Asuntosijoittaminen

Autohallipaikan osto puoleen hintaan

Joskus kauan sitten kun autot nielivät vielä joko bensaa tai dieseliä, kerrostaloyhtiöissä autopaikat olivat yleensä taloyhtiön omistuksessa ja niitä sai vuokrata kohtuuhintaan. Mikäli paikkoja ei riittänyt kaikille, jonotuslistat tulivat tutuiksi. Saattoipa vahvalla talkoohengelläkin parantaa mahdollisuuksiaan saada oma peltilehmä sähkötolpan äärelle.

Alun perin näistä tolpista sai vain lämmityssähköä. Kuva: Sivakka.

Ennen oli ennen ja nyt on nyt, lauloivat setäsukupolven suosikit Lapinlahden linnut. Maan hinta on kuitenkin noussut vuosien varrella ja uusissa taloyhtiöissä moiseen tehottomuuteen ei enää sorruta. Niin piha-, katos- kuin hallipaikatkin myydään käytännössä aina omina osakkeinaan. Uudiskohteiden hankintojen yhteydessä on aina välillä tullut mieleen autopaikan osto, mutta kasvukeskusten yksiöitä vuokratessa olen todennut, että useimmissa tapauksessa vuokralainen ei omista autoa. Lisäksi paikkojen hintalaput ovat olleet enimmäkseen autotonta elämää viettävälle kaupunkilaissijoittajalle kovin suolaisen tuntuisia.

Nyrkkisääntönä hinnastoja seuranneena hinnat tuntuvat menevät pääkaupunkiseudulla kutakuinkin seuraavasti:

 • pihapaikka: 5 000 €
 • katospaikka: 8 000 €
 • hallipaikka: 15 000 € – 25 000 €
 • hallipaikka sähköautolle: 30 000 € – 35 000 €

Jos nyt ajatellaan, että perus kansanauto, esim. Volkswagen Golf, maksaisi uutena n. 25 tonnia, niin tuntuu jotenkin absurdilta maksaa vielä toiset saman verran n. 10 m2 puolilämpimästä betonilaatasta sen säilömiseen. Toki tuossa hintaluokassa halli on varmaan jo ihan hyvällä sijainnilla, mutta helposti tuossa alkaa suosimaan joukkoliikennettä (pl. nyt pöpökaudella). Asiaa paremmin tuntevat tahot tosin väittävät, että nämäkään hinnat eivät vielä ihan kata kaikkia autohallin rakennus- ja hoitokustannuksia, vaan jonkinlaista subventointia vieläkin tapahtuu muiden osakkaiden kustannuksella, kertokaa vaikka kommenteissa jos tiedätte paremmin!

o o o

No se taustoituksesta. Uusin asuntosijoituskohteemme, pieni kaksio pk-seudulta, sai uudet asukkaat lokakuun alussa. Yhtiössä on oma autohalli, jonka hallipaikkoja myytiin rakennusvaiheessa 15 000 euron hintaan. Asuntoa ostaessa mietimme, että kaksion asukeilla saattaisi jo olla auton tarvetta, mutta hintalappu näytti punaista tuottolaskelmissa.

Sittenpä kun mörskä vihdoin valmistui, tiedustelimme autopaikkojen varaustilannetta. Selvisi, että n. 80 paikan hallista oli vielä vajaa puolet paikkoja vapaana. Kyselimme, onko hinnasta mahdollista tinkiä. Vastauksena saimme paljoapuhuvan toteamuksen: Voitte toki esittää oman arvionne autopaikan hinnasta.

