuin vaan kehdataan. Tekisi mieli jättää väliin koko anti, mutta aika harvoin Helsinkiin listautuu näin isoja kaloja ja toimiala on kuuma.

Siispä pitänee tehdä kompromissi. Jos alkuviikon aikana ei tule ikäviä uutisia, merkitsen minimipanoksella ja täydennän myöhemmin, jos kurssi lähtee laskuun.  Mikäli sijoittajat innostuvat merkitsemään Terveystaloa pää märkänä ja kurssi lähtisi nousuun, voisi osakkeet myydä sitten pienen pikavoiton kera. Toisaalta alle tonnin panoksella ei vielä yöunet mene vaikka uusi pörssitaival alkaisikin ohraisesti.

Lopuksi vielä muistutus ei-niin-kaukaisesta menneisyydestä eli Terveystalon edellisestä pörssitaipaleesta 2007-2009. Tällöin Terveystalo listautui Helsingin pörssiin 2,4 euron osakekohtaisella hinnalla ja ostettiin pois 2 eurolla per osake. Voihan toki olla, että this time it’s different, mutta tehkää toki omat johtopäätöksenne 🙂

Merkintä onnistuu OP:n verkkopalvelun kautta (ei tarvitse olla OP:n asiakas) ja liikkeellä kannattaa olla viimeistään to 5.10. puoliltapäivin sillä yleisöanti todennäköisesti keskeytetään iltapäivällä klo 16 jälkeen. Ja tavaathan tietysti virallisen anti-esitteen ennen mahdollista merkintää (vain 364 sivua!) tai jos nätit taulukot ja kuvat on enemmän sun juttu, niin lataa markkinointi-esite iltalukemiseksi. Onnea sijoituspäätöksiin!

* Sijoita osakkeisiin alk. vain 3 € kuluin *

12 vastausta artikkeliin “Terveystalon anti on kallis, mutta ei oikein väliinkään voi jättää

 1. Kallista on mutta ovatko nämä kritisoijat koskaan käyttäneet terveystalon palveluita? Itselläni on työterveyshuolto terveystalossa ja aikoja löytyy aina tarvittaessa samana päivänä.Myös lastani olen käyttänyt siellä ja aikoja löytyy runsaasti sekä palvelu on ollut hyvää. Väittäisin, että ihmiset ovat tulevaisuudessa valmiita maksamaan palvelusta ja siitä, ettei tarvitse jonottaa. Kaikki tämä sataa näiden firmojen laariin. Toki, jossain päin maata julkisillekin pääsee jonottamatta mutta epäilisin jonojen olevan yleinen ongelma. Jos olet sairaana kerran/ kaksi vuodessa mielellään maksat palvelusta vaikkei olisikaan vakuutusta ym. Eli nyt ensimmäistä kertaa sijoituspäätökseen vaikuttaa itselläni positiiviset kokemukset kyseisestä firmasta.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kyllä palvelu on kaiketi ihan kohdillaan, mutta niin on Mehiläiselläkin ja monella muulla yksityisellä toimijalla. Lähinnä kait tässä pohdituttaa Terveystalon hintalappu, joka on minun ja monen muunkin mielestä turhan kallis.

   Tykkää

   1. Onhan tuo hintava. Mutta: 1) jos luvatut synergiaedut Diacorin ja Porin lääkäritalon hankinnasta saavutetaan putoaa p/e laskelmieni mukaan vähän päälle 20:een. 2) Diacorin entiset omistajat, von Rettigit ja Hartwallit ovat mukana merkittävällä määrällä omaa rahaa, eli joku rahan päälle ymmärtävä on laskenut homman kannattavan (eläkeyhtiöitä en suoraan laske tähän porukkaan). 3) Terveystalon EBIT% on toimialalle aika kova 4) yhtiö on hionut prosesseja ja kehittänyt toimintaa viime vuosina reippaasti. Se näkyy minusta myös ammattilaisten näkökulmasta (itse en ole firman palkkalistoilla, mutta puhun silti kokemuksesta).

    Olen päättänyt lähteä mukaan merkkaamalla vähän yli puolet määrästä, jonka oikeasti maksimissaan tällä hetkellä haluan. Ostan toisen puoliskon, jos kurssi merkittävästi laskee jatkossa. Siihen tarvittaneen korkojen nousu/kokonaisvaltaisempi kurssidippi.

