Osakkeet

Poltin näppini jenkkipörssissä

Nyt seuraa taas tarinaa tapauksesta ei näin.

Loppukesästä huomasin että eräs amerikkalainen osake oli tippunut useamman päivän ajan n. 4 % päivävauhtia. Kyseessä oli yksityinen terveydenhuoltoalan henkilöstöä vuokraava AMN Healthcare Services (AMN). Kurssi oli huidellut aluksi 44 dollarin tuntumassa kunnes tippui kuin kivi kohti 38 dollaria. Vilkaisin nopeasti Yahoo Financen keskustelupalstaa ja siellä monet olivat täyttä häkää tankkaamassa lappusta. Kuulemma historiallinen dippi menossa. Minäkin ostin 50 kpl hintaan 37,58 taalaa.

Print

No, siitäpä sitten vielä lasketeltiin rivakasti kohti 34 euroa. Tein klassisen mokan kun halusin alentaa ostoksen keskihintaa. Toiset 50 kpl lähti salkkuun hintaan $ 34,40. Potti yhteensä siis 100 kpl.

Eihän se lasku siihen jäänyt. Pienen väreilyn jälkeen valuttiin pikku hiljaa kohti 30 euroa välillä sukeltaen sen allekin. Tässä vaiheessa jo alkoi kuumottaa. Firman kurssi kun oli käynyt n. $ 20  tietämillä vuoden sisään ja madeltiinpa joskus $4 tietämillä vuonna 2011.

Sitten tuli Trump, joka uhosi romuttavansa ObamaCaren ja AMN:n kurssi romahti yhdessä päivässä 26 taalaan. AARGH. Päätin, että jos tämä tästä kolmeenkymppiin nousee niin myyn pois ja kärsin turskani.

Kurssi pompahtikin pian lähelle 29 taalaa mutta pysähtyi siihen. Painoin myyntinappia ja realisoin tappioni. Jottei ketutus jäisi tähän, niin eiköhän siitä sitten lappu lähtenyt tukevaan lentoon ja nyt mennään taas lähempänä 40 taalaan lukemia.

Keskustelupalstojen tietäjien mukaan dippi johtui mahdollisesti rahastojen toimialakierrätyksestä sekä shorttauksesta. Nousussa taas ehkä short coveringia tms. Pienemmissä firmoissa nämä tuntuvat kurssissa todella nopeasti. Tosin pitää muistaa, AMN:n markkina-arvohan on nyt 1,8 mrd. taalaa, millä pääsisi Helsingin pörssissä jo OMXH25-listalle, häntäpäähän tosin 🙂

Parin viikon holdaus ja olisi tonni enemmän pelimerkkejä tilillä. Mutta joka leikkiin lähtee se leikin kestäköön. Tulipahan ainakin opittua, että pienivaihtoisten osakkeiden kurssikehitys on aikamoista vuoristorataa ja etenkin epärationaalista sellaista. Eikä nämä oikeastaan koskaan ole kuuluneet sijoitussuunnitelmaani, pikavoitto-ansaan vain astuin.

TL;DR; (nörttislangia: too long, didn’t read): Älä sooloile, pysy sijoitussuunnitelmassa!

5 vastausta artikkeliin “Poltin näppini jenkkipörssissä

 1. Tiedän, että harmittaa mutta tappioista on otettava opikseen ja sitten unohdettava ne. Muuten sijoittamista ei kannata jatkaa.

  Mutta kaikinpuolin tuo SP500 ja DAX kurssinousu nyt minua jaksaa ihmetyttää. Joka päivä vaan uusia ja uusia ennätyksiä. Jatkuuko vuoden loppuun asti? Jatkuuko vielä sittenkin vai tulisiko korjausliike sitten? En uskalla nyt ostaa mitään ja harmittaa olla tällainen nössö.

  Tykkää

 2. Osakesijoittaminen itselleni ei ole kovinkaan tuttua hommaa vielä, mutta pitäisi päästä mukaan tähän. Toisaalta tuntuu, että onko nyt järkeä lähteä sijoittamaan kun hinnat on ylhäällä vai kerätä varoja ja odottaa romahdusta..

  Tykkää

 3. Tutulta kuulostaa. Olen oppinut vastaavista mokista kaksi asiaa:
  1. Pelkästään keskustelupalstojen perusteella ei kannata tehdä osto- tai myyntipäätöksiä (suurin osa kommenteista mutua tai vedätystä). Aina pitäisi jaksaa itse tehdä analyysi yhtiöstä.
  2. Pienivaihtoiset tai muuten volatiilit osakkeet saattavat mennä mihin tahansa suuntaan ilman järkevää syytä. Jos yrityksen pitkän aikavälin fundamentit ovat kunnossa, kyllä se nousu aikanaan tulee. Pitää vaan olla malttia odottaa, vaikka punaiset lukemat salkussa tuntuvat pahalta.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.