Siitä sitten laskin kauniiseen kouraan ja Oikotie laulamaan. Selvisi, että hallipaikoista voi pyytää 50-100 € / kk sijainnista riippuen. Yhtiövastike on 15 € / kk, joten päätimme n. 5 % tuottovaatimuksella ja 50 e/kk minimivuokra-arviolla tarjoamaan hallipaikasta 9 000 €. Autoilusta paremmin perillä oleva liikekumppanini Sijoittaja-Possu kuitenkin vainusi tilanteen oikein ja tiputti vielä viime hetkelä tarjousta 8 000 euroon. Olin lähes varma, että saamme korkeintaan vastatarjouksen paluupostissa, mutta seuraavana päivänä tuli kuitenkin jo kuittaus, että tarjouksemme oli hyväksytty! ✌️

Eikun vaan hommiin sitten. Sijoittaja-Possu kävi sovittamassa kärryään hallissa ja valitsi helppopääsyisen paikan. Tämän yhtiön hallipaikat myytiin velattomina, eli koko summa saman tien maksuun varainsiirtoveron kera. Kahteen pekkaan nuo rahat löytyivät takataskuista. Taloyhtiön Facebook-ryhmässä oli ollut vilkasta kyselyä hallipaikoista, mutta päätimme ensin tarjota paikkaa omille vuokralaisillemme hieman edullisemmin. Vaikka heillä olikin auto käytössä, tarjottu hinta (60 e/kk) tuntui ilmeisesti liian korkealta. Siispä ilmoitusta FB-ryhmään ja vuorokauden sisällä useampi kiinnostunut otti yhteyttä ja saimme paikan vuokrattua hintaan 70 € / kk.

Tuolla vuokralla hallipaikan bruttotuotoksi ennen veroja tulee 55 € / kk, joka vastaa 8,25 % vuosituottoa. Koska velkaa ei ole, oman pääoman tuotto on sama, ei kovin korkea, mutta toisaalta sijoitus on varsin helppohoitoinen. Väkisinkin tuli mieleen josko ostaisi useamman paikan, mutta summat ovat aika pieniä vs. vuokrauksen työmäärä ja yksityisessä hallissa on kuitenkin rajoitettu asiakaskunta niin vuokrauksen kuin myynnin suhteen, joten yksi paikka riittää toistaiseksi.

Välillä sanotaan, että autopaikka helpottaa asunnon vuokrausta ja myyntiä. Tähän mennessä kukaan vuokralainen ei ole jättänyt tulematta puttuvan autopaikan takia, eikä juuri kukaan ole oma-aloitteisesti kysellyt edes paikan perään. Yhtään kämppää en ole myöskään myynyt, joten siitä puolesta ei ole kokemusta. Uskon kuitenkin, että tällä hankintahinnalla hallipaikan saa aikanaan myytyä vähintään samalla hinnalla, ja siihen asti paikka toivon mukaan nakuttaa mukavaa 7-8 % tuottoa.

Vai mitä mieltä olette arvon lukijat, teimmekö hyvät kaupat vai emme? 🤔Kommentteja otetaan mielellään vastaan!

Tämä siis vinkkinä etenkin uudiskohdesijoittajille. Varsinkin juuri kun talo on valmistumassa, rakennusyhtiöllä voi olla tarvetta siivota myymättömiä kämppiä ja autopaikkoja pois taseesta ja myös alakanttiin hinnoitellut tarjoukset saattavat mennä läpi.

Jos autopaikkoihin sijoittaminen kiinnostaa yleisemmin, niin suosittelen lukaisemaan läpi Sanna Spårmanin kirjoituksen Sijoitusovesta sekä vilkaisemaan Harri Hurun tubetuksen aiheesta.

2 vastausta artikkeliin “Autohallipaikan osto puoleen hintaan

 1. Kiinnostava kirjoitus. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella pienemmissä kaupungeissa autopaikka on kyllä ihan ehdoton, usein myös kerrostaloasumisessa. Meillä on tarkoitus myydä nykyinen omakotitalo, jonka pihaan asensimme teräskaarihallin autoa varten. Saa nähdä auttaako myynnissä.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista! Sitähän sanotaan, että autopaikka helpottaa pitkäaikaisen vuokralaisen hankintaa. Itse törmäsin tälläiseen vuokrakandidaattiin vasta äskettäin. Pk-seudulla tosin tilanne eri kuin muualla maassa.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.