Vaihtoehtoiset sijoitukset

Ostaisinko hotellihuoneen?

Sattuipa silmiini eräänä loppukesän päivänä Hesarin juttu Ruskeasuolle avautuvasta (nyt jo avautuneesta) uudesta hotellista nimeltä Valo Hotel & Work. Mielenkiintoiseksi kohteen tekee se, että kyseessä on tietääkseni ainakin Suomen ensimmäinen aito toimisto-hotelli-hybridi, joka ainakin teoriassa olisi täydellä käytöllä niin yöllä kuin päivälläkin. Lisäksi konseptissa on sijoitusnäkökulma – hotellia ei omista mikään kansainvälinen hotelliketju, vaan kuka tahansa voi ostaa huoneen – joko omaan käyttöön tai sitten sijoituskohteeksi. Pitihän siellä käydä tutustumassa – tervetuloa mukaan tourille!

Mannerheimintien puoleinen julkisivu ja sisäänkäynti.

Valo Hotel & Work sijaitsee Mannerheimintien loppupäässä Invalidiliiton talon ja Hesburgerin vieressä. Vaikka usein tuosta ohi olen mennyt, niin e silti muista mitä ko. paikalla aiemmin oli – kuulemma tyhjä tontti. Enpä olisi uskonut, että niitäkin Manskulta vielä löytyi!

Valoisa pääaula on rakennuksen sydän! Tursaskin tykkäsi kovasti! 🐙💖

Ulkoapäin rakennus ei herätä kummoisempia tunteita, mutta sisälle kun astuu, niin koko rakennuksen korkuinen valoaula vangitsee katseet. Muutamia läppärityöläisiä istuskelee terassipenkeillä ja tunnelma on sekoitus ruotsinlaivaa ja korkeakoulua. Aulasta pääsee myös hotellin ravintolaan, joka näppärästi toimii aamuisin aamupalapaikkana, päivisin lounasravintolana ja iltaisin a-la-cartena. Toki baarikin löytyy simasuille!🍹

Siinäpä kelpaisi omassa hotellihuoneessa lueskella vaikkapa John Irvingin ”Kaikki isäni hotellit” -romaania! 📖

Eikun kerroksiin kierrokselle. Huoneet muuntuvat siis joko tavallisiksi hotellihuoneiksi tai päivisin toimistohuoneiksi. Kokoluokkia on kolme, Smart, Comfort ja Deluxe. Pienimpään Smart-huoneeseen (12 m2) mahtuu juuri ja juuri 2 henkilöä yöpymään tai työskentelemään, mutta varmastikin yksittäisille liikematkustajille lähinnä suunnattu koppi. Isommissa karsinoissa on jo vähän enemmän tilaa hengittää ja näkymiä löytyy joko Manskulle tai sitten keskuspuistoon tai HSL:n varikolle kerroksesta riippuen 🙂

Ollaankos sitä päiväkodissa vai toimistohotellissa? Löytyy Valosta toki myös ergonomisempiakin työpisteitä 🤓

Huoneiden lisäksi talosta löytyy jaettua työtilaa, johon voi ostaa kuka vain erilaisia joustavia käyttöoikeuksia. Lisäksi löytyy neukkareita ja säilytyslokeroita. Tämä co-working -konsepti on jo tuttu Technopoliksen UMA:sta tai Spondan Mothership of Workista. Onhan se mukavaa hörppiä cappuccinoa vaikkapa koodauksen lomassa ja heittää hetulaa eri firmojen tyyppien kanssa. Tai sitten ei, mutta mahdollisuus odottamattomiin kohtaamisiin on olemassa.

Hirsisauna katolla on muy bueno 👌, mutta aika pieni – toivottavasti ei joudu talvella viimassa jonottamaan 🥶

Kun hommat on hoidettu, kelpaakin sitten kiivetä ylimpään 7. kerrokseen löllimään spa-osastolle ja ottaa löylyä pienessä hirsisaunassa. Samalla voi tiirailla keskuspuiston suunnalla olevia siirtolapuutarhoja tai ihmetellä Manskun toisella puolella häämöttävää Pikku-Huopalahden veikeää Terassitaloa.

