Osakeannit

Megatrendin äärellä: Beyond Meat IPO

Lihansyönnistä on alkanut pikku hiljaa tulla lähes yhtä paheellista puuhaa kuin vaikkapa tupakoinnista. Koulutetuimmat kansalaiset valitsevatkin nykyään liha-aterian sijaan usein vaikkapa kala- tai kasvisannoksen. Mutta mikä auttaisi kun vaikkapa hampurilaispihvin himo iskee?

mw-gy993_beyond_20181123140447_zh
Aika aidon näköinen bursa vai mitä tuumaatte? 🙂 Kuva: Beyond Meat.

Tofu ja muut tutut lihankorvikkeet kyllä ravitsevat, mutta eivät tyydytä lihanhimoa. Monen vatsalle soijatuotteet eivät myöskään sovi. Yhdysvaltalaisen Ethan Brownin perustama Beyond Meat Inc. on kehittänyt juuri tähän markkinarakoon uuden sukupolven lihankorvikkeen, jonka rakenne muistuttaa varsin paljon lihaa. Lippulaivatuotteena kulkee Beyond Burger -hampurilaispihvi, mutta valikoimasta löytyy myös Beyond Sausage -makkaroita ja Beyond Beef -jauhelihaa esim. tacoihin tai bolognese-kastikkeisiin. Nyt Beyond Meat on listautumassa New Yorkin pörssiin.

Taloudellisesti Beyond Meat on vielä kohtalaisen pulska startup, jonka liikevaihto on kasvanut kunnioitettavaa vauhtia ($32 milj. 2017 vs. $88 milj. 2018), mutta firma on vielä raskaasti tappiollinen (-$30 milj. 2018). Listautumisaikeista ilmoitettiin jo viime syksynä, mutta markkinaturbulenssin johdosta IPO siirrettiin keväälle sopivasti grillisesongin kynnykselle ja kokoakin kasvatettiin juuri alkuviikosta. Osakkeita on kaupan rapsakasti n. 220-240 miljoonan dollarin edestä hintaan $23 – $25 / kpl, jolla yhtiön markkina-arvo nousee 1,5 miljardiin dollariin. Varat käytettäisiin tuotekehitykseen, sillä yrityksellä on tarkoitus puskea uusia tuotteita markkinoille vuosittain.

Kasvisruoka ei siis enää ole pelkkää hipsterien kotitekoista puuhastelua, vaan ihan oikeaa bisnestä. Amerikkalaiseen tapaan antia markkinoidaan firmaan sijoittaneilla julkkiksilla (mm. Leonardo DiCaprio, Bill Gates), mutta sijoittajan kannalta oleellista on a)  miten nopeasti yritys pystyy kääntämään toimintansa voitolliseksi ja b) miten hyvin se pystyy kasvattamaan markkinaosuuttaan. Beyond Meat on joka tapauksessa megatrendin äärellä ja se vaikuttaa lupaavalta sijoituskohteelta mm. seuraavista syistä:

  • Tuotteet on suunnattu suurelle, lihaa syövälle yleisölle, ei pelkästään tiedostavalle jo kasviksia syövälle väestönosalle, joka ei välttämättä edes kaipaa lihankorvikkeita.
  • Tuotteita saa paitsi lukuisista ravintoloista (mm. Del Taco, TGIF), niin myös kaupan kylmäaltaista lihatuotteiden lomasta.
  • Kasvipohjaiset maitojuomat (kaura, soija, jne) ovat lyöneet itsensä läpi miltei kaikkialla länsimaissa – miksei hyvältä maistuva kasvispihvi voisi tehdä samaa?
  • Markkina on aidosti globaali – kaikki ihmiset tarvitsevat ravintoa eivätkä uskonnot rajoita kasvipohjaisten tuotteiden nauttimista.

Täytyy kuitenkin muistaa, että Beyond Meatin ympärillä on paljon hypeä ja kyseessä ei ole suinkaan ainoa kasvipohjaisen proteiinin valmistaja. Yhdysvalloissa pelkästään on lukuisia kilpailijoita kuten Impossible Foods tai Tofurky. Vaikka herneproteiinin muokkaukseen perustuva valmistusmenetelmä on patentoitu, niin kyse ei ole varsinaisesti rakettitieteestä. Kotimainen nyhtökaurakin on valmistettu samaan tapaan, vaikkakin tehty muistuttamaan enemmän kanaa kuin jauhelihaa. Taloudellisin termein ilmaistuna Beyond Meatin vallihauta (esteet kilpailulle) ei ole kovin syvä. Kuluttajan on hyvin helppo vaihtaa kasvisburgerinsa toiseen mikäli maku ei enää miellytä.

Hieman yllättävästi USA:n suurin lihajalostaja Tyson Foods ilmoitti alkuviikosta myyvänsä 6,5 % osuuden Beyond Meatista ennen listautumista. Syyksi ilmoitettiin oman kasviproteiinituotelinjan perustaminen, mutta epäilevä Tuomas saattaisi keksiä muitakin syitä. Toisaalta saattaa käydä myös niin, että jokin iso ruoka-alan yritys ostaa vielä Beyond Meatin omaan talliinsa.

Suomessa Beyond Burgereita ei vielä saa ruokakaupasta, mutta niitä voi maistaa mm. helsinkiläisen Bun2Bunin ravintoloissa, Classic American Dinereissa tai Scandic-hotellien ravintoloissa. Itse testasin Bun2Bunin BBQ&CHDR-burgerin ja suosittelen kyllä lämpimästi!

En osaa analysoida Beyond Meatin IPO:a perinteisin taloudellisin tunnusluvuin ja se on ylipäätään vaikeaa kasvuyritysten kohdalla. Suomalainen sijoittaja ei muutenkaan pääse osallistumaan IPO:oon suoraan, vaan osakkeet tulee hankkia pörssistä normaaliin tapaan kaupankäynnin alettua. Jostain syystä en ole löytänyt varmaa tietoa listautumisäpäivästä, mutta tällä viikolla sen pitäisi tapahtua eli 2.5. tai 3.5. ovat hyviä arvauksia. Tikkeriksi eli kaupankäyntitunnukseksi on valittu BYND.

Itse ajattelin odotella muutaman päivän ensi viikon puolelle ja katsoa hintaa uudelleen alkuhärdellin rauhoituttua. Mikäli osake ei ole karannut järjettömiin hintoihin tai treidaa jopa listautumishinnan alapuolella, suunnittelen ostavani pienen potin pitkään salkkuun. Löytyykö muita uskalikkoja vai passaatteko mieluummin tämän keissin?

Vastuuvapauslauseke: Kirjoittaja on kasvispainoitteinen sekasyöjä, mutta yritän silti suhtautua Beyond Meatiin analyyttisesti. En ole saanut tai saamassa korvauksia Beyond Meatilta tai keneltäkään tässä jutussa mainitulta yritykseltä. Suosittelen tekemään omat taustaselvitykset ennen mahdollisen sijoituksen tekemistä – tämä blogi ei sisällä sijoitusneuvontaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s