Kryptovaluutat

Ostin ensimmäisen NFT:ni – ja pistin sen saman tien myyntiin!

NFT:t eli Non-Fungible Tokenit ovat olleet kryptomaailman kuuminta hottia kuluneen vuoden. Näin varhaiskeski-ikäisenä onnistuin pääsemään mukaan tähän maailmaan vasta nyt loppuvuodesta 2021. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, joten mennäänpä asiaan!

Lyhyesti kuvailtuna NFT:t edustavat melkeinpä mitä tahansa uniikkia digitaalista teosta, joiden omistusoikeus voidaan säilöä lohkoketjuun. Pidemmän selostuksen aiheesta voit lukea vaikkapa Wikipediasta. Tyypillisesti NFT:t ovat kuva- tai videomuodossa olevia taideteoksia, mutta kuten kryptomaailmassa yleensäkin, rajat kulkevat pään sisällä. Suosittuja ovat erilaisten virtuaalimaailmojen (tai pelien) varusteet, tontit ja rahakkeet (tokenit).

Koodarina oma mielenkiintoni heräsi kuitenkin, kun törmäsin sattumalta palveluun nimeltä Ethereum Naming Service (ENS). Se on Ethereumin päälle rakennettu nimipalvelu, samaan tapaan kuin internetin nimipalveluna toimiva Domain Name Service (DNS). Siinä missä DNS-palvelut tulkkaavat esim. sijoittajatursas.com -osoitteen tietoverkoissa käytettäväksi ip-osoitteeksi (esim. 192.0.78.24), niin ENS-palvelu mäppää selkokieliset osoitteet lohkoketjun julkisiin avaimiin. Nämä ENS-osoitteet ovat käytännössä NFT-muotoisia älysopimuksia, joilla voi käydä kauppaa niin halutessaan.

Menikö hieman liian tekniseksi? Käytännön esimerkki selventää kuvion nopeasti. Nettiosoitteissa lyhyet ns. domain-nimet ovat suosittuja helpon muistettavuuden ansiosta. Päätin siis kokeilla, sattuisiko oma etunimeni (Tatu) olemaan vielä vapaana. Varsin moni suomalainen etunimi oli jo varattu, mutta tatu.eth oli vielä vapaana. ENS-nimen minimipituus on 3 merkkiä, joista suurin osa on jo varattu ja 4-merkkiset varmaan vuorossa seuraavana.

Jos tuota .eth-loppuosaa ihmettelette, niin se viittaa Ethereumiin ja ENS-osoitteet yleensä päättyvät .eth-päätteeseen. On myös mahdollista rekisteröidä esim. tatu.com-osoitteen, mutta tällöin sinun tulee todistaa, että omistat tatu.com-domainin oikeasti. Selvittelen parhaillaan, tukeeko WordPressin hostaus ENS:n vaatimia temppuja, jotta voisin rekisteröidä sijoittajatursas.comin myös ENS-osoitteeksi. Ja ihan varmuuden vuoksi rekisteröin myös sijoittajatursas.eth-osoitteen, ettei kukaan muu nappaa sitä nenäni edestä 😏

Mitä tuolla osoitteella sitten voi tehdä? Lohkoketjujen maksuosoitteet (eli julkiset avaimet) ovat yleensä pitkiä merkkijonoja (esim. oma ETH-osoitteeni: 0xceFC20af68C961658f6309BB56cE6Ce5C6C3a812). Nyt voin heittää tarjotun 🍺-tuopposen jälkeen kaverille kasuaalisti ”pistä pari kolikkoa, osoite tatu.eth”, helppo muistaa, eikö? Tämä toki vaatii, että kaverilla on kryptoja ja siirtomaksut ovat pienemmät kuin nykypäivänä, mutta parissa vuodessa tapahtuu ihmeitä kryptomaailmassa 🤓

ENS-lohkoketju on tuttuun tapaan täysin julkinen, joten ENS:n sivuilta voitte käydä katsomassa, mitä tietoja olen sinne tallentanut:

