Osakeannit · Osakkeet

Hirvittää nämä pörssitulokkaat!

ipo
IPO eli Initial Public Offering, suomeksi ensimmäinen osakeanti eli pörssilistautuminen. Kuva: FinancialExpress

Niin tai jos hieman tarkennetaan, niin hirvittää pörssitulokkaiden määrä. Olemme vasta kevään kynnyksellä, mutta Helsingin pörssiin ja First North-listalle listautumisaikeista on ilmoittanut jo ennätysmäärä yrityksiä. Alla muutamalla sanalla esiteltynä ne, mistä olen itse kuullut:

 • Next Games: Mobiilipeliyhtiö, jonka strategia perustuu lisenssointiin, eli pelien kehittämiseen muiden omistamien brändien alle. Näkyvimpänä esimerkkinä Walking Dead -televisiosarjaan perustuva zombie-peli. Next Gamesista löytyy hyvää analyysiä Arvopaperin artikkelista.
 • Gofore: Tampereelta lähtöisin oleva ohjelmistopalveluyritys. Voitti hiljattain Suomen paras työpaikka -kilpailun omassa sarjassaan. Lähimpänä verrokkina tulee mieleen viime syksynä First Northiin listautunut Vincit, jonka ”antimenestyksen” toistaminen ei välttämättä ole helppo nakki.
 • Terveystalo: Kaikkien tuntema lääkäriasema suunnittelee pörssiin palaamista. Luit oikein, Terveystalo oli listattuna Helsingin pörssissä vuosina 2007-2009. Kilpailija Pihlajalinnan menestys pörssissä varmasti houkuttelee pääomasijoittaja-omistajaa, mutta listautumisesta ei ole vielä tehty päätöstä.
 • Fondia: Ennakkoluuloton ja monissa yhteyksissä palkittu uudenlainen lakiaisiantoimisto on ilmoittanut pyrkivänsä First North -.listalle. Helsingin pörssissä ei olekaan lakialan firmoja, joten tämä anti herättänee varmasti kiinnostusta.
 • Barona: Henkilöstövuokrauksen edelläkävijä sopisi kooltaan ja markkinaosuudeltaan mainiosti pörssiin. Tai oikeammin kyse on nykyään Barona Group -konsernista, johon sisältyy henkilöstövuokrauksen lisäksi ohjelmisto-, suorahaku-, ura- ja sosiaali- ja terveyspalveluita. Megatrendien tuki ja aikaansaava johto lupaavat hyvää bisnekselle.

Lisäksi useampi First North -listalainen on tulossa tai jo loikannut päälistalle, kuten esim. Suomen Hoivatilat. Edellä mainitulta on myös tulossa uusi osakeanti.

Mutta mikäkö hirvittää? Listautumisbuumin on perinteisesti katsottu sijoittuvan taloussyklin loppuvaiheeseen, jonka jälkeen suunta on ennemmin tai myöhemmin alaspäin. Toinen aivopuoliskoni neuvoo keräämään osingot ja siirtymään taka-alalle muutaman taktisen myynnin kera. Toinen puolisko taas yllyttää osallistumaan joka toiseen listautumisantiin.

Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, päädyn osallistumaan joka toiseen listautumisantiin ja sitten pörssissä tapahtuu merkittävä korjausliike alaspäin. Näistä ehkä mielenkiintoisimpia allekirjoittaneelle ovat Barona, Fondia ja Terveystalo. Ei sikäli että Gofore ja/tai Next Games olisivat huonoja sijoituksia, mutta it-alan paino omassa salkussani on jo aika suuri ja em. yhtiöt vielä jokseenkin pieniä ja siten riskipitoisempia.

Toisaalta on suorastaan mahtavaa, että Helsingin pörssiin on ylipäätään tulijoita miltei jonoksi asti. Vielä muutama vuosi sitten mentiin melkein nollalinjalla ja taisi joku ääneen ihmetellä mitä virkaa Helsingin pikkupörssillä oikein on.

Vai mitä muut tuumaatte? Myyttekö toukokuussa & poistutte takavasemmalle vai oletteko vasta käärimässä merkintähousuja/hihoja? 🙂

7 vastausta artikkeliin “Hirvittää nämä pörssitulokkaat!

 1. Odottelen goforen listautumista. Muista en niin välitä. Tosin tutkin ensiksi näyttääkö tulosraportit hyviltä ennen kuin teen lopullista johtopäätöstä. Gofore menee tosiaan samaan lokeroon siilin ja vincitin kanssa, erikoisia uudenmallin tienraivaajia IT-alalla. Tulevat muuttamaan käsityksen siitä miten hommia kannattaa tehdä.

  Tykkää

 2. Mikä tahansa uusi listautuja on kiinnostava, jos hinta on kohdallaan. Toivottavasti noissa mainituissa yrityksissä omistajat eivät lähde pelkästään rahastamaan pörssiin menolla.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.