Osakeannit

Eurot Roviolle – ja pikavoitot kotiin?

Niinpä se koitti vihdoin aika tutun lintufirmammekin pyrähtää pörssiin. Rovion osakemyynti – anteeksi, virallisesti siis listautumisanti – alkoi eilen 18.9. ja päättyy maanantaina 25.9. Periaatteessa anti voi vielä jatkua tiistaihin 26.9., mutta mikäli haluaa osakkeita merkitä, kannattaa suorittaa peliliikkeet maanantaihin klo 16 mennessä.

rovio_mainos_crop
Kun listautumisannit näkyvät katukuvassa, ei liene vaikea arvata missä vaiheessa sykliä mennään?

Miksikö saivartelen termeillä? Itse en osaa arvioida yritysten talouslukuja kovinkaan kummoisesti. Analyytikot ja talouslehdistö osaavat sen homman paremmin. Mutta se minkä minä ja jokainen teistä pystyy tarkastamaan, on listautumisen rakenne. Eli onko kyse osakeannista (jossa yhtiö saa varoja) vai osakemyynnistä, jossa vanhat omistajat myyvät osakkeitaan. Rovion tapauksessa kyse on lähinnä osakemyynnistä, jota suorapuheisemmat myös rahastukseksi kutsuvat. Kannattaa lukaista myös Talouselämän toimittajan Matti Kankareen taustoitus aiheesta, olen 100 % samaa mieltä!

Peliyhtiöt eivät kuulu sijoitusstrategiaani. Pelibisnes on ”tupla tai kuitti” -henkistä liiketoimintaa, jota on todella vaikea ennakoida. Harva peliyhtiö myöskään maksaa vakaata osinkoa – jos nyt lainkaan maksavat. Toisaalta vastineeksi sitten arvonnousu voi olla aika huimaa. Pelipapereita siis toisin sanoen. Älkää kuitenkaan ymmärtäkö väärin – pelit & viihde ovat tärkeä sektori ja on kerrassaan hienoa, että maailmanluokan toimija listautuu nimen omaan Helsingin pörssiin. Monet muutkin sykliset toimialat ovat lähes yhtä riskipitoisia.

Blogissani aiemmin vierailleet saattavat tässä vaiheessa kurtistaa kulmia – osallistuinhan myös Next Gamesin ja Remedyn anteihin. Kummatkin potit olen jo myynyt pienellä voitolla. Saman tempun aion yrittää toistaa myös Rovion kohdalla. Vaikka listautumishintaan on jo ladattu aika paljon odotuksia, suomalaiset ovat pelikansaa ja anti tullaan käytännössä ylimerkitsemään. Tämä antaa luvan myös odottaa mahdollista listautumispomppua ja siitä irtoavaa pikavoittoa. Kait sitä välillä saa vähän spekuloidakin? 😉

Huom: En suosittele kenellekään pikavoittojen metsästystä pääasialliseksi tai edes sivutoimiseksi sijoitusstrategiaksi. Itsekin vain pikkurahoilla pelaan näissä IPO:issa, niin voin sitten pääasiallisesti keskittyä tylsempiin sijoituskohteisiin.

Eli minimipanos (100 osaketta eli 1150 euroa) sisään viikonloppuna mikäli yllättäviä luurankoja ei tule esille sitä ennen. Todennäköisesti potti jää pienemmäksi ylimerkinnän takia, mutta jospa sieltä edes puolet tulisi, niin voi sitten myydä laput kohtuullisella myyntipalkkiolla. Antisivustolta löytyy kaikki tarvittava & tarpeeton info ja itse merkintä näyttäisi osallistuvan melken joka niemessä ja notkelmassa (Danske, OP, Nordnet*).

Aiottekos muut osallistua Rovion antiin / myyntin?

Disclaimer: Vaikka tässä epäsuorasti neuvon osallistumaan Rovion antiin, niin kirjoitus ei sisällä… blah blah mitä virkaa näillä vastuuvapauslausekkeilla on, kun tässä nimimerkillä epävirallisesti kirjoitellaan? Käyttäkää omaa järkeänne & onnea sijoituksiin!

12 vastausta artikkeliin “Eurot Roviolle – ja pikavoitot kotiin?

