Osakeannit

Megatrendin äärellä: Beyond Meat IPO

Lihansyönnistä on alkanut pikku hiljaa tulla lähes yhtä paheellista puuhaa kuin vaikkapa tupakoinnista. Koulutetuimmat kansalaiset valitsevatkin nykyään liha-aterian sijaan usein vaikkapa kala- tai kasvisannoksen. Mutta mikä auttaisi kun vaikkapa hampurilaispihvin himo iskee?

mw-gy993_beyond_20181123140447_zh
Aika aidon näköinen bursa vai mitä tuumaatte? 🙂 Kuva: Beyond Meat.

Tofu ja muut tutut lihankorvikkeet kyllä ravitsevat, mutta eivät tyydytä lihanhimoa. Monen vatsalle soijatuotteet eivät myöskään sovi. Yhdysvaltalaisen Ethan Brownin perustama Beyond Meat Inc. on kehittänyt juuri tähän markkinarakoon uuden sukupolven lihankorvikkeen, jonka rakenne muistuttaa varsin paljon lihaa. Lippulaivatuotteena kulkee Beyond Burger -hampurilaispihvi, mutta valikoimasta löytyy myös Beyond Sausage -makkaroita ja Beyond Beef -jauhelihaa esim. tacoihin tai bolognese-kastikkeisiin. Nyt Beyond Meat on listautumassa New Yorkin pörssiin.

Taloudellisesti Beyond Meat on vielä kohtalaisen pulska startup, jonka liikevaihto on kasvanut kunnioitettavaa vauhtia ($32 milj. 2017 vs. $88 milj. 2018), mutta firma on vielä raskaasti tappiollinen (-$30 milj. 2018). Listautumisaikeista ilmoitettiin jo viime syksynä, mutta markkinaturbulenssin johdosta IPO siirrettiin keväälle sopivasti grillisesongin kynnykselle ja kokoakin kasvatettiin juuri alkuviikosta. Osakkeita on kaupan rapsakasti n. 220-240 miljoonan dollarin edestä hintaan $23 – $25 / kpl, jolla yhtiön markkina-arvo nousee 1,5 miljardiin dollariin. Varat käytettäisiin tuotekehitykseen, sillä yrityksellä on tarkoitus puskea uusia tuotteita markkinoille vuosittain.

Kasvisruoka ei siis enää ole pelkkää hipsterien kotitekoista puuhastelua, vaan ihan oikeaa bisnestä. Amerikkalaiseen tapaan antia markkinoidaan firmaan sijoittaneilla julkkiksilla (mm. Leonardo DiCaprio, Bill Gates), mutta sijoittajan kannalta oleellista on a)  miten nopeasti yritys pystyy kääntämään toimintansa voitolliseksi ja b) miten hyvin se pystyy kasvattamaan markkinaosuuttaan. Beyond Meat on joka tapauksessa megatrendin äärellä ja se vaikuttaa lupaavalta sijoituskohteelta mm. seuraavista syistä:

 • Tuotteet on suunnattu suurelle, lihaa syövälle yleisölle, ei pelkästään tiedostavalle jo kasviksia syövälle väestönosalle, joka ei välttämättä edes kaipaa lihankorvikkeita.
 • Tuotteita saa paitsi lukuisista ravintoloista (mm. Del Taco, TGIF), niin myös kaupan kylmäaltaista lihatuotteiden lomasta.
 • Kasvipohjaiset maitojuomat (kaura, soija, jne) ovat lyöneet itsensä läpi miltei kaikkialla länsimaissa – miksei hyvältä maistuva kasvispihvi voisi tehdä samaa?
 • Markkina on aidosti globaali – kaikki ihmiset tarvitsevat ravintoa eivätkä uskonnot rajoita kasvipohjaisten tuotteiden nauttimista.

