Vaurastuminen

Säästän tässäkin kuussa n. 600 euroa kun en omista autoa

Olen aina tiennyt, että autot ovat sekä bensa- että rahasyöppöjä. Mutta luettuani Hesarin viimeisimmän tilaston autoilun kustannuksista Suomessa taputtelin itseäni jälleen kerran selkään. Autottomana olo on ollut yksi parhaimmista päätöksistäni.

auto_raha
Ihan näillä seteleillä ei vielä autoilua rahoiteta 🙂 Kuva: CarCare.org.

Referoidaampa hieman edellä mainittua Hesarin juttua. Suomalaiset maksoivat oman arvionsa mukaan vuonna 2012 autoilustaan keskimäärin n. 7600 euroa vuodessa. Tämä on hyvin lähellä ns. kipurajoja, joiden yli suomalaiset eivät toivo autoilun kustannusten nousevan. Vuonna 2012 tuo kipuraja oli 8776 euroa ja viime vuonna (2016) 7395 euroa. Summat sisältävät niin polttoaineen, huollot, varaosat, vakuutukset sekä rahoitusmaksut.

Luonnollisesti hajontaa esiintyy paljon, mutta jos tuon keskiarvon mukaan lasketaan, niin peltilehmästä saa pulittaa kuukaudessa noin 630 euroa. Minusta aika sievoinen summa, lähentelee yksiön vuokraa pääkaupunkiseudulla.

Totta kait, autottomuus ei sovi kaikille ja tietyissä ammateissa auto on välttämättömyys. Mutta paljon edelleen kyse on valinnoista – oli sitten mukavuuden halu tai kolmen lapsen kuskaaminen harrastuksiin. Itse olen toistaiseksi pystynyt järjestämään arkiliikkumisen polkupyörän ja julkisen liikenteen varaan. Sen ansiosta olen pysynyt paremmassa kunnossa ja enemmän euroja jäänyt sijoitettavaksi.

Ei pyöräily ja bussit tietenkään ole ilmaisia nekään. Mutta jos vertailukohdaksi ottaa vaikkapa HSL:n seutulipun, niin kattavan joukkoliikenteen kuukausikustannus on noin 100 euroa. Itse maksoin omasta joka sään polkupyörästäni n. 800 euroa. Tähän vielä nastarenkaat talviajoa varten n. 100 euroa ja muuta sekalaista, niin pyöristetäänpä summa tonniin. Olen nyt ajanut pyörällä kolmisen vuotta ja kerran olen käyttänyt huollossa. Arvioidaanpa 5 vuoden huolloiksi 500 euroa. Tästä saadaan loppusummaksi 1500 euroa, joka tekee 300 e/v eli 25 euroa / kk!

Pyörä+bussi -kombolla lompakko laihtuu siis n. 130 eurolla kuukaudessa. Jos tuohon lasketaan vaikkapa kaksi kolmenkympin taksimatkaa, niin silti ollaan 200 euron paremmalla piolen. Joka kuukausi voisi vuokrata vielä autonkin viikonlopuksi esim. mökkireissua varten (hinta-arvio 100-150 e), eikä olla vielä kuin juuri ja juuri puolimatkassa auton kustannuksiin.

Siis teepä palvelus itsellesi, lompakollesi ja maapallolle – luovu autosta! Tai vielä parempi, älä edes hanki moista, niihin kun kuulemma jää helposti koukkuun! Kun ihmiset kummastelevat säästötahtiani, niin autottomuus on selvästi yksi avaintekijä. Erilaiset auton jakamiseen perustuvat klubit ja palvelut tekevät myös tuloaan ja olen vakuuttunut, että auton omistaminen on tulevaisuudessa yhä harvinaisempaa.

Oletko itse vannoutunut autoilija vai himopyöräilijä? Vai kenties jotain siltä väliltä? Luen mielelläni kommenteista mietteitä laidasta laitaan!

PS: Em. kustannuksiin ei sisälly autopaikan vuokra / hinta taikka mahdolliset parkkimaksut taikka -sakot.

