Osakkeet

Salkun surkimukset 2021

Alkuvuosi on ollut pääasiassa tuottoisaa aikaa meille osakesijoittajille. Puhumattakaan vuoden 2020 loppupuoliskosta, kunhan vain tajusi olla myymättä koronadipissä. Tai peräti jopa tankata synkimmällä hetkellä. Tursaankin salkkuun tarttui pari helmeä, nimittäin Harvia ja Revenio sekä verkkokaupallaan S-ryhmän ohi kiilannut Kesko. Valitettavasti luovuin parista pikkuhelmestä (Viafin, Relais), mutta kokonaisuudessaan taisin päästä hieman plussalle.

Valitettavasti tämän vuoden saldo ei ole ollut yhtä mairitteleva. Kahden salkun, arvo-osuustili ja osakesäästötili, yhteistuotto vuoden alusta on vaatimattomat 24 %. Helsingin pörssin top-25 tuottoindeksi (OMXH25GI) huitelee 27 %:ssa ja joillain bloggareilla salkku on jo tuplannut itsensä tammikuusta 👏 Alisuorituminen johtuu surkeista osakepoiminnoista, joista tässä nyt säälimättömästi teille esittelen TOP-5 surkimukset💥

Oatly ($OTLY). Kaikkien tuntema ruotsalainen kauratuotevalmistaja listautui keväällä Nasdaqiin. Sinänsä jännä pörssivalinta elintarvikevalmistajalta, mutta IPO:han näytti aluksi sujuvan ihan mainiosti. Kaupankäynti alkoi saman tien parikymmentä pinnaa yli nimellisen lähtöhinnan ($17). Muutaman viikon päästä huideltiin jo lähempänä 30 taalaa, mutta pikku hiljaa ilmat alkoivat pihisemään hypelapusta. Lisää bensaa liekkeihin toimitti shorttaukseen erikoistunut Spruce Point Capital, joka aloitti häpeilemättömän lokakampanjan Oatlyä vastaan.

Oatly kertoo ensimmäisen julkisen osavuosikatsauksen maanantaina 16.8. jota minä ja muut sijoittajat sormet ristissä odotamme. Perjantaina osakkeesta sai päivän päätteeksi $16,87, joka on jo alle IPO-hinnan. Itse jännään 150 lapun eli n. $2500 puolesta.

Tattooed Chef ($TTCF). Toinen salkkuni ns. impaktisijoituksista, eli kasvisruokabisneksessä (lähinnä USA:ssa) toimii tämäkin pulju. Alun perin spac-listautumisen myötä jenkkipörssiin ilmestynyt pakasteruoan valmistaja vaikutti lupaavalta mutta edullisemmalta, verrokilta huippusuositulle ja hinnoitellulle Beyond Meatille. Valitettavasti edullisuuteen oli syynsä ja n. $20-25 tasoilta ostetut laput matelevat nyt $17 tienoilla.

Ei tämäkään firma tuhoon tuomittu ole, uskon kasvisruokatrendin jatkuvan, mutta hyppäsin kyytiin aivan liian aikaisin. Position koko 100 osaketta eli n. $1700.

Golar LNG ($GLNG). Finanssitwitterin lempilapsi, nesteytetyn maakaasun alalla toimiva norjalaislähtöinen, mutta Bermudalle rekisteröity ja Nasdaqiin listattu energiafirma on itse asiassa viihtynyt salkussani jo useamman vuoden. En ole muihin ns. raaka-ainelappuihin koskenut, mutta Golar vaikutti mukavan monipuoliselta, ei pelkästään kaasu- tai öljylapulta. Tällä alalla meno on kuitenkin vauhdikasta, pariin vuoteen on jo mahtunut epäonnistunutta spinoffia (ns. Hygo-case), lakijuttuja ja toimarin vaihdoksia.

Potentiaalia firmalla olisi vaikka mihin, mutta jotenkin onnistuvat aina vain sössimään hyvätkin alut. Jenkkifoorumeilla osaketta nimitetään usein kirotuksi. Vähemmän uskonnollisena olen alkanut lähinnä pitämään Golaria lähinnä ns. ikuisena lupauksena.

