Kryptovaluutat

Paluu kryptomarkkinoille kannatti – ainakin toistaiseksi

Kukaan sijoitusskeneä seuraava ei ole voinut välttyä kryptovaluuttojen uudesta aallosta. Viimeistään Teslan Bitcoin-ostokset nostivat virtuaalivaluutat uudelle tasolle vakavastiotettavana sijoitusinstrumenttina. Itse ”palasin” kryptomarkkinoille viime syksynä, joka osoittautui aika hyväksi ajoitukseksi. Valitettavasti panokset olivat sen verran pieniä, että nousu ei juuri salkussa ole tuntunut, mutta suhteellisesti katsoen kyseessä on ollut taas yksi parhaita sijotuksiani.

Exodus-kryptosalkun saldo tällä hetkellä.

Käydäänpä ostokset läpi. Ensimmäinen satsi lähti tutun ja turvallisen Coinmotionin kautta, josta ostin heinäkuussa 2020 yhden kappaleen Ethereumia hintaan 264 € sekä 1000 kpl XRP:tä eli Ripplen natiivitokenia kappalehintaan 22 senttiä. Nämä ostokset siis yhteensä 500 euroa.

Toinen satsi lähti syksyllä uuden kotimaisen Northcrypto-palvelun kautta. Tässäkin upotin kryptoihin 500 euroa, joista noin puolet Litecoinia (5 LTC) ja toiset puolet Bitcoinia (0.025 BTC). Yksi Litecoin maksoi tuolloin n. 50 euroa ja Bitcoin puolestaan huiteli 9760 eurossa.

Kolmas valuuttaoperaatio ajoittui tammikuulle 2021, jolloin ostin Bitcoinia 200 eurolla, Ethereumia 100 eurolla ja uutena tulokkaana Stellar Lumens (XLM) tokenia 500 kpl, joka kustansi noin 125 euroa.

Viimeisin tankkaus tapahtui tässä kuussa (2/2021), jolloin nappasin vielä minisatsin Bitcoinia n. 120 eurolla ja Litecoinia noin 300 eurolla. Nämä LTC:t tosin vaihdoin kahteen nousevaan altcoiniin eli Chainlinkiin ja Polkadotiin. Lisäksi vaihdoin puolet XRP-positiosta Cardanoon eli ADA-tokeniin.

Tässä vaiheessa voisitte perustellusti kysyä sijoitusstrategian perään. Rehellinen vastaukseni on oikeastaaan se, että napsin vain TOP-10 kryptovaluuttoja suunnilleen markkina-arvojen suhteessa. Hiukkasen hakuammuntaa, mutta kaikilla näistä tokeneista on oma vahvuutensa, joten eivät ihan turhaan tuolla TOP-10:ssä ole. Tässä oma pika-analyysini sekä linkit Bitccoinkeskuksen mainioihin valuutta-oppaisiin (paitsi Bitcoinista, sen jo tunnette pakosti):

  • Bitcoin (BTC): One and only, digitaalinen kulta tai maailmanhistorian suurin kupla, who knows?
  • Ethereum (ETH): Hajautetun rahoituksen (DeFi) alkuperäinen alusta. Kärsii parhaillaan kovista transaktiokustannuksista.
  • Binance coin (BNB): Ethereumin aasialainen haastaja, Binance-kryptopörssin natiivitoken. Tehokas ja halvat kustannukset.
  • Polkadot (DOT): Ethereum-tiimistä aikanaan lähteneiden osaajien parempi versio ETH:sta. Vahva momentum.
  • Cardano (ADA): Ethereumin tapaan toimiva alusta-ekosysteemi, skaalautuvampi ja nopeampi vain.
  • Ripple (XRP): Lohkoketjuun perustuva, mutta keskitetyn Ripple-maksuverkon natiivitoken. Pankkimaailman suosikki.
  • Litecoin (LTC): Bitcoinin alkuperäinen pikkuveli, digitaalinen hopea. Nopeat ja halvat transaktiot.
  • Chainlink (LINK): Ethereumin päällä toimiva älysopimusten validointiin tarkoitettu lohkoketjusovellus ja natiivitoken.
  • Stellar (XLM): Ripplen avoimempi kilpailija reaaliaikaisiin maksuihin.

