Vaihtoehtoiset sijoitukset

Taisin välttää vertaislainamiinat tältä erää

Vuodenvaihde ja alkuvuosi on ollut jännittävää aikaa vertaislainasijoittajille. Kuten suurin osa teistä varmasti jo tietääkin, kaksi tunnettua virolaista vertaislainapalvelua, Envestio ja Kuetzal, ovat osoittautuneet huijauksiksi. Näistä tapauksista tarkemmin esim. ExploreP2P:n, Osinkokuninkaan, Matkalla vaurauteen -blogeista, Iltalehtikin ehtinyt kirjoittamaan aiheesta ja viimeisimpänä Karo Hämäläinen Kauppalehdessä (maksumuuri).

envestio-scam
Kuva: Savings4Freedom.com.

Hurjaa touhua. Täytyy myöntää, että olen itsekin hieman hämilläni. Olen toki sisäistänyt, että osa korkeakorkoisista vertaislainoista on luonnollisesti riskipitoisia, mutta ei kyllä tullut mieleen, että kokonaiset palvelut olisivat olleet vedätyksiä. Kryptovaluuttapuolella tämän tyyppiset puijaukset ovat olleet varsin ilmeisiä, mutta vertaislaina-alustan tulee kuitenkin tarjota ainakin aidolta vaikuttavia lainoja. Toki tilaisuus on voinut tehdä varkaan – aloitetaan kaidalla polulla, mutta jossain vaiheessa asiakkaiden miljoonat tilillä alkavat polttelemaan, parin tuopin ääressä punotaan ovela suunnitelma ja alun perin rehellinen bisnes muuttuukin exit scamiksi.

Tai sitten ovat olleet huijareita alun perinkin, mutta odotelleet vain rahavirtojen kasvua kunnes aika on kypsä.

Joka tapauksessa, kummastakin tapauksesta on aloitettu rikostutkinta ja antaa viranomaisten tehdä työnsä. Toistaiseksi näyttää kuitenkin siltä, että olen selvinnyt tästä kuprusta kuivin jaloin, sillä skippasin vertaislainat suurimmalta osin. Osittain siksi, että pikavippien yms rahoittaminen on tuntunut hiukkasen moraalittomalta – ja osittain ehkä juuri tämän alan ympärillä leijuvan hiukkasen hämärän auran vuoksi.

Bondora-logo-vertical-RGB

Ainoan varsinaisen vertaislainasijoitukseni tein reilu vuosi sitten niin ikään virolaisen Bondoran Go & Grow -palveluun, joka sijoittaa rahat eteenpäin ja maksaa siitä sijoittajalle n. 6,75 % vuotuista korkoa. Tein Go & Growsta affiliate-jutun vuosi sitten, mutta nostin pääomani + korot viime joulukuussa. Sinänsä olin kyllä tyytyväinen palveluun sijoittajan näkökulmasta, mutta olen parhaillaan kerääämässä pääomaa uuteen isompaan sijoitukseen ja halusin säästää hieman veroilmoitusvaivaa nostamalla varat viime vuoden puolella.

Bondora on kuitenkin edelleen vakaasti pystyssä, enkä ole kuullut huhuja luottamuksen katoamisesta. Toisin kuin Envestio ja Kuetzal, Bondora on on aidosti virolainen palvelu, kun aiemmin mainitut toimivat oikeasti Latviasta käsin. Mutta Bondorankin kanssa on kuitenkin hyvä tehdä riskianalyysiä aika ajoin, eikä laittaa kaikkia munia samaan koriin tälläkään sektorilla.

tessin-logo-white-bgToinen tähän genreen tekemäni sijoitus on ruotsalaisen Tessinin kautta tehty joukkolainasijoitus erääseen rakennusprojektiin Tukholman seudulla. Tästäkin löytyy affiliate-juttu elokuulta. Tessinin alusta on monessa mielessä erilainen kuin baltialaiset vippiputiikit ja itse miellän sijoitukseni enemmän korkeakorkoiseksi (ja -riskiseksi) yrityslainaksi. Tästä huolimatta kuviossa on saman tyyppinen vastapuoliriski kuin vertaislainoissa ylipäätään.