Ensimmäiset osakkeet lastasin 20-23 dollarin tietämillä ja siitä sitten laskeviin kursseihin aina tuon em. Hygo-spinoff-kosahduksen n. kuuden taalan kuoppaan. Yleensä lappu huitelee $10 ja $15 välillä ja rajun volatiliteetin takia sopiikin monelle swing-treidaukseen. Itsekin trimmasin positiotani viimeksi $13,50 tienoilla ja nyt salkussa majailee 350 osaketta. Päivän hinnalla ($10,85) se tarkoittaa n. $3800 pottia.

Alibaba Group ($BABA). Ostin Alibabaa itse asiassa ensimmäisen kerran heti IPO:n jälkeen syksyllä 2014, mutta jotenkin tuli pupu pöksyyn ja myin alle $100 hankitut laput pikkuvoitolla. Bisnekset kuitenkin kasvoivat hyvällä tahdilla ja osakkeen hinta seilasi 100-300 taalan välillä. Kun tuolta kolmensadan korkeuksista pikku hiljaa laskeuduttiin $200 tienoille, tankkasin omalla skaalallani ”isolla kädellä”, mutta kommunistien vaino vain jatkuu ja nyt huidellaan $190 tienoilla.

Alibaban kohdalla poliittinen riski toteutui ja monia huolettaa mahdollinen delistaus (eli kaupankäynnin lopetus) jenkkipörssistä. Toki osakkeella voisi jatkossakin tehdä kauppaa Hong Kongissa, mutta käytännössä se sulkisi niin monta sijoittajaa pois, että pakkomyynnit painaisivat osakkeen hinnan pohjalukemiin. Itse kuitenkin istun 20 osakkeen (n. $3800) päällä kiltisti. Ainakin vielä jonkin aikaa.

AT&T ($T). Yhdysvaltalainen tele- ja tiesmikäoperaattori päättyi alun perin salkkuuni messevänä osingonmaksajana. 7-8 % osinkotuotto onkin ollut ehkä liiankin antelias, sillä epäonnistuneiden yritysostojen ja -myyntien seurauksena pulju joutunee piakkoin puolittamaan osingon. Toki n. 4 % ei sekään ole jenkkilapulle huono yield, mutta saa silti (tai on saanut) kenkää monen osinkosijoittajan salkusta.

Tämän lapun osalta en ole ns. ihan kamalasti tappiolla (pari sataa), sillä vuosien varrella ropisseet osingot paikkaavat kivasti. ”Ma Bell” onkin ainoa salkkusurkimukseni joka maksaa osinkoa. Position koko tällä hetkellä 100 osaketta eli n. $2800.

o o o

Tätä listaa ei pidä ajatella keep off -listana, vaikka sanavalinnoistani voikin havaita lievää turhautumista ko. puljuihin. Itsepähän olen ne sinne ostanut. Joku tai jotkut niistä saattavat vielä lähteä lentoon ja itsekään en ole myyntinappia painanut. Lähinnä kannattaa ajatella tätä lessons learned -tyyppisenä debrieffauksena, miten eri tavoin osakepoiminta voi osua tuulettimeen 💸

Epäonnisista tai ihan vain taitamattomista osakepoiminnoista huolimatta salkkuni on kuitenkin paisunut kesän aikana ja asuntosijoitukset nakuttavat mukavaa kassavirtaa, joka tietty menee enimmäkseen lainanlyhennyksiin. Yhtä kaikki, tähän kun lisätään lievä myötätuuli kryptomarkkinoilla, salkkuni nettoarvo ylitti hiljattain 400 000 euron rajan. Itsesäälissä piehtaroinnin päätteeksi voitaisiinkin haukata 400k-kakkua, olkaapa hyvät 😋🎉

Puoli miljoonaa häämöttää! 🤤 Kuva: Clker.com