Asuntosijoittaminen

Näin vuokraat uudiskohteen (tunnissa!)

Toinen sijoitusasuntoni on valmistumassa elokuun päätteeksi ja vuokralainenhan siihen pitäisi hankkia. Kyseessähän on 25 m2 yksiö ns. kasvukeskuksessa (yliopistokaupunki, mutta ei pk-seudulla), joten ei pitäisi olla paha nakki. Katsotaanpa miten homma meni.

crokus-15062017-091558
Uudiskohdetta markkinoidessa piti käyttää havainnekuvaa. Tämä kuva tosin on poimittu yksityisyyden vuoksi muualta, eli kyseessä ei ole jutussa esitelty talo. Kuva: Opiskelijantampere.fi

Omistan asunnon 49 % – 51 % suhteessa puolisoni kanssa ja päätimme vuokrata sen itse Tori.fi:n kautta. Miksi juuri Tori.fi? Koska Vuokraovi.com on maksullinen ja Oikotie.fi taas kattaa lähinnä pääkaupunkiseudun asuntotarjontaa. Torille saa ilmoituksen ilmaiseksi ja sitä seurataan ympäri Suomenmaan.

Uudiskohteessa on monia hyviä puolia, mutta ensimmäisen asukkaan / vuokralaisen kannalta on yksi käytännön ongelma. Rakenteilla olevaa asuntoa kun on hankalampi näyttää kiinnostuneille. Toki rakennuttajan kanssa sopimalla asuntoa pääsee yleensä katsomaan, mutta menee helposti hankalaksi sovitella kolmen tahon aikatauluja keskenään. Meillä oli tiedossa ns. käyttöopastuspäivä elokuulle, joten ajattelimme sinne sitten kutsua vuokralaisehdokkaita.

Kirjoittelin sitten viime perjantaina houkuttelevan (mutta toki asiallisen) vuokrataan-ilmoituksen ja lähdin pihatöihin. Juuri kun ehdin takapihalle, luurin värähtely kertoi ensimmäisen kiinnostuneen ilmaantuneen. Siinä sitten vastaavia meilejä tipahteli noin vartin välein, iltaan mennessä yhteydenottoja oli kertynyt kymmenkunta, joista kaikki olivat enemmän tai vähemmän valmiita vuokraamaan asunnon.

Ensimmäisen meilin saavuttua soitin sitten saman tien ko. henkilölle, joka kertoi olevansa muuttamassa ko. kaupunkiin opiskelemaan ja asunto sopisi sijaintinsa puolesta hänelle erinomaisesti. Lyhyen jutustelun päätteksi kutsuin hänet käymään asunnolle elokuussa. Vartin päästä puhelin pirisi uudelleen ja sama vuokralaiskandidaatti kertoi olevansa valmis tekemään sopimuksen saman tien näkemättä edes koko asuntoa etukäteen!

Tuumasimme siinä sitten asiaa yön yli puolison kanssa ja päätimme tarjota hänelle asuntoa luottotietotarkastuksen jälkeen. Tässäkään ei ilmennyt yllätyksiä ja sovimme tapaamisen vuokrasopimuksen allekirjoituksen merkeissä. Eilen tiistaina piirrettiin puumerkit papereihin, eli teknisesti temppurata suoritettiin neljässä vuorokaudessa. Pahoitteluni otsikon klikkisyötistä, mutta vuokralainen kuitenkin löytyi alle tunnissa ilmoituksen julkaisusta 😉

30486
Nimet paperiin, case closed, ainakin tältä erää! Kuva: omataloyhtio.fi.

Oliko mielestänne asunnon vuokraus riskialtista joko meidän tai vuokralaisen kannalta? Tuleva vuokralainen totesi, että uuden asunnon kohdalla hän voi tehdä tälläisen poikkeuksen. Me taas tulimme siinä vastaan, että hän saa maksaa takuuvuokran vasta muutettuaan asuntoon. Näytimme myös hänelle asunnon kauppakirjat vuokrasopimusta tehdessä, eli hänenkään ei tarvitse pelätä vuokrahuijareiden varalta, joita valitettavasti on taas liikkeellä. Varsinaisen osakekirjanhan saamme vasta asunnon luovutuksen yhteydessä.

Sellainen riski tässä tietty on, että vuokralainen ei viihdykään asunnossa ja päättää etsiä mukavamman. Vaikka kyseessä ei olekaan ylimmän kerroksen kulmahuoneisto, niin väitän kuitenkin opiskelijaboksiksi soveltuvan varsin mainiosti. Sijainti sattuu olemaan juuri oppilaitoksen vieressä lähellä kaupungin keskustaa, joka varmasti painaa vaakakupissa. Lisäsimme sopimukseen kuitenkin vuoden määräaikaisen jakson alkuun, joten olettaisimme hänen viihtyvän asunnossa ainakin vuoden ajan.

