Osakkeet

En osaa ostaa nousuun

Nykyään meitä sijoittajia ryhmitellään mediassa mm. arvo-, kasvu-, osinko- ja tiesmiksi sijoittajiksi. Jokaisen itseään kunnioittavan yksityissijoittajankin tulisi tietää mihin jengiin kuuluu, tai ainakin tarkoitus olisi kuulua. Omalla kohdallani sopivan heimon valinta on ollut vaikeaa, sillä salkussani on niin monenlaisia osakkeita: kasvua (esim. Amazon), osinkoja (esim. Sampo) ja arvoa (esim. Kamux). On kuitenkin yksi sijoitustyyli, jota en osaa, vaikka haluaisinkin.

parabola
Joskus osakekurssit kehittyvät parabolisesti.. kunnes mahdollinen romahdus koittaa. Kuva: Steemit.com.

Kuten otsikko sanoo, en osaa ostaa nousuun. Sen sijaan, tykkään ostaa laskuun, toivoen että saisin hyviä helmiä halvalla. Tämähän on arvosijoittamisen perusjuttuja, eli etsitään aliarvostettuja, mutta hyvän kasvupotentiaalin omaavia yrityksiä. Nousuun ostamista kutsutaan ymmärtääkseni momentum-sijoittamiseksi, eli yritetään lähteä voittajan matkaan. Usein kun joku firma ponkaisee nousuun, niin ollaan vasta kiitoradan alussa.

Tätä taktiikkaa en kuitenkaan osaa. Jos jokin lappu hyppää aamulla esim. 5 %, tulee vastustamaton halu myydä osakkeet. Jotenkin tuntuu, että isoa nousua seuraa aina jyrkkä lasku. Ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Usein toki näin käykin, mutta ei läheskään aina. Jottei tämä menisi nyt liian teoreettiseksi, otetaan pari esimerkkiä.

Neste_logo_pms

Helsingin pörssin uusi kruununjalokivi, Neste, on tehnyt huiman transformaation öljyfirmasta uusiutuvan energian edelläkävijäksi. Ajattelin monta kertaa, että tuohon kyytiin kun olisin tajunnut hypätä, niin olisi salkku paisunut mukavasti. Mutta ylpeys ei vaan antanut periksi ostaa, kun en kerran tajunnut ostaa halvemmalla. Ennen splittiä Nesteen osake noteerattiin miltei 100 eurossa. Kumma kyllä, splitin jälkeen nöyrryin sitten lopulta avaamaan pienen Neste-position n. 28 eurossa. Hieman plussalla ollaan, mutta isoin nousukiito taitaa olla takanapäin. Vaikea mieltää itseään rationaaliseksi sijoittajaksi!

homepage-product-beyondcrumbles-beefy-desktop-1

Toinen mokoma oli kasvilihayhtiö Beyond Meat, jonka IPO:sta kirjoittelinkin alkuvuodesta. Listautumishinta oli $25 / osake, mutta debyyttipäivänä lappu ampaisi heti 40 taalaan ja siitä vielä 60 taalaan. Eihän sitäkään millään kehdannut ostaa, vaikka olin taustatyötäkin jo tehnyt. Olisi kannattanut, sillä parhaimmillaan kurssi kohosi yli $200:n. Nyt ollaan toki lasketeltu takaisin 70-80 dollarin tuntumaan, mutta sopivalla ajoituksella olisi taas tehnyt hyvän tilin.

Tähän markkinakäytökseen on selkeä syy. Siinä vaiheessa kun ostat osaketta selvästi kalliimmalla kuin aiemmin ajattelit, myönnät tavallaan virheen itsellesi. Ja kyllähän se aina sylettää. Vaikka ei kannattaisi. Usein on ihan rationaalista esim. katsoa miten listautuvan firman pörssitaival alkaa, ennen kuin laittaa omia pelimerkkejä likoon. Riskienhallintaa, ei sen kummempaa. Sijoittaminen ei ole meille omia pennosia sijoittaville prosentti- tai mediapeliä, vain eurot merkitsevät. Ja sen kannalta on aivan sama, ovatko voitot tulleet esim. viidestä 10 % noususta vai yhdestä 50 % pompusta (olettaen, että alkupanokset olivat identtisiä).

