Kryptovaluutat

Näin maksoin bitcoinilla ilman kuluja!

Bitcoinia kritisoidaan usein ylisuurista transaktiokuluista, jolloin etenkin pienten maksujen sivukulut muodostuvat suhteellisesti helposti liian suuriksi. Viime vuonna, kun kryptovaluutat olivat paljon otsikoissa, bitcoin-verkko oli varsin ruuhkautunut ja yksittäinen siirto saattoi kustantaa 5-20 dollaria. Nyt alkuvuodesta meno on rauhoittunut huomattavasti ja tämän jutun kirjoitushetkellä bittikolikot siirtyisivät jopa alle 30 jenkkisentin korvauksella. Huomatkaa kuitenkin, että kulut elävät koko ajan ja voivat pompata nopeastikin. Kuluja voi seurata reaaliaikaisesti esim. Bitcoin Fee Estimator -sivustolta.

Bitcoin-siirron hinta 22.2.2022. Mitä isompi kiire, sen kalliiimpaa! Lähde: Bitcoin Fee Estimator.

Jos käytät jotain kryptopörssiä siirtoihin, kuten vaikkapa Binancea tai suomalaisia Coinmotionia tai Northcryptoa, kannattaa tuplatarkastaa nostokulut. Ne ovat usein kiinteät ja asetettu worst-case -skenaarion mukaan. Binancessa nostokulu on tällä hetkellä kiinteä 0.0004 BTC eli 40 000 satoshia. Satoshilla tarkoitetaan bitcoinin sadasmiljoonasosaa (10^8). Nykyisellä noin $40 000 kurssilla se tarkoittaa noin 15 dollarin kulua. Northcrypto puolestaan laskuttaa jopa 50 000 satoshia, jota pidän jo vähän törkeänä, etenkin kun kilpailija Coinmotion on siirtynyt ilmeisesti dynaamisiin nostokuluihin. Heidän palvelussaan noston saisi tällä hetkellä noin 30 eurosentillä. Ei siis kannata ohittaa pieneltä näyttäviä BTC-lukemia epähuomiossa!

Vaikka kulut ovat nyt suhteellisen matalia, niin tuskinpa ottaisit luottokorttia lompakkoon, jonka käyttäminen maksaisi joka kerralla vaikkapa 30 senttiä ja saattaisi nousta yllättäen 30 euroon. Lisäksi maksut ovat edelleen suhteellisen hitaita (lohkoja louhitaan n. 10 minuutin välein). Onneksi bitcoin-yhteisö on rakentanut lohkoketjun päälle ns. Lightning- eli salamaverkon. Se perustuu bitcoin-solmujen välisiin suoriin maksukanaviin. Niiden syvällinen ymmärtäminen vaatii aika paljon opiskelua, mutta perusidea on yksinkertainen: solmujen välillä voidaan suorittaa maksuja ilman bitcoin-runkoverkon päivittämistä ja siihen liittyviä kuluja.

Siispä kokeilemaan! Avasin ensimmäisen salama-kanavani ja ostin 6.2.2022 Bitrefill-kaupasta Google Play 15€ -lahjakortin 41 198 satoshilla. Päivän kurssi oli tuolloin noin 37 000 € / BTC, eli maksu vastasi kutakuinkin lahjakortin summaa. Hauskinta kuitenkin oli transaktiokulut: 3 satoshia!

Ostos ei ollut ilmainen, mutta maksu oli!

Summa on niin pieni, ettei sitä edes malta ajatella – noin kymmenesosasentin luokkaa. Mutta ei tässä vielä kaikki! Kun sitten aikani tutustuin lisää salamaverkkoon, törmäsin Twitterissä zero fee routing -solmuun, joka tarjoaa ilmaisia salama-maksuja. Eikun kanavaa auki siihen suuntaan ja kokeilin ostaa uutta lahjakorttia Bitrefillistä, tällä kertaa vähän isommalla summalla (100 €).

Ja tosiaan, kulut olivat 0 satoshia! Salamaverkon kulut muuten muodostuvat kahdesta osatekijästä: kiinteästä perusmaksusta ja summan suuruuteen perustuvasta %-osuudesta. Tällä nollakaverilla kummatkin ovat pyöreät nolla satoshia ja nolla prosenttia. Tästä innostuneena laskin myös oman bitcoin-solmuni maksut lähes nollaan (1 sat. perusmaksu ja 0,001 % provisio). En ihan pyörää nollaa uskalla laittaa, koska pyöritän bitcoin-solmuani edullisella Raspberry Pi -suorittimella, joka saattaisi kuormittua isoista liikennemääristä.

Jos kuitenkin pyörität bitcoin-solmua, niin olet tervetullut avamaan ⚡️-kanavan solmuni kanssa, joka löytyy kanavahakemistosta tai tästä voit suoraan kopioida osoitteen:

037ec5a1231c209b3f3618679f913ceff2062ac8f50d0bbbbc6fec8ff9b82f27b3@gjxrohyasaj6ynqggo7ifabeknzqz6kzonuoe2cl5s6xkyhfxfk2foyd.onion:9735

Salamamaksuja voi suorittaa myös puhelimella. Monelle onkin tuttu näky esim. Aasian maista, jossa skannaillaan qr-koodeja toreilla ja kojuilla. Suosittuja lightning-lompakoita ovat mm. Blue wallet, Breez tai Zap. Itse käytän jälkimmäistä, sillä se on yhteensopiva käyttämäni Umbrel-ohjelmiston kanssa, joka puolestaan pyörittää itse bitcoin-solmua.

Yksi tapa suhteuttaa bitcoin-siirtojen energiankulutusta. Lähde: Danny Scott / CoinCorner.

Bitcoin-verkkoa kritisoidaan usein sen suuresta energiankulutuksesta. Tämä on toki fakta, mutta on syytä skaalata oikeisiin mittasuhteisiin. Salamamaksut keventävät lohkoketjun kuormitusta ja niiden hiilijalanjälki onkin merkittävästi pienempi kuin tavallisen bitcoin-transaktion. Erään tutkimuksen mukaan yhden ⚡️-maksun co2-kustannus vastaisi noin yhdeksän isohkon sähköpostin lähetystä. Nämäkin luvut elävät koko ajan, mutta bitcoin-verkko kehittyy koko ajan ja niin kustannukset kuin energiankulutuskin ovat laskevassa trendissä. Tervetuloa siis mukaan! 🤩

PS: Bitrefillistä tosiaan voi ostaa melkein mitä vain lahjakortteja, puheaikaa, tms, suoraan bitcoineilla! Jos palvelu kiinnostaa, niin kannattaa rekisteröityä tämän linkin kautta, niin saat $5 bonuksen kun shoppailet yli 50 taalalla (kuten myös minäkin 🤑).