Osakkeet

Ostotarjouksia ja keittiöfilosofiaa

Marraskuu on alkanut aikamoisella pörssirytinällä. Tällä kertaa positiivisella sellaisella, eli meikätursaan salkkuun on tipahtamassa tätä menoa kaksi ostotarjousta: Hoivatiloista ja Pihalajalinnasta. Valitettavasti kolmatta todennäköistä ostokohdetta eli Cramoa ei salkusta löydy, mutta varsin tyytyväinen olen jo kahteen ensin mainittuun. Tietty vähän harmittaa, kun Cramoa kyllä omistin ennen Adapteon irtautumista… mutta c’est la vie, kuten elämäniloiset ranskalaiset tapaavat sanoa!

Tender-Offer-Picture-2
Ovatko ostotarjoukset sinulle ilo- vai suru-uutisia? Kuva: TripleSummitAdvisors.

Vakavasti ottaen ostotarjoukset eivät tietenkään ole pelkästään positiivinen juttu. Hyvässä lykyssä yhden viikon aikana pörssistä poistuu melkein yhtä monta firmaa kuin tähän mennessä tänä vuonna on sinne listautunut. Tämä tarkoittaa paitsi Helsingin pörssin hiljentymistä, niin myös omistusten ja sitä myötä voittojen valumista ulkomaille. Vaikka omistajat saavatkin jonkinmoisen preemion, niin pitkässä juoksussa olisi parempi tienata korkoa korolle.

Suuren suuria summia en ole näistäkään kaupoista tienaamassa, mutta listataanpa nyt kummiskin:

  • Hoivatilat: 200 osaketta, joista olisi tuloutumassa 2950 euroa. Ostohinta oli 5,5 € / kpl, joten veroja pääsen makselemaan n. 1870 eurosta. Tuotto-% on toki mehevä 170 %.
  • Pihlajalinna: Myös 200 osaketta, näistä 16 euroa / kpl, yhteensä 3064 euroa. Ostot tein kahdessä erässä: ensin 130 osaketta listautumishinnalla 10,30 € / kpl ja myöhemmin 70 kpl hintaan 15,40 € / kpl.  Tämä tekee voittoa n. 780 euroa, suhteellisesti n. 30 % tuotto.

Yhteensä luovutusvoittoa tulisi näillä tarjouksilla noin 2650 euroa, joten verokarhua saan muistella noin 800 euron edestä. Vaikka verot kuuluu toki maksaa, niin tässä tilanteessa olisi toki ollut mukavempaa säilöä lappuja vuodenvaihteessa avattavalla osakesäästötilillä ja siirtää verojen maksua hiukkasen eteenpäin 🙂

Yksi asia, josta pidän sijoittamisessa, on tietty numeroiden mukana tuoma selkeys. Voitot ja tappiot ovat yksiselitteisiä rahasummia, joiden suuruus ja etumerkki riippuvat viime kädessä omista näkemyksistä ja päätöksistä. Vaikka markkinat usein ylireagoivat, niin lopulta yli- ja aliarvostukset purkautuvat, joskus tämän viikon kaltaisten ostotarjousten muodossa. Jos olet tehnyt sijoituspäätöksesi viisaasti ja maltat pysyä vuoristoradan kyydissä, markkinat lopulta palkitsevat.

Toisinaan tietysti käy ohraisesti, eli turskaa myös tulee, sitä ei voi välttää. Lukekaa vaikkapa epäonnisista Amerikan-seikkailuistani tai juhannusturskista. Vaikka kirpaisee, yritän nähdä ne oppirahoina. Pääoman menetys on sen verran konkreettinen ja tavallaan armoton muistutus virheellisestä tai ihan vain epäonnekkaasta näkemyksestä, joka pakottaa ajattelemaan nöyrästi uudelleen ja tarkentamaan sijoitusstrategiaa. Itku taikka selittely eivät auta markkinoilla, niillä korkeintaan viilaa itseään linssiin.

o o o

Aika diippiä shittiä, eikö? Tursaan sisäinen sarasvuo hiljenee taas tältä erää. Onnittelut muillekin tällä viikolla hyvän tilin tehneille!