Kryptovaluutat

Passiivista korkotuottoa kryptoille – testissä suomalainen Aave

Moni meistä kryptosijoittajista tuntee Aave-palvelun. Tai ainakin sen käyttämä natiivitoken $AAVE on tuttu, sillä sekä Coinmotion ja Northcrypto ovat ottaneet sen valikoimiinsa. Tämä tuskin johtuu suomalaisten hillittömästä innostuksesta tähän DeFi-palveluun, vaan enemmänkin epäilen syyksi sitä, että Aaven perustaja ja vetäjä on suomalainen Stani Kulechov. Muiden menestyneiden krypto-yrittäjien tapaan hänkin seilaa maailmalla nykyään ja Aave sijaitsee ainakin juridisesti Lontoossa. Suomi kuitenkin mainittu, torille siis! 🇫🇮

Mutta otetaanpas pieni kelaus tähän väliin. Aloitetaan DeFistä, joka ei välttämättä ole kaikille tuttu termi. Sehän on lyhenne sanoista Decentralized Finance ja tarkoittaa käytännössä Ethereum-lohkoketjun älysopimusten (smart contracts) päälle rakennetuista rahoituspalveluita.

No mitäpä tämä käytännössä tarkoittaa? Esimerkiksi kryptovaluuttojen tallettamista korkotuottoa vastaan, sekä luonnollisesti sama peilikuvana – kryptojen lainaamista & takaisinmaksua, korkojen kera tietenkin. Asia selvenee parhaiten käytännön esimerkillä, jollaiseksi Aave soveltuu paremmin kuin hyvin. Siispä kummittelemaan! 👻

Aave kertoo etusivullaan reaaliaikaisesti, mitä virtuaalivaluuttoja se ottaa vastaan talletuksina ja mikä on sen hetken korkotaso skaalattuna vuosituotoksi (APY, annual percentage yield). Vastaavasti kerrotaan mikä on lainakorko, sekä kiinteänä (stable) että vaihtuvakorkoisena (variable). Huomaa, että nämä luvut elävät koko ajan sen mukaan, miten iso osa valuuttapoolista on käytössä. Toisin sanoen, mitä enemmän tiettyä kryptoa lainataan, sitä enemmän tallettaja saa tuottoa. Tätä kaavaa kutsutaan korkokäyräksi (yield curve) ja se on Aaveen ydin. Kaikki muu on oikeastaan vain lohkoketjuun liittyvää infrastruktuuria.

Jotta kuvio ei olisi liian simppeli, Aave tukee muutamaa eri ns. markkinaa. Näistä Aave V2 on suosituin ja tarjoaa eniten valuuttoja. Kun lähdin laskeskelemaan sopivaa talletussummaa, niin tässä tulikin Ethereum-verkon siirtomaksut vastaan. Laskelmahetkellä yksi siirto kustansi noin 15 euroa eli meno-paluuna 30 e. Talletus-operaatio vielä toisi jonkin verran lisäkuluja. Vaikka tallettaisin 1000 euroa vuodeksi 10 % tuotolla, kulut söisivät (liian) ison osan tuotosta. Ei hyvä.

Onneksi Aave tukee myös uutta Polygon-sivuketjua, jossa siirtohinnat ovat murto-osia Ethereum-pääketjun kustannuksista. Polygon-markkinalla ei ole ihan yhtä paljon valuuttoja tarjolla, mutta markkinan koko on kasvamaan päin. Polygonin käyttö vaatii alkuun pientä jumppailua, mutta ei ole mitenkään ylivoimaista. Kas näin!

Ensin täytyy valita lompakko. Kryptojen pidempiaikaiseen säilytykseen käyttämäni Exodus ei sovellu DeFi-maailmaan, vaan tarvitaan jokin selaimeen integroituva lompakko. Itse valitsin Brave-verkkoselaimen mukana tulevan lompakon, joka on käytännössä vain brändätty kopio suositusta Metamask-lompakosta. Nämä ohjeet soveltuvat siis kumpaankin.

Tuosta nimi / osoite -riviltä kun klikkaat, osoite kopioituu leikepyödälle.