12 vastausta artikkeliin “Säästän tässäkin kuussa n. 600 euroa kun en omista autoa

 1. Itsellä muutama kuukausi autottomuutta takana ja hyvin pyyhkii! Rahaa on jäänyt säästöön luokkaa parisataa euroa/kk koska autoilukuluja ei enää ole. Aiemmin autoilu maksoi n. 300 €/kk ja nyt olen selvinnyt kulkemisistani alle satasella kuussa.

  Tykkää

  1. Ilman omaa autoa olen pärjännyt nyt nelikymppiseksi asti. Pyörällä enimmäkseen, myös julkisilla, joskus taksilla, harvoin vuokra-autolla. Nelihenkinen perhe Espoossa. Kyllä joskus ihmetyttää kun naapurien touhuja seuraa miten lyhyetkin matkat pitää sillä omalla autolla ajaa. Kauppaan 600m, päiväkodille/koululle 300m… Karhunpalvelus opettaa muksut tuommoiseen, ja teininä mopoauto alle ettei vaan tarvi kävellä mihinkään :/

   Tykkää

   1. Veit jalat eikun sanat suustani! Toki 4-henkisen perheen logistiikka helposti vaatii ihan oikeasti jo autoa, mutta sitä ihmettelen miksi sitä pitää joka matkaan käyttää. Ehkä sitä ajatellaan, että kun kerran auto on hankittu niin sitten sitä pitää käyttää 😀

    Tykkää

 2. Ajatustasolla kyllä olen sitä mieltä että meidänkin perheeseen pitäisi yksi auto riittää, mutta mukavuus vaan ajaa ajatuksen edelle. Meidän perheessä monta harrastavaa lasta, heitä kuskaillaan joka ilta harrastuksesta toiseen (ja viikonlopun turnaukset) ja kauppaostoksiakin pitää kannella kassitolkulla harva se päivä. Kauppoihin ja harrastuksiin pääasiallinen matka n. 1,5-2 km suuntaansa. Aika vähän siis, mutta kannapa jäkiskamppeita tai 2-3 täyttä kauppakassia useampi kilometri…työmatkani on n. 5km suuntaansa, sitäkin olen ajatellut pyöräileväni tai käveleväni, mutta on se vaan niin helppo aamulla nousta autoon ja päästä tukka ojennuksessa töihin.

  Mutta… kyllä minä vielä sitten joskus jätän auton pois, kun päästään noista lasten harrastuksista 🙂 Ja tiedän tasantarkkaan että auto on meidän perheen se suurin kuluerä!

  Tykkää

  1. Olen kyllä miettinyt tuota että jos/kun muksu alkaa harrastaa jotain kovin paljon varusteita vaativaa lajia, niin autoa varmaan tulee ikävä.. mutta toisaalta sen ikäiset osaa kyllä jo jokkoliikennettäkin käyttää.

   Minulla oli aiemmin 2 km työmatka ja se meni kevyesti pyöräillen. Nyt on n. 5 km ja välillä pyörällä ja välillä bussilla. Minusta aika hyvä kombo ja työpaikalla voi käydä suihkussa niin on tukkakin ojossa konttuurilla 😀

   Meidän 3-hengen perheen ostokset menee aika hyvin pyörällä, joko pyörälaukuissa tai sitten pyöräkärryssä. Toki pitää useampi reissu tehdä, ei pysty kerralla viikon tarpeita ostamaan.

   Tykkää

 3. 2 kk autottomana olleena olen enemmän kuin tyytyväinen päätökseeni myydä mokoma rahansyöjä. Tosin nyt työpaikka onkin niin lähellä, että olisi älytöntä edes ajaa tuollaista matkaa töihin. Itse säästän 200€/kk + dieselit auton myytyäni.

