Osakkeet · Rahastot

Hermoilin ja kevensin ETF-salkkuani (IS3N)

Osakemarkkinat ovat viime aikoina hermoilleet urakalla. Lääketieteellistä termiä lainatakseni suorastaan maanis-depressivisiä. Yhtenä päivänä mennään useita prosentteja ylös, seuraavana alas vähintään saman verran. Hyvänä esimerkkinä käy keskiviikkona 15.12. pidetty FED:n avomarkkinakomitean kokous, jossa USA:n keskuspankki kertoi kiihdyttävänsä elvytystoimien alasajoa ja vinkkaili ensi vuoden ohjauskoron nostoista.

Markkinoilla mennään taas vuoristorataa! Kuva: Explore_More_UK @ Pixabay.

Mitäpä markkina tähän tuumasi? Ensin mentiin rajusti ylös ja sitten tultiin alas. Yritäpä siinä sitten pitää pääsi kylmänä ja säilyttää uskosi tehokkaisiin markkinoihin 🙄

Onnistuin itse pitämään pääni kylmänä koronadipin yhteydessä ja jopa hieman tankkamaan tuolloin edullisia osakkeita (Harvia, Marimekko, Revenio). Nyt kuitenkin alkoi jostain syystä kuumottelemaan. Historiallisesti kun arvostustasot (=pörssi yleisesti) on ennätyslukemissa ja hermostunut siksak-liike markkinoilla on tyypillisesti ennakoinut korjausliikettä. Lisäksi, vaikka aina pitäisi ”tehdä omat tutkimukset” (DYOR, Do your own reasearch), niin kun kerran Nordnet tarjoaa valmiiksi pureskeltua pörssiviihdettä Traders’ Clubin muodossa, niin eihän sitä voi olla katsomatta. Eikä oikein hermostumatta, kun treidausjumala Jukka Lepikkö kertoo uusimassa jaksossa lähes tyhjentäneensä salkkunsa ja ennustaa laskumarkkinaa mahdollisesti jo viikkojen sisään.

Mitäpä siinä sitten kuin katsomaan peiliin ja jos sieltä katsoo takaisin hermoileva mustek..🐙 siis osakesijoittaja, niin on todettava, että osakepaino on liian kova tähän hetkeen. Yöunia ei kannata sijoitusten takia menettää, joten eikun sormi myyntinapille. Tällä kertaa uhrasin alttarille jo pidempään salkussa viihtyneet (mutta aika huonosti tuottaneet) kehittyvien markkinoiden ETF:t, tuttavallisemmin IS3N-tikkerillä tunnetut lappuset.

Kuten graafista näkyy, ainakaan päivänsisäinen ajoitus ei osunut nappiin, vaan taisin melkein myydä päivän pohjilta. Valitusvirrestä huolimatta ko. laput olivat kylläkin n. 50 % plussalla, mutta noin viiden vuoden sijoitusaika huomioon ottaen tämä ETF ei ainakaan omia tuotto-odotuksia täyttänyt. Vuosituotoksi muodostui n. 8 %. Tästä kirjoittelinkin jo toissa vuonna ja mietin silloinkin ETF:ien myyntiä. Alun perin ajattelin odottaa tammiralliin ja säästää verojen maksun vuodelle 2023, mutta nyt kun pukkirallikin ilmeisesti peruttiin, en malttanut tammikuulle asti odottaa.

Toinen syy, miksi kärsimättömyys vei voiton, on se, että salkkutilini saldo oli n. 4 tonnia miinuksella, eli Superluotto oli käytössä. Olen käytännössä kaiken ylimääräisen käteisen käyttänyt vilkkaassa IPO-syksyssä uusiin listautujiin sekä valitettavasti myös koko ajan putoavaan kiinalaiseen puukkoon eli Alibaban osakkeisiin 🔪 😭

Tämän myynnin myötä sain nollattua luottosaldon ja toivottavasti rauhallisemmat joulupyhät. Tällä hetkellä tuntuu, että hätäilin turhaan ja eiköhän tästä taas uuteen nousuun lähdetä, mutta jos näin ei käy, niin voin lohdutella itseäni tällä myynnillä. Jos taas pörssijuhlat jatkuvat, niin salkussa riittää kyllä vielä osakkeita – toivotaan, että nousu tarttuu niihinkin 🤞 📈

Näillä sanoilla toivotan teille, arvon lukijani, rauhallista ja rentouttavaa joulun aikaa! Muistakaa jättää pörssin seuraaminen vähemmälle ja nauttia vapaapäivistä sekä lähimmäisten seurasta! 🎅🎄

2 vastausta artikkeliin “Hermoilin ja kevensin ETF-salkkuani (IS3N)

    1. No eipä tosiaan harmita 🙂tosin tuo IS3N on tippunut yllättävän vähän (n. 6-7 %) sitten myyntieni. Olen ostanut ko. rahoilla uusia lappuja, myös ennen sotaa, joten sitä kautta on tullut takkiinkin. Mutta ei tuo huonokaan ajoitus ollut 😇

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.