Asuntosijoittaminen · Kaupallinen yhteistyö

Askel ammattimaisempaan asuntosijoittamiseen: Flatfolder

Helppo kysymys kaikille asuntosijoittajille: Mikä on asuntosijoittajan tärkein työkalu? Vastaus on tietysti Excel, tai mitä taulukkolaskentaohjelmaa sattuu nyt itse käyttämään. Taulukot taipuvat moneksi, mutta siinä vaiheessa kun kämppiä alkaa olemaan salkussa useamman käden sormilla laskettava määrä, Excelinkin taika alkaa hiipumaan. Mikäpä siis avuksi?

Isoilla sijoitusyhtiöillä on käytössä juuri vuokraustoimintaan räätälöidyt tietojärjestelmät, mutta ne ovat tyypillisesti kohdistettu niin ominaisuuksien kuin hinnoittelunkin puolesta piensijoittajien ulottumattomiin. Facebookin Vuokranantajaryhmää seuranneet ovatkin jo ehkä huomanneet, että asuntosijoittajille on lanseerattu uusi toiminnanohjausjärjestelmää nimeltään Flatfolder. Kurkataanpa mitä se on syönyt!

Flatfolder on nimensä mukaisesti asuntosalkun hallintaan kehitetty verkkosovellus. Se on vielä vahvasti beta-vaiheessa, mutta täysin vapaasti kokeiltavissa osoitteessa flatfolder.com. Palvelu on suomalainen ja suomenkielinen, tosin englantiakin pukkaa välillä käyttöliittymän keskeneräisyyden vuoksi. Sovellusta kehittävät startup-yrittäjät Antti Elo ja Jaakko Kohtamäki.

Palvelu toimii kuten pitkälti tämän tyyppiseltä palvelulta odottaisi. Tilin perustamisen jälkeen syötetään kunkin asunnon perustiedot, vuokralaisen ja vuokrasopimuksen detailit sekä rahoitusrakenne lainojen ja vastikkeiden kera. Esimerkkiasunnon kohdalla dashboard näyttää aluksi tältä:

Nämä auki tablettiin ja lainaneuvotteluun, niin uskottavuus nousee saman tien!

Palvelu havainnollistaa kivasti asunnon sijainnin kartalla ja tarjoaa käppyrää moneen lähtöön niin vuokrien kuin lainojen seurantaan. Myös perusmittarit (ROI & ROE) ovat helposti saatavilla, kuten myös kohteen kassavirta veroineen päivineen. Koska palvelu on suunnattu ensisijaisesti useamman asunnon omistajille, yhteenvetoraportit varmasti kiinnostavat esim. veroilmoitusta täydennettäessä tai miksei muutenkin:

Parasta viihdettä meille numeroniiloille ja -noorille! 👨 👩

Numero- ja taustatietojen lisäksi palveluun pystyy latamaan asunnoittain dokumentteja, eli esim. vuokrasopimukset, vastikelaskut, järjestyssäännöt ja muut oleelliset asiakirjat pysyvät näppärästi tallessa. Toki vastaava toiminnallisuus on helppo rakentaa mihin tahansa pilvipalveluun, mutta helpottaahan se käyttöä, kun ovat heti saatavilla muun datan yhteydessä.

Tässä yhteydessä varmasti mietityttää palvelun tietoturva. Vuokralaisten henkilötiedot ovat luottamuksellista dataa, kuten myös omat lainat, hankintahinnat jne. Flatfolderin mukaan tiedot ovat suojattu asianmukaisesti ja tietoturvaa auditoidaan sisäisesti toistuvasti.

Ensisilmäyksellä palvelu vaikuttaa meikäläisen muutaman asunnon salkulle jopa ylimitoitetun kattavalta, mutta kaikkia ominaisuuksia ei tietenkään ole pakko käyttää. Ainoa selkeä puute mielestäni on mahdollisuus määrittää kohteille useampia omistajia, mutta kuulemma tämäkin ominaisuus on tulossa myöhemmässä vaiheessa.

o o o

Tähän mennessä kaiken tämän pystyisi näppärä sijoittaja vielä hoitamaan kaiken sillä Excelilläkin, mutta Flatfolderissa onkin jemmassa yksi ns. killer-ominaisuus, nimittäin vuokrien automaattiseuranta. Jokaiselle kohteelle voidaan määrittää vuokranmaksutili ja vuokrat tulevat käyttäjän vahvistettavaksi heti, kun ne saapuvat käyttäjän tilille. Pankkilinkki tulee autentikoida uudelleen 30 – 90 päivän välein riippuen pankista. Vuokrien seurannan mahdollistaa Tink AB, joka on luonut mm. Nordealle nettipankkiominaisuuksia jo vuodesta 2018 lähtien.

Kun kriteereihin sopiva suoritus (maksajan nimi, selite tai summa) näkyy tilillä, palvelu kertoo siitä ilmoituksella:

Tämänkin ilmoituksen saa jatkossa jonkinlaisena push-notifikaationa!

Jos maksu on ok ja hyväksyt sen, se siirtyy ”reskontrasta” kirjanpidon puolelle, eli näytetään kaavioissa toteutuneena maksuna.

Kun lista kasvaa, tässähän alkaa tuntea itsensä pikku hiljaa kiinteistömoguliksi!

Kun maksutieto on olemassa, kohteen tiedoissa voi nätisti seurata, miten vuokria on maksettu ja onko niitä kenties rästissä, kokonaan tai osittain.

Pieni ero tavoite vs. saaduissa maksuissa johtuu vesimaksusta.

Kyllähän vuokria on helppo seurata tililtä itsekin, mutta kun pikkuhommia alkaa kerääntymään kymmeniä kuukaudessa, niin automatisointi alkaa tuntumaan varsin mukavalta jutulta. Toimintaa on myös helpompi analysoida ja raportoida esim. verottajalle tai rahoittajille, kun on selkeät käppyrät ja taulukot valmiina.

No mitäpä tämä hauskuus sitten kustantaa? Flatfolder on edelleen betatestausvaiheessa, joten kaikki ominaisuudet ovat tällä hetkelllä käyttäjille maksuttomia. Betatestausvaiheen jälkeen mm. pankkitilin seurannan sisältävä Scale-versio tulee olemaan maksullinen, mutta hintaa ei ole vielä ole lyöty lukkoon. Muuten palvelu on tarkoitus rahoittaa yhteistyökuvioilla. Tarkempaa tietoa hinnoittelusta Flatfolderin hinnastosta.

Jos kiinnostuit, niin siirry Flatfolderiin vaikkapa alla olevaa nappulaa klikkaamalla ja tutustu palveluun itse. Beta-vaiheessa on hyvä kokeilla kaikkia ominaisuuksia ja päättää myöhemmin, maksaako sitten valmiista palvelusta.

Disclaimer: Juttu on tehty yhteistyössä Flatfolderin yrittäjien kanssa, mutta en ole vastaanottanut korvausta jutusta, enkä ole muussa tekemisissä palvelua pyörittävän tahon kanssa.