Toinen riski on asunnon valmistumisen viivästyminen. Kauppakirjan mukaan rakennuttajan tulee ilmoittaa valmistumispäivä viimeistään kuukautta ennen arvioitua valmistumisajankohtaa. Käytännössä siis saamme heinäkuun päätteeksi tietää saammeko asunnon vuokrattua 1.9. alkaen vai ei. Viivästyksen sattuessa niin meillä kuin rakennuttajalla on korvausvelvollisuus, mutta täytyy myöntää etten ole tätä skenaariota käynyt kovin tarkkaan läpi. Silmämääräisen tarkkailun perusteella talo näyttää jo lähes valmiilta, mutta mahdoton tietää kuinka paljon tarkastuksia tms. on vielä tekemättä.

Optimistina oletan kuitenkin, että rakennus valmistuu ajoissa ja vuokralainenkin pysyy suunnitelmissaan. Ensi alkuun pääsemmekin nauttimaan varsin hyvistä oman pääoman tuotoista (n. 15 % p.a.) ja yhtiölainan lyhennysvapaan jakson jälkeenkin kassavirran tulisi pysyä alustavien laskelmien mukaan positiivisena. Raportoin tästä tarkemmin sitten, kun yhtiö- ja rahoitusvastikkeet on ilmoitettu.

Loppuhuomiona totean, että tämän asunnon osalta ajoitus oli varsin optimaalinen. Opiskelijat ovat juuri saaneet tiedon opiskelupaikoistaan eli pääsimme vuokraamaan sesonkiaikaan. Keskellä lukuvuotta tuskin olisi näin näppärästi sujunut!

4 vastausta artikkeliin “Näin vuokraat uudiskohteen (tunnissa!)

 1. Muutama kommentti,

  Kun vuokralainen on valmis vuokraamaan asunnon näkemättä ja heti, tämä on yleensä varoitusmerkki. Uudiskohteen osalta kirjoittamasi faktat varmaan lieventävät asiaa huomattavasti ja lisänä oppilaitoksen läheisyys eli itsekkin voisin olettaa, että tässä tapauksessa kysymys on todennäköisesti siitä, että vuokralainen tiedostaa, että ottajia on ja hän vain haluaa varmistaa saavansa asunnon, joka on sekä tuliterä että sijainniltaan hyvä.

  “Vuokralainen maksaa vakuuden vasta muutettuaan asuntoon” on mielestäni tarpeeton riski varsinkin, kun niitä soittajia oli runsaasti heti. Kotivakuutustodistus ja vakuus kannattaa vaatia aina ennen avainten luovuttamista. Pieni mutta osaava joukko huijareita hakee juuri tällaisia vuokranantajia ja pääsevät asumaan asunnossa kuukausia ilmaiseksi. Toki tällainen huijari olisi jäänyt kiinni teidän tekemässä luottotietojen tarkastuksessa. Asunnon sesonkikysyntä ja vuokralaisen innokkuus huomioiden olisitte pikemminkin voineet neuvotella puolet vakuudesta maksettavaksi heti ikäänkuin varausmaksuna.

  Tykkää

  1. Hyviä pointteja! Tässä tapauksessa luotin omaan ihmistuntemukseeni. Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat läsnä paitsi tuleva nuori vuokralainen niin myös hänen isänsä. Jos olisi syystä tai toisesta hälytyskellot alkaneet soimaan, olisin varmaan ottanut aikalisän.

   Mutta oikeassa olet, että vähän turhia riskejä tässä taidettiin ottaa. Huijarit ovat tunnetusti noh, hyviä herättämään luottamusta. En nyt tämän asunnon ja vuokralaisen kohdalla ole huolissani, mutta hyvä idea tuo varausmaksu – pitääkin ehdottaa seuraavalla kerralla jos vastaanvanlainen tilanne tulee eteen.

   Liked by 1 henkilö

   1. Jos vanhempi on opiskelijan tai vastavalmistuneen työpaikkaa hakevan mukana, on se minussakin herättänyt positiivista luottamusta. Vanhemmalta voi aina kysyä, sopisiko hänelle tulla vuokrasopimuksen takaajaksi esim. 1 kuukauden vuokraa vastaavan summan osalta (vakuus max. 3 kk). Näin saa myös vanhemman yhteystiedot ja mahdollisten ongelmatilanteiden selvittely voi helpottua.

    Liked by 1 henkilö

 2. Vanhempien takaus on sekin hyvä idea ja itse asiassa sitä käytinkin ensimmäisen sijoitusasuntoni kohdalla kotoa juuri poismuuttaneen nuoren tapauksessa. Tässä jutun uudiskohteen tapauksessa sain vanhemman yhteystiedot jopa pyytämättä.

  Mutta pitäisi kyllä tehdeä selkeä toimintaohje, jonka mukaan vuokralainen valitaan ja ehdot asetetaan. Edellisellä vuokrauskierroksella kun tuli vastaan useampia henkilöitä, joille en missään nimessä olisi asuntoa vuokrannut. Joskus kun voi käydä niin, että intuitio pettää ja siinä vaiheessa varman päälle pelaaminen olisi kullan arvoista.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.