Osakkeet

Minustakin tuli sitten Tesla-mies.. vai ehkä sittenkin Volvo-mies?

Eikös sen autokuumeen pitäisi iskeä keväällä eikä syksyllä? No, arvasitte varmaan, osakkeistahan tässä on kyse. Peltilehmää en edelleenkään omista, joka tunnetusti on yksi seikka siihen, että pelimerkkejä riitää paremmin tähän sijoitusharrastukseen. Mutta salkkuun näitä autolappuja hyppäsi nyt ihan urakalla. Miksi ihmeessä? 🚗

Aloitetaan Teslasta. Sehän ei enää monessa mielessä ole puhdas autovalmistaja, vaan enemmänkin energia- tai teknologiayhtiö, niin moneen suuntaan firman bisnekset rönsyilevät. Sähköautojen valmistus toki on se leipälaji, jolla Tesla tahkoaa tulosta, pian ilmeisesti jopa ihan plusmerkkistä sellaista. Ajattelin pitkään, kuten monet muutkin sijoittajat, etten moiseen hypelappuun koske, mutta Lepikön Jukan asiantunteva analyysi Teslasta jaksosta toiseen Nordnetin Traders’ Clubissa lopulta vakuutti minutkin. Ostin 14.10.2021 koe-erän, eli 2 kpl Teslan osaketta 819,10 dollarin kappalehinnalla.

Traders’ Clubin Tesla-jakso YouTubessa

Ajoitus vaikutti näillä näkymin ihan osuvalta, sillä pian tuon jälkeen mm. Hertz ja Europcar tilasivat armadalliset Tesloja vuokra-autokäyttöön ja osake singahti nopeasti yli tonnin. Nyt huidellaan jo $ 1100 tienoilla. Toki alaskin voidaan tulla tosi nopeasti, mutta toistaiseksi pidän edelleen lappuni. Sen verran pieni positio kuitenkin kyseessä vielä.

Sen verran humble bragia vähän väliin, että pystyin nielemään ylpeyteni siitä, etten aiemmin ollut tajunnut hypätä Teslan kyytiin. Tämä on ainakin itselleni yksi salkun tuoton isoimpia kompastuskiviä – vaikeus lähteä mukaan voittajafirmaan, koska joskus aiemmin oli päättänyt jättää väliin. Hyvän sijoittajan tunnistaa mm. siitä, että pystyy kääntämään takkinsa tarvittaessa.

Entäs ne Volvot sitten? Kyseessä on tietysti Tukholman pörssiin listautuneen Volvo Carsin merkintä-anti. En puhu IPO:sta, kun Volvon henkilöautot ovat aiemminkin olleet pörssissä ja Volvon raskaat ajoneuvot ovat olleet siellä jo pitkään yhtäjaksoisesti. Mutta tämä kiinalaisen Geelyn aikoinaan kaappaama henkilöautodivisioona siis kyseessä.

Osakeanteja pukkaa nyt sitä tahtia, että en tähänkään ollut varma osallistunko vai en, mutta lopulta hinnan asetuttua haarukan alalaitaan (53 kruunua per osake) ja äänimääräkiistan selvittyä ajattelin, että tästä annista saa vähintään ainakin pikavoitot. Merkkasin viimeisenä päivänä 500 osaketta, joista lopulta sain 140 kpl. Ei minusta ihan huono satsi ottaen huomioon miten jäätävää kiinnostus antia kohtaan oli.

Volvon kurssi ampaisi heti perjantaina 10-20 % nousuun. Mietin päivän mittaan moneen kertaan, otanko pikavoitot vai jäänkö holdailemaan. Lopulta kun luin, että Volvo Carsin ns. free float, eli kaupankäynnin kohteena olevien osakkeiden suhde koko osakekantaan, on ennätyksellisen pieni (16 %), päätin olla myymättä. Kun näin ison markkina-arvon firma on pörssissä pienellä floatilla, niin kurssiliikkeet voivat olla rajuja. Jos esimerkiksi Volvo Cars päätyy OMXS30-indeksiin, kuten on ounasteltu, ostopaine voi olla aika rajua. Toisaalta taas vähänkin isommat myynnit sitten vastaavasti saattavat romauttaa kurssin.

Toki pidempikin sijoitus voi tulla kyseeseen, mutta olen valmis myös myymään laput, jos arvostus nousee todella räikeästi. Volvo on kuitenkin oikeasti vain autovalmistaja, vaikka laadukas sellainen onkin. Lisäksi edelleen taustalla oleva merkittävä Kiina-omistus on aina kysymysmerkki, etenkin kun mukana on väitetysti veroparatiisi-kuvioita.

o o o

Tesla ja Volvo eivät itse asiassa ole salkkuni ensimmäisiä auto-osakkeita. General Motors, joka valmistaa useita tunnettuja automerkkejä Yhdysvalloissa, on ollut salkussani vuodesta 2015, jolloin ostin niitä hintaan 37 dollaria osake. GM:n kurssi on ollut aikamoista vuoristorataa ja nyt lappu kustantaa n. 54 dollaria. Ei huono, mutta ei erityisen hyväkään sijoitus kun ajattelee usean vuoden sijoitushorisonttia. Onneksi firma on kylläkin maksanut ihan kohtalaista osinkoa vuosien varrella.

Olen kylläkin harkinnut moneen otteeseen GM:n osakkeiden myyntiä, mutta sielläkin viritellään sähköautobisnestä ihan tosissaan ja tavoitehinnat ovat järjestään nykykursseja korkeammalla, joten toistaiseksi olen vielä istunut käsieni päällä. Jos GM pomppaa ilman kummempaa syytä lähiaikoina, niin myyntinappi on kyllä herkässä.

Mitä itse ajattelette auto-osakkeista? Mitä näistä poimisitte omaan salkkuunne? Vai jotain ihan muuta? Kommentoikaa ihmeessä, auto-osakkeet tuntuvat herättävän herkästi tunteita samaan tapaan kuin itse kärrytkin! 😎

2 vastausta artikkeliin “Minustakin tuli sitten Tesla-mies.. vai ehkä sittenkin Volvo-mies?

 1. Haha, varsin oikeassa olet siinnä, että niin auto-osakkeet kuin autot kuumentavat tunteita. Itse en ole koskaan omistanut auto-osakkeita, auton kylläkin, joka oli kiistatta huono sijoitus! Olisi pitänyt pysyä vain niissä osakkeissa 😀

  Volvo Carsin osakeanti vaikutti oikein houkuttelevalta, etenkin kun osakekohtainen hinta jäi 53 SEK per osake. Ihan kelpo potin olet annista itsellesi napannut.

  Teslaan sijoittaneet ovat kieltämättä päässeet huipputuloksiin. Joten tuskin oli huono veto hypätä Teslan kyytiin – tosin aikahan sen vasta näyttää.

  – Sijoitusyhtiö Kapitaalihttps://sijoitusyhtiokapitaali.wordpress.com/

  Tykkää

  1. Tesla on kyllä riskilappu monessa mielessä. Firma henkilöityy niin vahvasti Muskiin, että omistajien syytä toivoa, ettei hän liikaa ryhdy harrastamaan avaruusmatkailua 😏 Yleisesti ottaen autoyhtiöt eivät kyllä ole olleet kovin hyviä sijoituskohteita, tai ainakin volatiliteettia on syytä sietää.

   Jostain syystä sähköautot ovat kuitenkin herättäneet jonkun autokuumeen poikasen tälläisesssä hippiäisessäkin. Saattaa olla, että joskus joku pikkusähkö vielä tähänkin pihaan päätyy 🤔

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.