Vaihtoehtoiset sijoitukset

Ripplet (XRP:t) talteen ja mukaan Sparkin airdroppiin

Kävin hiljattain vilkaisemassa yhden kryptosalkkuni saldoa Coinmotion-pörssissä. Olin ostanut sinne kesällä muutamalla satasella Ethereumia ja Rippleä eli XRP:tä. Olen toki seurannut Bitcoinin uutta nousua mielenkiinnolla, mutta en ole nyt sen tarkemmin muihin kryptoihin perehtynyt. Coinmotionissa oli kuitenkin ystävällinen ilmoitus XRP:tä koskevasta pian tapahtuvasta airdropista:

Olemme päättäneet teknisistä ja liiketoiminnallisista syistä olla tukematta Spark-tokenien jakelua. Sen vaatima kehitystyö, toteuttaminen ja hallinnointi vaatisi paljon resursseja ja valintamme on keskittyä ydinpalveluidemme ylläpitoon ja kehittämiseen. Esimerkkinä isoista palveluntarjoajista, esim. Coinbase ei tue Spark-tokenien jakelua.  Mikäli et koe tarvitsevasi Spark-tokeneita, niin sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos puolestaan haluat saada Spark-tokenit itsellesi, niin sinun tulee siirtää XRP-varasi airdroppia tukevaan palveluun.

Kyseessä on siis paitsi uusi kryptovaluutta, niin myös kokonainen uusi alusta, joka perustuu Turing-täydelliseen protokollaan. Alustan nimi on Flare ja sen natiivia tokenia (eli valuuttaa) kutsutaan Sparkiksi. Vertailupintaa voi hakea Ethereumista, jonka natiivia valuuttaa kutsuttiin aluksi Etheriksi, mutta nykyään viitataan käytännössä Ethereumina tai ETH:na. Jos Flaren tekninen ja kaupallinen tausta kiinnostaa, niin suosittelen lukemaan Introducing Flare -postauksen.

Flare käynnistyy airdropilla, joka on suunnattu XRP:n omistajille. H-hetki on 12.12.2020 keskiyöllä GMT-aikaa. Kaikki kryptopörssit, mukaan lukien Coinmotion, eivät kuitenkaan tue Spark-airdroppia. Selvitin nopeasti, että aiemmin käyttämäni Exodus-lompakko tukee sitä, joten päätin siirtää XRP:t Coinmotionista Exodukseen.

Kirjoittelin edellisen kryptoboomin aikaan artikkelin Exoduksen käytöstä ja vaikka ohjelma on uudistunut tällä välin melkoisesti, niin perusperiaatteet ovat edelleen samat. Riittää kun valitset valuutan ja kerrot, että olet vastaanottamassa valuuttaa. Tämän jälkeen Exodus luo sinulle vastaanotto-osoitteen ko. kryptovaluutalle, jonka voi suoraan kopioida vaikkapa leikepöydälle.

Tämän jälkeen kävinkin sitten tekemässä siirtopyynnön Coinmotionissa ja pian XRP:t ilmestyivätkin Exodus-lompakkooni. Mutta nyt tarkkana! Lisäksi pitää käydä rekisteröitymässä Sparkin airdropiin. Tämä onnistuu XRP-tilin Advanced Options -valikosta, josta löytyykin Spark Airdrop Registration. Itse rekisteröinti on vain simppelin napin painallus, jonka jälkeen osoite on mukana airdropissa.

Rekisteröityminen Sparkin airdroppiin Exoduksessa.

Huom: Spark-tokenin arvosta ei ole mitään takeita, joten en suosittele ketään nyt ryntäämään XRP-kaupoille ilmaisen lounaan toivossa. Kuten osakkeillakin, kryptovaluuttojen arvot määräytyvät täysin kysynnän ja tarjonnan perusteella. Mutta jos olet muutenkin harkinnut XRP-investointia, niin nyt voi olla hyvä aika siihen. Se onnistuu esim. Coinmotionin kautta helposti.

Itse asiassa olin jo pidempään suunnitellut kryptojen siirtämistä omaan lompakkoon. Sehän on suositeltu tapa säilyttää kryptoja pitkällä tähtäimellä. Kryptopörssit ovat aina kolmansia osapuolia ja saattavat mennä nurin tai joku korkkaa (eli ryöstää) ne, kuten esim. Mt. Goxille kävi. Siispä siirsin Exodukseen myös Coinmotionissa olleet Ethereumit, Northcryptossa olleet Litecoinit ja Bitcoinit sekä Binancessa olleet Binance Coinit (BNB). Nyt kryptosalkkuni näyttää jo mukavan tasapainoiselta

Eri värit kuvastavat eri kryptovaluuttoja: BTC, ETH, XRP, LTC ja BNB.

Tähän loppuun vielä disclaimer. Muistathan, että kryptovaluutat ovat täysin spekulatiivisia sijoitusinstrumentteja. Tätä kirjoitusta ei tule tulkita sijoitussuositukseksi. Toisaalta suosituimmat virtuaalivaluutat ovat nykyään jo sen verran valtavirtaa, että itse alan kokea epärationaaliseksi sulkea ne kokonaan pois yksityissijoittajan salkusta. Coinmotion- ja Northcrypto-linkit ovat affiliate-linkkejä.