Täytyy kuitenkin muistaa, että Beyond Meatin ympärillä on paljon hypeä ja kyseessä ei ole suinkaan ainoa kasvipohjaisen proteiinin valmistaja. Yhdysvalloissa pelkästään on lukuisia kilpailijoita kuten Impossible Foods tai Tofurky. Vaikka herneproteiinin muokkaukseen perustuva valmistusmenetelmä on patentoitu, niin kyse ei ole varsinaisesti rakettitieteestä. Kotimainen nyhtökaurakin on valmistettu samaan tapaan, vaikkakin tehty muistuttamaan enemmän kanaa kuin jauhelihaa. Taloudellisin termein ilmaistuna Beyond Meatin vallihauta (esteet kilpailulle) ei ole kovin syvä. Kuluttajan on hyvin helppo vaihtaa kasvisburgerinsa toiseen mikäli maku ei enää miellytä.

Hieman yllättävästi USA:n suurin lihajalostaja Tyson Foods ilmoitti alkuviikosta myyvänsä 6,5 % osuuden Beyond Meatista ennen listautumista. Syyksi ilmoitettiin oman kasviproteiinituotelinjan perustaminen, mutta epäilevä Tuomas saattaisi keksiä muitakin syitä. Toisaalta saattaa käydä myös niin, että jokin iso ruoka-alan yritys ostaa vielä Beyond Meatin omaan talliinsa.

Suomessa Beyond Burgereita ei vielä saa ruokakaupasta, mutta niitä voi maistaa mm. helsinkiläisen Bun2Bunin ravintoloissa, Classic American Dinereissa tai Scandic-hotellien ravintoloissa. Itse testasin Bun2Bunin BBQ&CHDR-burgerin ja suosittelen kyllä lämpimästi!

En osaa analysoida Beyond Meatin IPO:a perinteisin taloudellisin tunnusluvuin ja se on ylipäätään vaikeaa kasvuyritysten kohdalla. Suomalainen sijoittaja ei muutenkaan pääse osallistumaan IPO:oon suoraan, vaan osakkeet tulee hankkia pörssistä normaaliin tapaan kaupankäynnin alettua. Jostain syystä en ole löytänyt varmaa tietoa listautumisäpäivästä, mutta tällä viikolla sen pitäisi tapahtua eli 2.5. tai 3.5. ovat hyviä arvauksia. Tikkeriksi eli kaupankäyntitunnukseksi on valittu BYND.

Itse ajattelin odotella muutaman päivän ensi viikon puolelle ja katsoa hintaa uudelleen alkuhärdellin rauhoituttua. Mikäli osake ei ole karannut järjettömiin hintoihin tai treidaa jopa listautumishinnan alapuolella, suunnittelen ostavani pienen potin pitkään salkkuun. Löytyykö muita uskalikkoja vai passaatteko mieluummin tämän keissin?

Vastuuvapauslauseke: Kirjoittaja on kasvispainoitteinen sekasyöjä, mutta yritän silti suhtautua Beyond Meatiin analyyttisesti. En ole saanut tai saamassa korvauksia Beyond Meatilta tai keneltäkään tässä jutussa mainitulta yritykseltä. Suosittelen tekemään omat taustaselvitykset ennen mahdollisen sijoituksen tekemistä – tämä blogi ei sisällä sijoitusneuvontaa.

3 vastausta artikkeliin “Megatrendin äärellä: Beyond Meat IPO

 1. Se onko konseptissa mitään järkeä on irrelevanttia. BYNDn täytyy onnistua lyömään monta vuotta lähes 100% kasvua pöytään ja onnistua kääntämään firma voitolliseksi, jotta nykyinen marketcap on perusteltu. Pystyykö se, ehkä. Mutta sanoisin huonoksi spekulaatioksi sitä, jos sijoituksen onnistumiseksi firman tulee pystyä kasvamaan huikealla tahdilla useita vuosia, varsinkin kun kyseessä on liikevaihdon ja tuloksen puolesta microcap firma, jolla ei ole näyttöä kunnon skaalalla toimimisesta.

  UnderArmor 2015 oli hyvä esimerkki tästä, jos odotukset eivät täytykään kurssi voi romahtaa välittömästi (50$->13$) lyhyessä ajassa.
  BYND ei voi myöskään luottaa että se tekee miljardibisneksen eikä kilpailu kovenisi. Heidän IPO tulee tarkoittamaan että seuraavina vuosina tarjonta sektorilla tulee kasvamaan, koska raha houkuttelee kilpailua kuin hunaja mehiläisiä.