Tappiot onneksi pakottavat katsomaan peiliin ja kehittymään sijoittajana. Ehkä minäkin opin joskus vielä ostamaan nousuun. Miten teillä muilla, onko käynyt niin, että joku tarkkailemanne osake lähti lentoon, eikä enää kehdannut ostaa, vaikka olisi kannattanut?

 

7 vastausta artikkeliin “En osaa ostaa nousuun

 1. Todellakin! Itselläkin tämä ollut ongelma useissa tapauksissa. Sijoitusurani alkumetreillä katselin mm. Fortumia, joka oli siinä vaiheessa noin 11 € kieppeillä. Jätin ostamatta, koska kerkesi nousemaan 13 €. No nykyään ollaan jo 22 € nurkilla, joten ostos olisi ollut kummassa tahansa tapauksessa hyvä. Sama ongelma oli myös Vestas Wind Systemin kanssa. Noin kaksi vuotta sitten osake pyöri hieman yli 360 DKK:ssa sitä koskaan alittamatta. Olin päättänyt, että en osta ennen kuin menee alle 360:n. No kuinkas kävikään, osake nousi 400 DKK ja jätin ostamatta. Nyt ollaan kuitenkin noin 640 DKK:ssa. Vastaavanlainen tapaus kävi myös Klövernin kanssa. Vitkuttelu pari prosenttia halvemmalla ostamisen toiveesta on maksanut jo 80 % arvonnousun vuodessa. Välillä tulee typerästi ankkuroitua tasoihin ja sen takia jää monia hyviä ostospaikkoja hyödyntämättä.

  Tykkää

  1. Minähän ostin Fortumia n. 10 eurolla, mutta myin sitten 13 eurossa, enkä enää kehdannut ostaa takaisin :.)

   Vähän vaikeaa tämä, kun toisaalta sanotaan, ettei pidä ostaa kalliilla, pitää pitää reilu turvamarginaali, mutta joskus siinä taas sitten ampuu itseään jalkaan.

   Tykkää

 2. Sama ongelma täällä! Tuorein tapaus tulee mieleen Qt Groupista (kasvuyhtiö), kurssi oli 10€ suunnilleen, kun rupesin seuraamaan sitä. Odotin pitkään, että laskisi hieman siitä, jotta nappaisin salkkuun mutta nousi edelleen ja kurssi on nykyisin 18€!

  Nousuun ostaminen on kieltämättä vaikeaa, mutta ehkä kun tarpeeksi tulee näitä ohimenneitä tilaisuuksia niin ostaminen helpottuu nouseviin kursseihin 🙂

  Tykkää

  1. Tuotakin (Qt) on tullut seurattua, ei ehkä kovin vakavasti, mutta todennut ns. liian kalliiksi itsekin.

   ”Onneksi” en ole yksin tämän ongelman kanssa, pitäisiköhän pyytää joltain treidausgurulta oppitunti / podcast nousuun ostamisesta? 🙂

   Tykkää

 3. Minulla sama tunne. Urallani on kaksi onnistumista, Fortum 13e ja Capman 14e. Molemmat omistan edelleen. Sitten on lukuisia huonoja kuten Telia vuodelta 2001 (juu, paskaostot, mutta olen täydentänyt osakeanneista ja muutenkin teliasalkkuani ja keskihinta on nyt kohtuullinen, ainoa hyvä näinä vuosina Teliassa ollut osingot), Outkokumpu vuodelta 2011 ( hel…tässä ei ole ollut mitään hyvää, mutta sisu ei anna myydä pois), ja YIT, Outotec ja Rovio. Jotenkin nämä epäonnistumiset on helpompi muistaa kuin onnistumiset. Nyt otetaan semmoinen asenne että tutkitaan miksi ne onnistuneet ostokset onnistuivat, ja tähdätään siihen samaan jatkossa

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.