    Tykkää

   2. Kyllä TT on varmaan ihan kannattava bisnes, mutta lupaavempakin sijoituskohteita löytyy. Rahasukujen on helpompi säilyttää nykyiset omistukset kuin lähteä etsimään uusia, Samoin eläkeyhtiöillä on kova homma etsiä järkeviä sijoituskohteita,

    Pitkään salkkuun Terveystalo on todennäköisesti hyvä valinta, mutta kannattaa varautua dippeihin (ja ostaa silloin jos mahdollista). Itsekin aion tehdä näin.

    Tykkää

 2. Jaapas nyt minullekin ne lupaavammat (ja kohtuullisesti hinnoitellut) kohteet 😉 Minä en ole löytänyt juuri muita tällä hetkellä, kuin norjalaisen Arcuksen ja ehkä Tikkurilan (jälkimmäisestäkään en ole ihan varma). Svenska Handelsbanken ehkä myös. Varmasti muitakin toki on, mutta en vaan niistä tiedä.

  Tykkää

  1. No tuota Pihlajalalinnaa suosittelisin jos terveyssektorilta haluaa kohteen. Ulkomailta löytyy sitten paljonkin kiinnostavaa, todennäköisesti ihan euro/usa/kehittyvät ETF on riski/tuotto suhteelta parempi valinta kuin Terveystalo.

   Tykkää

   1. Jotenkin en itse näe Pihlistä parempana kohteena. Halvempi joillain mittareilla (esim. P/E:llä ei välttämättä edes ole, jos huomioidaan kertaluonteisia kuluja), mutta liiketoiminta aika erilaista ja riskaabelimpaa (kokonaisulkoistuksia, joissa myös erikoissairaamhoito mukana. Soten kanssa voi käydä huonostikin. Lisäksi maantieteellisesti rajoittuneempi eli yhden maakunnan yhtiölle huonot päätökset aiheuttavat enemmän ongelmia. Nythän näyttäisi siltä, että vahvaa valtion ohjausta ei tulekaan). EBIT% jää esim. Attendosta ja Terveystalosta kauas. Enkä usko, että ihan heti nouseekaan. Vaikea keksiä, miten kuntien ulkoistamalla perusterveydenhuolloilla voisi tehdä enemmän rahaa skaalaa kasvattamalla. Kyseessä kuitenkin lähipalvelut. ESH:n kohdalla voi ehkä hieman toimiakin (esim. Jokilaakson sairaala, mutta senkin kohtalo on käsittääkseni sotessa auki). Mielestäni brändikään ei ole läheskään Terveystalon (tai Mehiläisen) tasolla. Mutta valistuneita arvauksiahan nämä ovat. Minä laitan panokseni Terveystalolle.

    Tykkää

   2. Erittäin hyviä pointteja! Pihlis on tosiaan erikoistunut julkiselle puolelle, joten brändi on tietty eri tasolla kuin kuluttajille markkinoiva Terveystalo. Toki myös on pienempänä toimijana haavoittuvampi, joka varmasti yksi syy edullisempaan hintaan.

    Luulen, että tässä päädytään kuitenkin jonkinlaiseen ”monitoimittajamalliin”, eli tuskin valtio/kunnat haluavat, että mikään yksittäinen toimija saisi liian suurta osuutta sote-kakusta. Hajautus kannattaa aina, niin tässäkin.

    Tykkää

 3. Pihlikselläkin on muuten kyllä myös (pääosin) itse maksaville kuluttajille eli privaattipotilaat ja työterveyshuolto suunnattua bisnestä.

  Tuskin tosiaan kukaan koko kakkua saa. Ja hajautus kannattaa. Itse tosin taidan hajauttaa jatkossakin ihan eri toimialoille. Kaikiin tilaisuuksiinkaan ei ola pakko tarttua 😉

  Liked by 1 henkilö

 4. Odotin terveystalon listautumista todella pitkään, mutta jätin antiin osallistumisen kuitenkin välistä. Hinnoittelu on mielestäni täysin posketon ja vaikka ensimmäisenä päivänä on melko varma pikavoitto mahdollisuus, niin ei se ole siltikään sen arvoista. Jään kuitenkin seuraamaan Terveystaloa, mutta mielummin rahani työntäisin tällä hetkellä Pihlajalinnan kuin Terveystaloon.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.