 1. Päätin itsekin pintapuolisesti tutustua antiin. Tai siis myyntiin. 400 miljoonaa (joka muistaakseni on annin suuruus) on aika paljon. Syntyykö tilannetta, jossa osakkeita halutaan enemmän, kuin niitä on tarjolla. Jos ei, niin tuleeko pikavoittojen perässä sijoittaneille kiirus hankkiutua saamistaan osakkeista eroon? Luultavasti. Itsehän ne teknohuuman aikoihin vielä sijoittamisesta ollut yhtään kiinnostunut, mutta silloinen kupla Suomessa puhkesi ymmärtääkseni siihen, kun kaikki halukkaat yllättäen saivatkin haluamansa osakkeet annista. Hieman sama riski tässäkin nyt saattaa ehkä olla. Taidan jättää välistä.

  Tykkää

  1. Toki anti/myynti on järkyttävän kokoinen verrattuna esim. Remedyn tai Next Gamesin vastaaviin. Mutta muistettava on, että vain n. 5 % osakkeista (2 milj. yhteensä 37 miljoonasta) on kaupan piensijoittajille. Instituutioannistakin yli puolet (57 %) on jo merkitty ankkurisijoittajien toimesta. Tietty jos instituutioanti jäisi vajaaksi ja merkittävä osa siirrettäisiin yleisöantiin, niin sitten saattaisi jäädä luu käteen.

   Toisaalta esim. tuo Remedyn yleisöanti oli kooltaan n. 3 m€ ja se ylimerkittiin 8,5-kertaisesti, eli kiinnostusta löytyi 25 milj. edestä. Rovion yleisöanti on kooltaan 23 m€, joten luulisi menevän kaupaksi.

   Tykkää

   1. Hyvä pointti. Ja toki Roviolla on myös ihan oikeaa liiketoimintaa, eikä pelkkiä lupauksia. Vaikka nykytasoon suhteutettuna hinta onkin melko suolainen. Täytyy vielä muutama päivä harkita mitä teen. Kyllähän tässä toisaalta vaikuttaisi olevan sellainen tilanne, jossa kertoimet ovat (pien)sijoittajan puolella (hyvä mahdollisuus kohtuulliseen pikavoittoon hyvässä skenaariossa ja huonommassakin skenaariossa kuitenkin mahdollisuus jonkinlaiseen tuottoon jos kävisi niin, että hinta romahtaisi ja osakkeet täytyisi pitää).

    Liked by 1 henkilö

 2. Olen itse myös ajatellut osallistumista Rovion listautumisantiin vain ja ainoastaan pikavoiton vuoksi. Tarkoitus olisi käyttää samaa pottia ja voittoja sitten terveystalon antiin. Siinäkin tapauksessa taidan myydä osakkeet välittömästi pois hieman riippuen mikä hinta osakkeelle tulee annissa.

  Tykkää

 3. Kokeillaan, ensin Roviota ja toivottavasti sitten voitoilla Terveystaloa pitkään salkkuun. Mutta kysymys pre-listasta, miten se eroaa pörssin päälistasta, voiko kauppaa käydä ihan normaalisti?

  Tykkää

  1. Uudet listautujat viettävät yleensä muutaman ensimmäisen päivän pre-listalla ja sitten siirtyvät First Northiin tai päälistalle. Ymmärtääkseni pre-listalla voi tehdä kauppaa ihan normaalisti, mutta voi olla että esim. rahastot eivät pre-listaa harrasta joten vaihto voi olla pienempää. Tämä ihan mutu-tietoa, korjatkaa jos tiedätte paremmin!

   Tykkää

 4. Remedystä otin vielä pikavoitot keväällä, mutta nyt en uskalla lähteä mukaan. IPO-tilanne alkaa muistuttaa jo vuoden 2000 it-kuplaa. Pörssiin listataan rahastusmielessä kaikenlaista kioskia ja ihmiset osallistuvat anteihin fundamenteista välittämättä, vain pikavoittojen toivossa. Nykyään ei sentään tarvitse jonottaa ulkona pakkasessa osakkeita…

  Tykkää

 5. Enpä sitten lähtenyt mukaan ja näyttää siltä, että aika monella jäi pikavoitot saamatta. Saapa nähdä vaikuttaako Terveystalon antiin eli löytyykö vielä riittävästi halukkaita.

  Tykkää

  1. Minullekin meinasi jäädä luu käteen, ehdin myydä 11,89 euron hintaan eli pari kymppiä voittoa. Toisaalta vasta huomenna alkaa kaupankäynti päälistalla, saattaa se tuosta taas noustakin 🙂

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.