Länsinaapurimme taloushistorian johdosta minulla on varsin korkea luottamus vähänkään tunnetumpiin sikäläisiin finanssitoimijoihin enkä ole kuullut mitään epäilyttävää Tessinistä. Isompi riski liittynee tähän kyseiseen rakennuttajafirmaan, jolle olen loppupeleissä rahani antanut 12 % korkoa vastaan. Takaisinmaksupäivä on vasta tammikuussa 2021, joten saan jännätä tämän sijoituksen kohtaloa vielä vuoden.

Tämä ei kuitenkaan lohduta Envestion tai Kuetzalin myötä rahojaan menettäneitä sijoittajia. Matkalla vaurauteen -blogia kirjoittava Mika Koivisto ja Osinkokuningas ovat kummatkin esittäneet julkisen anteeksipyynnön omista affiliate-jutuistaan em. palveluiden kanssa. Tämä on mielestäni erittäin kunnioitettavaa ja suoraselkäistä toimintaa ja jos Bondaran tai Tessinin suhteen paljastuu myöhemmin jotain vastaavaa, niin luvassa on anteeksipyyntö minultakin. Me bloggaritkin olemme huijauksille alttiita ihmisiä kuten muutkin. Muistakaamme siis aina tehdä taustaselvitykset, suosituksista huolimatta!

4 vastausta artikkeliin “Taisin välttää vertaislainamiinat tältä erää

 1. Tämä vertaislaina joita nyt kerrot ovat hyvin valitettavaa ja jotkut sijoitelleetkin hyvässä kehoituksessa. Olen kovasti epäillyt ja kyseenalaistanut vertaislainojen toimintoja ei tietenkään koske kaikkia toimijoita. Toinen jota kyseenalaistan on Coinmotin Kryptovaluutta toimija, he etsivät hiljattain Enkelisijoittajia toimiinsa, taisivat sijoittajien varoja saadakin, ihmettelen miksi. Mainostavat kovasti ”miljoonia euroja” saavutettavissa. Ei vaikuta kovin uskottavalta, väärennös? Oletin Coinmotionin olevan vakavarainen? Saa oikaista jos olen havainnoinut väärin.

  Tykkää

  1. Tietääkseni Coinmotion on ihan luotettava, kotimainen kryptopörssi. Sitä operoiva Prasos Oy sai hiljattain maksulaitoksen toimiluvan. Ei tietysti pidä sokeasti luottaa mihinkään tahoon, mutta minulla ei ole mitään epäilyksiä Coinmotionin suhteen.

   Tykkää

 2. Itsekin selvisin Envestiosta lähes kuivin jaloin, lainojen lunastuksen viiden prossan penalti meni, mutta 95 prossaa palautui tililleni. Tämä puolitoista viikkoa ennen ikäviä uutisia.
  Joulun jälkeen kellot alkoivat kilkattamaan, kun luin Colmineyn sivustolta Envestion uuden toimarin taustoista. Oli ollut mukana firmassa, jonka tuotteilla luodaan energiaa tyhjästä, klassisia ikiliikkujia. Toimarin omaisuuskin oli viimevuosina jouduttu realisoimaan pariinkin otteeseen. Luottamus meni saman tein. Samana yönä möin lainani takaisin Envestiolle, onneksi vielä silloin lunastivat, koska pystyivät myymään lainat eteenpäin. Vetivät vain viisi prossaa ilmaista rahaa välistä.
  Sinällään säälitapauksia nämä Envestiot ja Kuetzalit, moni investoija lopetti sijoitukset vertaislainoihin ikiajoiksi, minäkin.

  Tykkää

  1. Kreivin aikaan olit liikkeellä, onnittelut siitä. Toki 5 % harmittaa, mutta aika pienet oppirahat verrattuna siihen, kun monilta meni koko potti. Mielenkiintoista olisi kyllä tietää, oliko kyseessä huijaus alusta alkaen, vai vasta tuon uuden toimarin myötä.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.