Kuten nopeimmat huomaatvatkin, listasta puuttuvat Tether (USDT) ja Bitcoin Cash (BCH). Näistä ensin mainittu on niin sanottu US-dollaria vastaava stablecoin, jota käytetään lähinnä tilapäiseen arvonsäilöntään ja transaktioihin. BCH puolestaan on 2017 Bitcoinista jakautunut ns. hard fork, joka jakaa vahvasti mielipiteitä. En näe sillä merkittäviä kilpailuetuja BTC:n ja LTC:n verrattuna, mutta yleisen momentumin vuoksi sitäkin voisi olla syytä napata salkkuun.

Paras sijoitukseni ei kuitenkaan löydy em. kaupoista vaan jo 2019 Binancen kautta ostetuista BNB-tokeneista. Haalin niitä toissa vuonna salkkuuni n. 20 kpl parissa erässä hintaan 20-30 $ / kpl. BNB on raketoinut viime viikkoina ja nyt huidellaan n. $ 200-300 kappalehinnassa. Valitettavasti päätin hieman tasapainottaa salkkua 100 $ kohdalla ja vaihdoin puolet BNB:stä Bitcoiniksi. Toki BTC:kin on siitä noussut, mutta ei yhtä reippaasti kuin BNB. Silti voin laskea Binance coinit tenbaggerien joukkoon omassa salkussani.

Olen siirtänyt kaikki kryptokolikkoni Exodus-lompakkoon omalle koneelleni, jonka sisältö näyttää nyt tältä:

Siinäpä majailee 9 kryptosijoitustani suuruusjärjestyksessä, yhteensä n. 7 600 euroa.

Koska kryptomarkkinat ovat auki 24/7, tämäkin tilanne ja saldo vanhentuu saman tien jutun julkaisun jälkeen. Itse veikkaan, että kryptojen on pakko hieman rauhoittua ennen seuraavaa nousua tai toki kunnon laskumarkkinakin on mahdollinen. Aiemmista myynneistä viisastuneena ajattelin kuitenkin HODLata tämän salkun osalta vaikka rymistelyä tulisikin. Tällä hetkellä tuntuu, että kryptot ovat tulleet tavalla tai toisella jäädäkseen.

o o o

Pari taktista lukua vielä loppuun. Yhteensä olen syytänyt näihin kryptoihin 2500 euroa. Nykyisellä markkina-arvolla ( EUR) voittoa olisi kertynyt noin 5 000 euroa eli suhteellisesti olen kolminkertaistanut pääoman (300 %). Ei kait tässä auta kuin harjoitella sitä kuuluisaa timanttikätisyyttä ja yrittää pysyä mukana kryptojunassa!

Jos haluat hajauttaa salkkua kryptoihin, niin se tosiaan onnistuu helposti Northcrypton tai Coinmotionin kautta. Kummatkin ovat luotettavia, kotimaisia ja suomenkielisiä palveluita, joista saa myös apua ongelmatilanteissa. Edellä mainituista kolikoista Binance coinia, Polkadotia tai Cardanoa ei niistä kuitenkaan ole saatavilla. Näiden hankkimiseen suosittelen Binancea, jonne voi siirtää helpoiten valuuttaa esim. Litecoineina, jolla siirtokulut jäävät eurosentteihin. Tässä vielä linkit kummankin palvelun rekisteröitymissivuille:

Vastuuvapautuslauseke:  Virtuaalivaluutat ovat erittäin riskipitoisia sijoituksia, eikä tätä artikkelia tule pitää sijoitussuosituksena. Juttua ei ole kirjoitettu kaupallisena yhteistyönä, mutta em. rekisteröitymislinkit ovat ns. affiliate-linkkejä, joiden kautta tapahtuvista ostoksista saan pienen provision.