  Tykkää

 4. Seutulippu maksaa pk seudulla yli satkun kuussa. Autossamme maksaa liikennevakuutus hyvillä bonareilla ja ajoneuvovero jotain 420 e vuodessa. Jos varataan 500€ korjauksiin ja katsastuksiin vuosittain niin tulee yhteensä 920€. Bensaa tankataan pari kertaa 50€ verran kuukausittain. Koska jaetaan kaikki kulut kahdelle niin maksetaan autosta ja bensasta tällä hetkellä sellainen 110€ kuussa per nenä jos laskee kulut tasaisesti vuodelle. Ja kun auton arvo on noin 2000€ niin ei arvonalenemistakaan tapahdu paljoa. Minulle valinta on helppo, ajan autolla sillä se tulee samanhintaiseksi kuin kallis seutulippu =D Työmatka kestää julkisilla 50min, omalla autolla 20-25min.

  Tykkää

 5. Ite olin pitkään sitä mieltä, että millään nykivällä bussilla en ala matkustamaan. Mutta kun muutin keskustaan niin kummasti se mieli muuttui. Vaikka töihin ja kouluun 45min matka vs 20min niin ei se paha ole. Kävellen pääseen kätevästi ja talvella sporat ja metro vie. Tarkan markan blogissa on laskettu, että auto vie kokonaisuudessaan melkein 600€/kk, pihinä maksan 25€ opiskelijana bussista paljon mielummin. Autoilussa kun ei pidä unohtaa muita maksuja kuten katsastus, huollot jne, pelkän bensan jos laskee kk kuluksi niin se kyl vääristää aika paljon kokonaiskuvaa. Tässä oon aatellukkin et kauanko kestää et keskustan omistusasunto maksais ittensä takas kun ei tarvi autoo

  Tykkää

  1. Näinhän se vähän menee – halvempi asunto lähiöstä / kehyskunnasta voi tulla kalliimmaksi kun pitää olla auto tai jopa kaksi. Monilla tietty sitten painaa muut syyt, jotkut ei halua asua kaupungin keskustassa. Onneksi on myös lähiöitä joihin on hyvät joukkoliikenneyhteydet 🙂

   Tykkää

 6. Auto on mulle täydellinen vapaus kulkea niin kuin itse haluan ja tapa luoda lisää vapaa-aikaa itselleni. Esim. töihin ajan autolla alle 15 minuutissa. Julkisilla joutuisin lähtemään yli tuntia ennen. Saan omalla autolla melkein 2 tuntia joka päivä omaa aikaa lisää käytettäväksi mihin haluan. En halua notkua bussipysäkeillä odottamassa myöhässä olevia busseja, olla joka paikassa liian ajoissa bussiaikataulujen takia jne… Omalla kohdalla autoilun hinnaksi autopaikkoineen ja arvonalentumisineen (laskettu edellisen samanlaisen uutena ostetun osto- ja myyntihinnan mukaan) tulee noin 210 euroa kuukaudessa. Ehkä pitäisi vielä laskea mitä autoon sijoitettu raha voisi muussa kohteessa tuottaa, mutta mahtaa mennä jos saivartelun puolelle…

  Tykkää

  1. Tosi hyvin sinäkin olet saanut pidettyä autoilun kulut kurissa! Jotenkin tuntuu että monella menee pelkästään bensoihin tuo pari sataa kuussa.

   Tämä autojuttu on varmaan vähän sama kuin aurajuusto – jotkut tykkää ja jotkut inhoavat. Ajan kyllä vuokra- tai laina-autoilla silloin tällöin ja joka kerta stressaannun siitä. Mietin koko ajan, onko nyt valot päällä, oikea vaihde silmässä, liikaa vauhtia ja miten saan vaihdettua kaistaa oikeassa kohtaa. Puhumattakaan paikoituksesta. Joukkoliikenteessä voin taas ottaa rennosti.

   Hahmotan toki, että jos autoilisin enemmän, niin siitä tulisi rutiinia enkä enää stressaisi itse ajamisesta… mutta miksi ryhtyä moiseen jos viihdyn ja pärjään hyvin (tai oikeastaan paremmin) ilman 🙂

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.