Osakeannit

IPO-syksyn satoa: Relais ja Fodelia

Syyspimeät tekevät tuloaan kovaa vauhtia ja kenties viimeisiä kertoja tapahtuva kellon siirtely sitä vielä vauhdittaa. No, malttaapahan perehtyä sijoituksiin ja blogiin, kun ei ole auringonvaloa ulkona häiritsemässä 😉

pörssikello-cropped
Pörssikellon soittaminen on listautumisen symbolisia kohokohtia. Kuva: Karoliina Vuorenmäki / Arvopaperi.

Moni taloustoimittaja ja -bloggari on leimannut syksyn aika laimeaksi mitä listautujiin tulee ja täytyy yhtyä kuoroon. Syyskuussa ipottajat olivat näemmä vielä kesälomilla, tässä kuussa First Northiin ehti vain Relais Group Oyj ja ensi kuussa samaiselle kasvulistalle havittelee uusin tulokas, Fodelia Oyj. Yleensä joulukuussa ei ole kovaa tunkua pörssiin, joten hiukkasen vähälle käytölle jää Pörssitalon hieno pörssikello tässä loppuvuoden osalta!

relais

Parempi kuitenkin katsoa asiaa valoisalta puolelta kuten ystävämme amerikkalaiset tapaavat sanoa, eli kaksi syyslistautujaa on tietenkin huomattavasti parempi kuin vain yksi tai ei ollenkaan. Otetaanpa tähän alkuun pieni retrospektiivi Relais Groupin osalta.

Raskaiden ajoneuvojen varaosien tukkumyyntiin ja sähkövarusteisiin keskittyvän Relaisin anti alkoi lokakuun alussa ja päättyi ylimerkintään 11.10. Kovin moninkertaisesti antia ei ylimerkitty, mutta sen verran kuitenkin, että 100 kpl ylittäviä merkintöjä leikattiin noin puolella. Merkintähinta oli kiinteä 7,40 € osakkeelta ja anti sisälsi myös vanhojen omistajien myyntejä – maltillisissa määrissä tosin.

Yhtiö itsessään oli minulle ennestään tuntematon ja yksi listautumisen tavoitteista varmasti onkin tunnettuuden lisääminen. Myös toimiala oli täysin vieras, joten suhtauduin Relaisiin hieman skeptisesti. Yhtiöllä oli kuitenkin ässä, tai tarkemmin sanottuna parikin ässää hihassa eli nimekkään taustavaikuttajat. Hallituksessa puhetta johtaa Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh ja sidekickinä toimii Nokian entinen toimari Olli-Pekka Kallasvuo.

Nämä nimet eivät jääneet talousjournoilta huomaamatta ja moni, mukaan lukien minä, päättivät lähteä mukaan antiin. Itse merkkasin vain minimipanoksen (150 osaketta), josta sainkin suurimman osan (131 kpl). Täytyy myöntää, että pitkälti taloustoimittajien ja analyytikoiden neuvojen pohjalta tein päätökseni. En odota Relaisilta kuita taivaalta, mutta defensiivistä, maltillista kasvua kylläkin. Toistaiseksi kurssi on pysynyt listautumistasoissa alkupompun jälkeen.

fodelialogo

Ajankohtaisempi listautuja, Fodelia Oyj, ei sekään erityisesti kelloja soittele. Ruokabisneksessä tutumpia yleensäkin ovat tuotebrändit kuin valmistajat. Fodelian salkussa on kaksi tytäryhtiötä, Feelia ja Real Snacks. Näistä ensin mainittu toimii valmisruokasektorilla ja jälkimmäinen nimensä mukaan napostelupuolella.

Numeroiden valossa anti on aika pieni, alle 5 miljoonaa euroa. Pääomilla laitettaisiin kasvuvaihe silmään ja osakkeita voitaisiin tuttuun tapaan käyttää yritysostoissa. Osa annista tapahtuisi osakemyyntinä, mutta tarkat luvut ovat vielä julkaisematta. Toimitusjohtaja Mikko Tahkola ei ole myymässä omia osakkeitaan, mikä on aina hyvä merkki. Kasvuhaluja ei firmalta ainakaan puutu. Viime vuoden 15 miljoonan liikevaihto aiotaan 4-kertaistaa noin viidessä vuodessa. Tavoitteet on asetettu korkealle, joka on toki hienoa!

Fodelian antihintaa ei ole vielä julkaistu, kuten ei muitakaan tarkempia speksejä. Hinnoittelusta ei siis pysty vielä sanomaan mitään. Toivottavasti kuitenkin tajuavat, että tässä vaiheessa sykliä ei etenkään matalien katteiden elintarvikefirmaa voi tuoda pörssiin kovin ilmavilla arvostuksilla.

En osaa (enkä oikeasti edes jaksa) arvioida listautujien arvostuksia, vaan luotan pitkälti analyytikkojen ja taloustoimittajien numeronmurskauskykyihin. Jos he arvioivat antihinnan aikanaan edulliseksi, niin harkitsen antiin osallistumista. Takavuosina elintarvikeala ei ole ollut se mediaseksikkäin sektori, mutta Beyond Meatin hurja IPO on tuonut säpinää ruokabisnekseenkin. Jääkäämme siis odottamaan Fodelian anti-ilmoitusta.

o o o

Osallistuitteko Relais Groupin antiin? Entä aiotteko osallistua Fodelian antiin? Vinkkejä ja jälkiviisauksia otetaan vastaan kommenttikentässä ja Twitterissä!

2 vastausta artikkeliin “IPO-syksyn satoa: Relais ja Fodelia

 1. En osallistunut, koska en sijoita Suomeen.

  P.S. Kaikille teille, jotka pitävät turvallisimpana pelkästään Suomeen sijoittamista, niin katsokaapa Kreikan, Islannin, Irlannin ja Portugalin osakekäppyröitä. Mahtaa varmaan kyseisiä maan kansalaisia kyrsiä home-country bias.

  Tykkää

  1. Home bias on kyllä yleinen ilmiö. Sinänsä iso osa Suomen pörssilistatuista yrityksistä on varsin kansainvälisiä, mutta se ei yleensä näitä IPOttajia koske.

   Kotipesäharhan toinen puoli on tietty se, että suomalaisten firmojen näkymien arvioinnissa meillä suomalaisilla on pieni kotikenttäetu. Moni tunnettukin osakesijoittaja (esim. Erkki Sinkko) sijoittaa vain Helsingin pörssin yrityksiin.

   Itselläni on kyllä vähän turhan suuri Suomi-paino salkussa, etenkin kun asuntosijoitukset ovat kaikki kotimaassa. Olisi varmaankin viisasta skipata Fodelian anti ja sijoittaa sen sijaan esim. jenkkiosakkeisiin.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.