Siinäpä perussetti itse hotellista ja konseptista. Sitten sijoitus-caseen. Pienimmän ja edullisimman huoneen listahinta on 181 750 euroa. Sen kun laittaa hotellioperaattorin huonepooliin, saa osuuden niin yöpymisten, toimistokäytön, spa-osaston kuin parkkihallinkin tuotoista. Rakennuttaja on laskenut näiden osalta eri skenaarioita, joista pessimistisin vastaa n. 4 % tuottoa, neutraali 9 % ja optimistinen 11 %. Ensimmäiseksi 5 vuodeksi voi ottaa myös 5 % kiinteän tuoton, joka varmasti näin korona-aikana tuntuu houkuttelevalta.

Lisäksi omistajat saavat 20 % alennusta hotelliyöpymisistä – oma huonehan on nyt operaattorin hallinnassa, eikä sinne ole asiaa taikka edes pääsyä. Kylpyläosastolle pääsee myös vapaasti lillumaan ja taisi pysäköinnistäkin saada alennusta.

Huoneista suurin osa on jo myyty, eli selvästi aika moni yrittäjä tai sijoittaja on ollut innostunut konseptista. Myymättömien asuntojen tarkkaa määrää eivät halunneet selvästikään kertoa. Myyntisopimuksen mukaan huoneita saa alkaa jälleenmyymään kun rakennuttaja on myynyt 70 % ja tämä osuus on ylittynyt, sillä Etuovessa on jo myynnissä huoneita, tosin samaan listahintaan kuin rakennuttajallakin.

Jos Valon huoneosaketta vertaa esim. yksiön ostamiseen pk-seudulta, niin selkeitä etuja ovat ainakin:

  • huolettomuus – hotellioperaattori huolehtii käytännössä kaikesta, ei tarvitse valita vuokralaista tai vaihtaa rikkinäisiä jääkaappeja
  • yksittäisen huoneen osalta ei ole riskiä, vaan riskit ja tuotot jaetaan koko hotellin (poolin) kesken
  • tuottopotentiaali on selkeästi isompi, kunhan koronasta päästään
  • omistajaedut voivat tuoda paljonkin säästöä esim. useasti pääkaupungissa reissaaville

Toisaalta kolikolla on aina kääntöpuolensa. Minua ainakin huolestuttavat:

  • hotelli & toimistobisnes on selvästi syklisempää kuin asuntosijoittaminen. Tuotot vaihtelevat varmasti aika rajusti.
  • hotellioperaattori voi mennä nurin tai ryhtyä hankalaksi ja uutta ei välttämättä löydy kovin helposti, ainakaan hyvällä diilillä
  • Ruskeasuo ei varsinaisesti ole parasta naapurustoa hotellimielessä, mutta toimistokäyttö tukee tässä mukavasti
  • Pankit näkevät hotellihuoneen riskisempänä kuin normaalin asunto-osakkeen, jolloin vakuusarvot ovat vain noin 50-60 %, kun asunnoilla yleensä ovat n. 70-75 %. Myös marginaalit saattavat olla korkeampia.
  • Huoneosakkeeen jälkimarkkinat ovat selkeästi ohuempia kuin esim. yksiöillä

Nykyisessä maailmantilanteessa en harkitsisi tämän tyyppistä investointia muuten, mutta asun nykyään enimmäkseen pk-seudun ulkopuolella ja edulliset hotelliyöpymiset voisivat mahdollistaa tällä hetkellä reissukämppänä toimivan yksiöni vuokraamisen ulos. Toisaalta huoneosake on aika hintava ja vaatisi velkavivun nostamista ja lisävakuuksien kiinnittämistä tai osakesalkun nakertamista. Kummastakaan en ole nyt erityisen kiinnostunut, sillä taloudellinen puskuri, etenkin likvidi sellainen, tuo kummasti mielenrauhaa.

o o o

Mitäpä te tuumaatte, arvon lukijat? Onko järkeä vai ei? Karo Hämäläinen muuten kirjoitti samasta puljusta jo parisen vuotta sitten Taloustaitoon. Silloin hanke tunnettiin työnimellä SSA Base Helsinki. Nimen lisäksi maailma ja hinnat ovat tosiaan muuttuneet tuosta, mutta itsekin päädyin kutakuinkin samoihin lukuihin, eli noin 3 % nettovuokratuottoon verojen jälkeen. Se ei vielä päätä huimaa. Pitääpä miettiä 🤔

Disclaimer: Tämä juttu ei ole kaupallista yhteistyötä Valo Helsingin kanssa, mutta kirjoittaja sai kylläkin ilmaisen lounaan tutustumiskäynnin yhteydessä 😋