Tatu.eth-osoitteen tiedot. Jos haluat lähettää tippiä, suosittelen LTC- tai Doge -osoitteita 🤑

Ethereum-osoite tallentuu automaattisesti maksun ja rekisteröinnin yhteydessä. Lisäksi olen laittanut tuonne bitcoin-, litecoin- ja dogecoin-osoitteeni. ENS-osoite voi sisältää melkeinpä mitä vaan sisältöä, kuten Twitter-handlea, web-osoitetta jne. Aika näyttää, miten paljon näitä tullaan käyttäämään. Nyt on jo olemassa lisäosia selaimiin, jotka ymmärtävät ENS-osoitteiden päälle.

Mitäpä tämä huvi sitten maksaa? Lähtökohtaisesti ENS-osoitteet eivät ole kalliita. 5-merkin ja sitä pidemmät osoitteet maksavat $5 per vuosi, 4-merkkiset $160 per vuosi ja lyhimmät, todella halutut 3-merkkiset osoitteet jopa $600 per vuosi. Osoitteet säilötään Ethereumin älysopimuksina, jotka erääntyvät automaattisesti, jos niitä ei uudista.

ENS-osoitteen rekisteröinti on helppoa, mutta ei halpaa!
Loppulasku oli vielä isompi kuin ajattelin… 💸

Huom! Valitettavasti nämä hinnat eivät kata Ethereumin käsittelykuluja eli ns. gas feetä. Älysopimusten prosessointi kuluttaa aika paljon tuota eth-bensaa, joka maksaa helposti enemmän kuin itse ostettava tuote tai palvelu.

Omalla kohdallani tatu.eth-osoitteen rekisteröinti vuodeksi maksoi n. 0.04 Etheriä, mutta bensaa kului lisäksi n. 0.05 Etheriä, mikä on paitsi enemmän kuin itse rekisteröintimaksu, niin melkein tuplasti mitä ENS:n palvelu arvioi tuossa yllä olevassa kuvakaappauksessa. Ethereum-verkko saattaa ruuhkautua yllättäen ja tällöin bensaa kuluu enemmän kuin oli odotettavissa. Lopullinen lasku selviää valitettavasti vasta jälkikäteen, kuten tästä ”kuitista” näkyy.

Loppusumma oli siis 0.088 ETH ja rekisteröintihetkellä se vastasi noin 350 dollaria, mutta todellinen kustannus riippuu tietysti siitä, mihin hintaan olet ETH:si aikoinaan ostanut. Itse ostin nämä ETH:t pari vuotta sitten n. 200 dollarilla kappale, nykykurssi kun huitelee $4000 tienoilla 😅

Käsittelykuluja voi painaa alemmas kyttäämällä vähemmän ruuhkautuneita hetkiä esim. GasWatch-sivustolla. Omalla kohdallani ns. gwei-lukema oli muka 93, mutta todellisuudessa olikin 171. Gwei vaihtelee tyypillisesti 50-200 välillä. Kovin edullisesti näitä siirtokuluja ei todennäköisesti saa ennen kuin Ethereumin 2.0 -versio otetaan käyttöön, mutta kannattaa yrittää välttää ainakin noita kaikista kalliimpia piikkejä (eli älä tee, kuten minä tein 😇).

🐙-domainin rekisteröinti ei ollut onneksi yhtä hintavaa 😄

Varsinkin halvemmat (pidemmät) domainit kannattaa rekisteröidä pidemmäksi ajaksi kerrallaan, jolloin bensakulut tarvitsee maksaa vain kerran. Rekisteröin sijoittajatursas.eth:n saman tien 4 vuodeksi, sillä sitä tuskin kukaan minulta haluaa ostaa 😄. Tässä kävi muuten päinvastoin kuin tatu.eth:n kanssa, sillä arvio 120 gwein bensoista osoittautui yläkanttiin, todellinen hinta olikin noin 97 gweitä eli koko lysti maksoi ”vain” 125 dollaria.