Ethereum-pohjainen lompakko vaatii aina toimiakseen hiukan Ethereitä eli $ETH:ta. Tässä on aika vaikea välttää siirtomaksuja, joten lähetä ihan suosiolla ETH:ta omasta lompakosta tai pörssistä (Coinmotion, Binance, jne) sopiva summa. Suosittelen lähettämään ainakin 0.1 ETH:ta (nyt n. 180 €), muuten siirtomaksut nappaavat liian ison osan potista. Metamaskissa oman lompakon osoitteen saa kopioitua leikepöydälle klikkaamalla lompakon nimeä / osoitetta (0x-alkuinen merkkijono).

Jos käytät Metamaskia suoraan ja tarpeeksi uutta versiota, asetuksissa saattaa olla jo valittavissa Polygon-verkko. Jos sitä ei ole, niin tässä tiedot, joilla voit lisätä verkon manuaalisesti:

Seuraavaksi ETH:t pitää siirtää Polygon-verkon puolelle. Tämä onnistuu helpoiten Polygon Web Wallet -palvelulla. Klikkaa Move funds from Ethereum to Polygon -namiskaa ja valitse siirrettäväksi tokeniksi Ether. Syötä haluttu summa ja hyväksy siirto. Metamask-lompakko avautuu popup-ikkunaan ja sieltä joudut vielä pari kertaa (ensin sign, sitten spend) hyväksymään operaation.

Ethereumin siirto Polygonin puolelle kustansi noin vitosen.

Polygon-verkon natiivitoken on nimeltään $MATIC ja sillä maksetaan siirtomaksut Polygon-ketjussa. Mistäpä niitä saisi? Onneksi Polygon-verkosta löytyy MATIC-hana, joka lähettää ilmaiseksi pienen satsin MATIC:ia, tällä hetkellä 0.0005 kpl. Kuulostaa vaatimattomalta, mutta tuolla määrällä pystyy tekemään useampia (kymmeniä) siirtoja. Toinen vaihtoehto on vaihtaa Ethereitä esim. SushiSwapin tai QuickSwapin kautta MATIC:ksi. Huom: Hana toimii vain, jos lompakkosi on (lähes) tyhjä.

Omassa lompakossani on vähän liikaa MATIC:ja, hana ei enää suostunut antamaan!

Sitten päästäänkin Aaveen selvittämään, mistä valuutasta olisi kysyntää. Käytännössä halutuimmat tokenit ovat ns. stablecoineja, eli eri versioita US-dollarista: Tether ($USDT), Binance USD ($BUSD), hajautettu dollari ($DAI), jne. Näiden yieldit pyörivät 2-10 % tuntumassa. Katsantahetkellä Tether tarjoaisi parhaan tuoton, joten yritän vaihtaa Ethereitäni SushiSwapissa, mutta poolissa ei ollut tarpeeksi kapasiteettia. Sen sijaan DAI:ta löytyi, joten vaihdoin sitä noin $100 edestä.

Ethereumin vaihto (swap) DAI:ksi SushiSwapissa.

Aikamoinen temppurata! Itse talletus Aaveen onnistui onneksi helposti. Yhdistin Brave/Metamask-lompakkoni Aaveen ja klikkasin DAI:n kohdalla Deposit-namiskaa. Sitten vaan ensin Approve-vaihe (kustantaa hiukan ETH:ta) ja Deposit-vaihe (syö hieman MATIC:ia). Aave toimii teknisesti siten, että saat talletettujen DAI-tokeneiden vastineeksi Aave-DAI:ta, joka näkyy lompakossa ”amDAI”-nimellä (pitää ensin lisätä lompakkoon, Aavessa on nappi siihen). Varsinaisen korkotuoton lisäksi Aave tarjoaa bonuksia. Aave V2-markkinalla bonukset maksetaan $AAVE-tokenina, Polygon-puolella saat taas $MATIC:ia.

Muista klikata tuota ”add xxx to your browser wallet” -nappulaa, niin saat saldosi näkymiin lompakossa!

