Vaihtoehtoiset sijoitukset

Missä mennään kryptojen kanssa 2019?

Osallistuin eilen Prasos Oy:n järjestämään kryptovaluutta-iltaan Helsingissä. Suuren yleisön mielenkiinto kryptoihin taisi hieman lopahtaa kun bitcoinin kurssi romahti vuoden 2018 aikana miltei 20 000 dollarin huipuista 3 000 taalan tienoille. Nyt loppuvuodesta 2019 BTC/USD-kurssi on kivunnut taas $ 10 000 tuntumaan, mutta heilunta on ollut voimakasta. Itsekään en ole enää kovin usein vilkuile kryptokursseja, joten päätin käydä kuulemassa, missä kryptoasiantuntijoiden mielestä markkinoilla mennään.

prasos-vuosi2019
Toimitusjohtaja Heidi Hurskainen käy läpi kuluvan vuoden virstanpylväitä. Kuva: Sijoittaja-Tursas.

Coinmotion-kryptopörssiä ylläpitävä Prasos Oy vaihtoi hiljaittain toimitusjohtajaa. Perustaja Henry Braden tilalla tahtipuikkoa heiluttaa Heidi Hurskainen, joka piti tiiviin & informatiivisen esityksen Coinmotionin kuulumisista. Kuluneen vuoden ehkä isoin ponnistus ja saavutus on ollut maksulaitosluvan hakeminen ja saaminen Finanssivalvonnalta. Lupa tuo paitsi lisää uskottavuutta, niin mahdollistaa myös euromääräisten palveluiden tarjoamisen.

Näistä saatiinkin saman tien esimerkkejä, sillä tilaisuudessa julkistettiin kaksi uutta palvelua:

  • reaaliaikaiset euromääräiset talletukset Paytrailin kautta
  • reaaliaikaiset euromääräiset siirrot Coinmotionin sisällä

Näistä erityisesti ensin mainittu on mielestäni varsin tervetullut lisä Coinmotionin palveluvalikoimaan. Usein on tullut sivusilmällä huomattua isoja dippejä kryptoissa, mutta eipä sillä hetkellä tietenkään ole euroja missään kryptopörssissä lojumassa. Kryptomarkkinoilla pari tuntia saaattaa helposti vastata paria päivää normipörsseissä, joten nopeus on valttia. Nyt ostoksille pääsee lähes saman tien, eikä tarvitse lähettää euroja manuaalisesti liettualaiselle pankkitilille.

Jos kryptosijoitus kiinnostaa, suomalaisena suosittelen kyllä aloittamaan Coinmotionin kautta. Palvelu on helppokäyttöinen, suomenkielinen ja luotettava. Rekisteröidy tämän linkin kautta, niin saat ensimmäisen kuukaudelle 50 % alennuksen normaaleista vaihtokuluista!

Reaaliaikaiset siirrot Coinmotion-käyttäjiltä toisille ovat toki myös hyvä juttu, mutta en povaa niille suurta suosiota. Vastaavia palveluita kun on tarjolla nykyään suurellekin yleisölle mm. Mobilepayn ja Siirron muodossa. Normaalit SEPA-pankkisiirrotkin tuntuvat nykyään kulkevan pankista toiseen usein saman päivän aikana.

o o o

Illan toinen esiintyjä, Timo Oinonen, esitteli tiukan taustatietopaketin kryptomarkkinoista laajemmin. Perinteisten kryptopörssien lisäksi markkinalle on tullut parin vuoden aikana runsaasti uusia toimijoita erityisesti perinteisen finanssimaailman puolelta. Bitcoiniin (ja ainakin Ethereumiin) on voinut jo parin vuoden ajan sijoittaa tracker-sertifikaattien kautta, joiden arvo listataan pörssissä osakkeiden ja ETF:ien tapaan. Nykyään löytyy futuureita ja johdannaisia kumpaankin suuntaan (bull / bear) tarvittavilla vipuvaikutuksilla. Vaikka bitcoin ei ole maksuvälineenä valtavirtaistunut, finanssi-instrumenttina se on nykyään luonteva osa niin yksityis- kuin suursijoittajienkin työkalupakkia.

prasos-dominanssi
Tiukkaa settiä dominanssista! Kalvo: Timo Oinonen, kuva ihan itse otettu 🙂

Päällimmäisenä itselleni jäi mieleen bitcoin-dominanssin kasvu, eli valtaosa (tällä hetkellä n. 70 %) kryptomarkkinoista on bitcoin-pohjaista. Seuraavaa alt-seasonia eli altcoinien nousua toki ennustetaan aina lähitulevaisuuteen, mutta parin vuoden takaiseen ICO-hypetykseen tuskin enää on paluuta. Suurimmat altcoinit ovat tulleet jäädäkseen, mutta iso osa pienemmistä, etenkin Ethereum-pohjaisista tokeneista kuolevat pikku hiljaa pois.

Virtuaalivaluutat ovat sen verran uusi tulokas finanssihistoriassa, että en uskalla lähteä ennustamaan tulevia trendejä. Ostin alkuvuodesta pienen satsin Binance Coin (BNB) -altcoineja, jotka ovat tällä hetkellä tukevasti tappiolla. Ajattelin kuitenkin holdata niitä ja ehkä hankkia taas hieman bitcoinia salkunsuojausmielessä, etenkin jos kurssi vielä hieman laskee.

Ilta olisi jatkunut vielä Henry Braden ja veroasiantuntija Miika Härkösen esityksillä, mutta jouduin aikataulusyistä poistumaan takavasemmalle puoliajan koittaessa. Jos joku teistä lukijoista oli paikalla loppuun asti, niin kertokaa toki kommenteissa mitä tykkäsitte!

Vastuuvapauslauseke: Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia. Kryptovaluuttojen arvo heittelee voimakkaasti. Kirjoitus sisältää affiliate-linkin. Omistan (hyvin pienen määrän) Prasos Oy:n osakkeita.