Asuntosijoittaminen

Autohallipaikka 0 euron omalla pääomalla!

Kirjoittelin viime syksynä autohallipaikan ostosta puoleen hintaan. Nähtävästi autopaikoissa on edelleen ilmaa hinnoissa, sillä tällä kertaa nappasimme autohallipaikan pyöreällä nollalla eurolla. Mitenkäs se nyt on mahdollista? Kas näin!

Neljännen sijoitusasuntoni (tai puolikas, kuten lähes kaikki salkkuni asunnoista) vuokralainen pakkasi juuri kimpsunsa ja uusi vuokralainen kyseli autopaikan perään. Tässäkään espoolaisessa lähiössä kun ei juuri kadunvarsipysäköintiä ole tarjolla, niin peltilehmät luonnollisesti kaipaavat pilttuuta. Emme kuitenkaan asunnon hankintavaihteessa ostaneet hallipaikkaa kohtuullisten hyvien joukkoliikenneyhteyksien vuoksi. Ja toki kohtalaisen suolainen listahinta, 14 000 euroa, rajoitti intoa myös.

Mutta nyt tosiaan tarvetta paikalle olisi, joten laitoin meiliä asunnon rakennuttaneelle keskisuurelle rakennusyhtiölle, jos heillä vaikka olisi vielä myymättömiä paikkoja jemmassa. Ja kas kummaa, niitä löytyi ko. yhtiöstä kokonaiset 3 kpl. Kaikki tosin olivat vuokralla, mutta myynnissä yhtä kaikki. Siispä hieromaan kauppoja!

Harvemmin näkee tämmöisiä kauppakirjoja, ehkä yleisempää golf-osakkeissa 🏌 😏

Edellisen parkkipaikkadiilin innostamina täräytin laskuriin lähtöhinnaksi samat 8 000 euroa ja kuukausivuokran 85 euroa, jonka rakennuttaja ystävällisesti meille kertoi vuokratasoa tiedustellessamme. Vastike näissä paikoissa on 23 euroa, joten vuokratuotoksi olisi tullut hurjat 9,3 %. Tässä yhtiössä kuitenkin paitsi asunnot, niin myös autohallipaikat ovat lainoitettuja. Yhtiölainan osalta ollaan vielä lyhennysvapaalla, jota tähän paikkaan kohdistuu 9 438 euroa.

Totesimme, että yhtiö tuskin myy paikkoja negatiivisella myyntihinnalla (joka sekin voi olla ihan realistinen tilanne joskus), niin korotimme tarjouksen 9 500 euroon. Rakennuttajan edustaja sanoi neuvottelevansa esihenkilönsä kanssa ja me jäimme odottamaan sormet ristissä vastausta.

Tälläkin kertaa taktikointi kannatti ja vieläpä tuplasti. Rakennuttaja olisi valmis myymään meille yhtiölainan hinnalla, jos otamme kaksi paikkaa. Kolmannen paikan osalta vuokralainen oli ilmeisesti itse halukas ostamaan paikan myöhemmin. Varsinaisesti meillä ei ollut tarvetta useammalle paikalle, mutta liikekumppanini Sijoittaja-Porsas sattuu asumaan kohteen lähistöllä, niin hän päätti ostaa toisen paikan kokonaan itselleen. Taka-ajatuksena tässä oli se, että jos vuokralainen lähtisi eikä uutta löytyisi, hän voisi tuoda oman kesäkärrynsä halliin talvisäilöön.

Autohallipaikan tuotto-% on syytä olla iso, silä absoluuttinen €-tuotto on kuitenkin vaatimaton.

Kummassakin paikassa on nyt vuokralaiset, jotka maksavat 85 euroa kuussa. Vuokratuotoksi tulee näin ollen 7,9 %. Omalle pääomalle on vähän turha laskea tuottoa, sillä 0 euron omalla pääomalla se on tietenkin ääretön. Toisaalta varainsiirtoveron joudumme joka tapauksessa maksamaan ja sehän on 2 % verokannalla n.189 euroa. Ihan ilmaiseksi siis emme selvinneet, verokarhu kun ottaa osansa kaikista diileistä. Rakennuttajan tekemien vuokrasopimusten irtisanomisaika on 1 kk, joten voimme tarjota paikkaa uudelle vuokralaisellemme tai jos tarvetta ei ole, antaa nykyisen vuokralaisen jatkaa.

Kovista tuottoprosenteista huolimatta tämä autopaikkabisnes on aika nappikauppaa ja todellinen arvo näissä mielestäni on vuokrauksen helpottaminen ja myynnin vauhdittaminen sitten, kun sen aika tulee. Eipähän tule suljettua autopaikkaa vaativia vuokralaisia pois omasta asiakaskunnasta.

Tämä seikkailu vahvisti taas sen, että autohallipaikoissa on ilmaa hinnoissa ja sopivaan saumaan osumalla voi napata paikan edullisesti. Ymmärrän diilin toki myös rakennusfirman näkökulmasta. Autopaikkojen vuokraus on aika työlästä niistä saatavaan tuottoon nähden eikä se kuluu heidän ydinbisnekseen. Tällä diilillä he saivat kaksi paikkaa pois omaa tasetta ja henkilökuntaa kuormittamasta. Win-win -diili, vai mitä tuumaatte?

2 vastausta artikkeliin “Autohallipaikka 0 euron omalla pääomalla!

 1. Itse olen ostanut 3 asuntoa, asunto-osaketta joissa on merkitty korkeampi kauppahinta kuin millä myyty.
  Eka oma hinta oli 230 000 mk, välittäjä sanoi että 6 kk kukaan ei ole kysynyt ja kehotti tinkimään. Saimme 160 000 mk, mutta kauppakirjaan merkittiin 210 000 mk. Hän ei kehrannut kertoa tuttavilleen alhaisempaa kauppahintaa.
  Sitten toinen oli ”Amerikasta” asti tullut sukulaisia ja ostaja perui. Välittäjä soitti minulle ja sovittiin sopiva hinta 180 000 e mutta kauppakirjaan laitettiin 220 000 e. Tuo ei kuulemma haitannut kun perillisiä oli yli 20 henkeä.
  Parhaimmillaan olen omistanut 32 vuokra-asuntoa ja parhaimmillaan on ollut neljässä asunnossa sama asukas yli 40 vuotta, useissa yli 25 vuotta. Nyt ei yhtään itse olemme vuokralla. Osake sijoitus tuottaa enemmän, asunnon arvo yli 300 000 ja vuokra vain 1600 e/kk.

  Nyt olen myös kuullut että aivan uusia kerrostaloasuntoja on myyty kymmeniä tuhansia alihintaan, mutta kauppakirjoihin merkitty korkeampi hinta. Samasta syystä, hävettää myydä halvalla, mutta jos se on ylimääräin siitä on päästävä eroon.

  Tykkää

  1. Aika hurjalta kuulostaa! Ehkä markka-aikana tuo on ollut yleisempää. Nyt kun merkataan kauppahinnat julkiseen rekisteriin ja menee suoraan tiedot verottajallekin, niin vaikea uskoa että olisi kovin yleistä enää.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.