Hieman jäi kuitenkin vielä kolkuttamaan Tether-talletus ja sen korkeampi tuotto. Toki ETH->Polygon -silta tukee sitäkin, mutta nappaa taas isot siirtomaksut. Onneksi löytyi kiertotie, eli Binancen ylläpitämä Binance Smart Chain (BSC). Metamaskin saa tukemaan myös BSC:tä samaan tapaan kuin Polygonia. Siispä vaihdoin Binancessa euroja Tetheriksi ja lähetin nämä $USDT:t Metamaskin BSC-puolelle. Tämä kustansi 15 euron sijaan vain noin 80 dollarisenttiä!

300 dollarin lähetys BSC:llä kustansi vain 80 senttiä.

Huom: Jos Metamaskista ei löyty BSC-verkkoa, joudut senkin lisäämään manuaalisesti, tässä tiedot:

Network name: Binance Smart Chain
RPC URL: https://bsc-dataseed.binance.org/
Chain ID: 0x38 (56 desimaalina)
Symbol: BNB
Block Explorer: https://bscscan.com
Tämä siirto-operaatio maksoi n. 15 dollarisenttiä. Ei paha!

Nyt enää yksi este edessä. Miten saan Tetherit Polygoniin? Tähänkin löytyy useampia ”siltoja”, mutta halvimmaksi osoittautui xPollinate. Se tukee vain muutamaa kryptoa, mutta onneksi $USDT oli yksi näistä. Tämän ristipölytys maksoi vain joitain senttejä ja lopulta pääsin tallettamaan Tetherit Aaveeseen. Victory! ✌️

Tässä kuvakaappauksessa APY:t ehtivät jo muuttua jutun aloittamisesta.

Kuten kuvasta näkyy, survaisin sisään myös muutamat $MATIC:it, sillä vaihdoin niitä itse isomman satsin SushiSwapin kautta. Mutta nyt kolikkoni ovat Aaven hellässä huomassa – ja huom: erotuksena vaikkapa Binancen erilaisiin talletus- ja steikkaus-tuotteisiin, täysin anonyymisti, automaattisesti ja luotettavasti. Ajatuksena tämä on minusta todella kiehtova!

Miten sitten tuo tuotto maksetaan? Sepä onkin Aaveessa kiehtovaa, sillä kryptoposition koko kasvaa reaaliaikaisesti! Eli jos tarpeeksi pitkään jaksat katsoa, niin numerot lompakossa (tai Aaveessa) raksuttavat pikku hiljaa ylöspäin. Jos katsot tarkkaan ensimmäisen kuvakaappauksen DAI-saldoa (101,267 $DAI) ja tuota yllä olevaa (101,317 $DAI), niin onhan siinä jo viitisen senttiä tullut lisää. Bonus-tuotto (AAVE:ena tai MATIC:na) pitää erikseen claimata Aaveen dashboardista).

On kuitenkin myönnettävä, että varsinkin tämä Polygon-jumppa osoittautui hiukkasen haastavaksi jopa meikäläiselle, joka kuitenkin on olevinaan it-alan ammattilainen. Toki suora talletus ETH-verkossa olisi sujunut paljon näppärämmin, mutta soveltuu käytännössä vain isommille (min. 1000 € per operaatio) summille. Itse en ainakaan halua tallettaa tonneja, ennen kuin olen kokeillut pienemmillä summilla miten homma käytännössä toimii.

Mutta, opin paljon ja toivottavasti tekin arvon lukijat! Jätin tästä jutusta pois muutamia toivottavasti itsestään selviä vaiheita (hyväksymisiä yms), mutta jos tulee ylitsepääsemättömiä ongelmia vastaan, niin pistä kommenttia tuohon alle, autan mielelläni jos vain osaan. Tuottoisaa kryptokesää! 😎

Disclaimer: Kryptomaailmassa on helppo hävittää rahansa, ole tarkka osoitteista ja varo huijaussivustoja. Juttua ei ole tehty yhteistyössä Aaveen kanssa, mutta Coinmotion, Northcrypton ja Binancen linkit ovat affiliate-linkkejä.