Lisäksi kustannukset eivät valitettavasti jää tuohon rekisteröintiin. Aina kun haluaa tehdä muutoksia domainiin, esim. tallentaa bitcoin-osoitteen tms, niin joka kerta kuluu bensaa. Onneksi ei ihan yhtä paljon kuin rekisteröitäessä, mutta kuitenkin useita kymppejä. Kannattaa siis hoitaa muutokset kerralla ja ruuhka-aikojen ulkopuolella.

o o o

Kuten aiemmin totesin, niin koska ENS-osoite on NFT, sen voi myös haluessaan myydä. Sen voi tehdä omatoimisesti etsimällä ostajan itse ja siirtämällä ENS-palvelun kautta maksun saatuaan, mutta isomman yleisön saa, kun listaa osoitteen jollakin NFT-välityspalvelussa. Näistä suosituin on tällä hetkellä OpenSea.

OpenSea on digimaailman automaattinen ja anonyymi kirpputori.

OpenSeata selaimella saa hyvän kuvan, mitä kaikkea voi säilöä ja ostaa/myydä NFT-maailmassa. Kategorioita löytyy niin grafiikasta musiikiin ja tietysti myös ENS-osoitteisiin. Toinen suosittu osoitepalvelu on UnstoppableDomains, joka ENS:stä poiketen ei vaadi uudistamista, vaan kerran ostetut osoitteet ovat ikuisesti sinun (ellet myy tai muuten luovu siitä). Se ei kuitenkaan ole ainakaan vielä yhtä suosittu kuin ENS.

Oman NFT:n listaaminen on erittäin helppoa OpenSean kautta. Palvelu tunnistaa automaattisesti selainyhteensopivassa lompakossa (esim. Metamask) olevat NFT:t. OpenSea tukee sekä kiinteään hintaan myyntiä että erilaisia huutokauppoja. Ostin osoitteen aidosti omaan käyttöön, mutta jos sattuisi käymään niin hyvä säkä, että joku muu kryptomaailmassa haluaisi tatu.eth-osoitteen omaan käyttöön, niin olen siitä toki valmis luopumaan sopivasta hinnasta.

Osta omaksesi supersuosittu tatu.eth-osoite, hinta vain yksi eth-kolikko, halpaa kuin saippua, eikö? 🧼😁

Siispä päätin asettaa pyyntihinnaksi tasaluvun 1 Etheriä. Se saattaa kuulostaa kalliilta (tällä hetkellä noin $4000), mutta kryptomaailmassa on paljon löysää virtuaalivaluuttaa ja esim. CryptoPunks-kokoelman punkkarikuvista on maksettu jopa miljoonia taaloja. OpenSeassa voi tehdä kuitenkin tarjouksia myös kiinteän hinnan kohteista, joten olen toki valmis harkitsemaan sellaisia, jos esim. teistä lukijoista sattuu löytymään hyvissä kolikoissa olevia kaimoja, linkki ostosivulle tässä 😁🤝

Sanomattakin selvää, että vaikka listaus OpenSeassa on itsessään ilmaista, niin bensaa kuluu taas, tällä kertaa n. $140. Ilmeisesti kuitenkin OpenSean tapauksessa ensimmäinen listaus (initialisointi, n. $125) tapahtuu vain kerran, joten seuraavan listauksen pitäisi maksaa vain murto-osan tuosta.

Lopuksi varoituksen sana. Kuten kryptovaluutat yleensäkin, niin NFT:t ovat vielä korostetummin riskisijoituksia. En oikeastaan suosittele hankkimaan niitä sijoitukseksi, vaan lähinnä omaksi iloksi.

Löytyykö lukijoista muita NFT-kokeilijoita tai peräti NFT-sijoittajia? Mitä ajatuksia NFT-seikkailuni herätti? Kommenttia vaan alle tai replyä Twitterissä, handleni on @sijoitustursas.