  En voisi nähdä BYNDiä sijoituksena, vaan spekulointina, jonka menestys on hyper riippuvaista erittäin korkeista kasvuodotuksista, jotka sen markkina-arvoon on leivottu sisään.

  Toki voin olla väärässä, mutta uskon että keskiarvona, näistä keisseistä erossa pysyminen on tuottoisampaa kuin osallistuminen, varsinkin syklin lopussa kun IPOjen arvo on huipussa.
  Ja aina voi vain kasvattaa käteistä tai ostaa uraania ;P

  Tykkää

  1. Selvää on, että BYNDissä on aikamoinen fomo/hype menossa. Sitten kun floatti on pieni niin shorttaajat saa helposti köniin. Epäilen vahvasti, että puolen vuoden – vuoden sisään ollaan paljon realistisemmissa lukemissa, etenkin kun IPOttajien lock-upit päättyvät ja lappuja tulee enemmän myyntiin.

   Vegesafka ja uraani ovat toki kummatkin nicheitä.. mutta sanoisin, että kohderyhmät eivät näissä juurikaan leikkaa, edes sijoitusmielessä 😉

   Tykkää

   1. Vähän ohi sinun väitän ettei BYNDllä ole moattia ja että tällä hetkellä tällaisten brändien on erittäin vaikeaa luoda kestävää Coca-Colan kaltaista moattia.
    Vege voi olla megatrendi, tai ainakin trendi, mutta tarjonta on erittäin joustavaa. Tämä, tarjontapuoli yhtälöä tekee keissistä heikon.

    Sijoittajat harvoin ovat saaneet palautusta megatrendien ennustamisesta. Sijoittamalla lentoyhtiöihin, lentokoneen valmistajiin, auton valmistajiin yms. trendin alussa, on tuottanut negatiivisen palautuksen hajautetulle salkulle, vaikka sijoittaja olisi ollut trendin suhteen oikeassa. Voittajia on vaikea ennustaa ja lopulta usein voittajatkin joutuvat no-entry-barrier kentällä niin tuhoisaan taisteluun että niidenkin palautukset ovat olleet heikkoja. Sitä ei auta että BYNDin markkina-arvo on posketon.

    Heitin tuon uraanin vähän tsoukkina, mutta siellä tarjonta toki joustaa mutta entry-barrierit on huikean korkeat. Maailman kysyntä on erittäin tunnettu, samoin tuotanto ja kaikki mahdollinen seuraavan 10v aikana markkinoille tuleva tuotanto on myös kartoitettavissa. Tällä hetkellä markkinoilla on selvä vaje ja vaje johtaa aina, väistämättä, tiettyyn lopputulokseen, hinnan nousuun tai sektorin tuhoutumiseen (joka ei tässä tapauksessa ole mahdollista, ellei mekin suomessa olla valmiita ajamaan 40% sähköntuotannosta alas).
    Puhdasta matikkaa.

    Vertailuksi silicahiekka markkina on ollut välillä vajeessa, mutta aina kun hinta nousee voidaan uutta tuotantoa luvittaa 1-3kk sisään ja tuottaminen on helppoa. Silicahiekka tulee loppumaan parissa kymmenessä vuodessa, mutta tämä ei johda hintojen pysyvään nousuun vielä 10 vuoteen. Tarjonta on joustavaa ja tämä on ratkaiseva tekijä sille, miksi se ei ole sijoituskeissi.

    No joo, meni offtopic, mutta tarkoitan sitä että 1. BYNDin täytyy tuottaa erittäin korkeaa kasvua jo markkina-arvonsa säilyttämiseksi 2. trendien tunnistaminen ei ole historiallisesti johtanut sijoittajien ylituottoihin vaan alituottoihin, sektoreilla, joille on uusien tulokkaiden helppo tulla ja 3. tarjonta on joustavaa = todennäköisyydet ovat sijoitusta vastaan.

    Ja ei, kohderyhmät eivät todella leikkaa sijoitusmielessä. Toisessa käytännössä tongitaan hyljeksittyä sektoria, toisessa juostaan hypen perässä…subjektiivinen muotoilu

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.