Osakkeet · verotus

Tursaan juhannusturskat

Turskaa¹ tupaan. Näin käy jokaiselle sijoittajalle enemmin tai myöhemmin. Ainakin jos pörssikauppaa harrastaa. Joka muuta väittää, valehtelee. Jouduin itse alkuviikosta realisoimaan kaksi epäonnista sijoitusta. Toisen vähäsen pidemmän aikaa kehittyneen, toisen ns. negatiivisen pikavoiton eli olisiko sitten pikatappio tai peräti pikaturska kyseessä!

Tapaus Nordea

Olen ostanut Nordeaa kahdessa erässä vuoden sisään. Ensimmäisen erän 100 kpl syyskuussa 2015 kun Nordnet tarjosi merkkipäivänsä kunniaksi pörssikauppoja euron välityspalkkiolla. Tällöin pohjoismaisen pankkijätin kurssi liiteli 10,50 euron tuntumassa. Toisen satsin hankin tammikuussa 2016 kurssin tiputtua 9 euroon, tällä kertaa 120 kpl.

nordea-valomainos
Lähde: nordea.com

Sitten tulivat ilmi surullisenkuuluisat Panama-paperit ja mietin vakavasti omistukseni myymistä. Pidin kohua kuitenkin hieman ylimitoitettuna ja holdasin. Viimeisimpänä niittinä luin maanantai-iltana Svenska Dagbladetin ”kohuartikkelin” Nordean virheellisistä käytännöistä yritysluottojen riskiarviointeihin liittyen. Uumoiltiin, että pankki joutuisi keräämään varoja omistajiltaan osakeannin kautta vakavaraisuussäädösten täyttämiseksi.

Päätin katsoa minkälainen paniikki tästä kehkeytyy ja kun Nordean kurssi sitten tiistai-aamuna niiasi n. 5 %, kevensin saman tien omistustani 100 osakkeen verran hintaan 8,26 euroa. En halunnut jäädä odottelemaan Brexit-äänestyksen kynnyksellä miten tarina etenee. Jätin kuitenkin 120 osaketta salkkuun, sillä nousupotentiaaliakin on, sekä hyvä osinkotuotto.

Joka tapauksessa, kirjaan tästä n. 230 euron tappiot. Huhtikuussa ko. osakkeista kertyneet 64 euron osingot onneksi vähän helpottavat tuskaa.

Tapaus Caverion

Salkussani ei ole (eikä tätä tapausta lukuunottamatta ole ollutkaan) lainakaan rakennusyhtiöitä. Olen karttanut niitä vahvan syklisyyden ja todella poukkoilevan kurssikehityksen takia. Lisäksi en myöskään ymmärrä rakennusalasta itse juurikaan mitään. Viisasta pysyä siis poissa, tai olisi pitänyt pysyä.

caverion-auto
Lähde: caverion.com

Caverion Oyj irtaantui YIT:stä kesällä 2013. Yhtiön toimialana on kiinteistöpalvelut ja teollisuuden palvelut. Huomattavasti siis defensiivisempää liiketoimintaa kuin varsinainen rakentaminen. Totesin, että Caverionin kautta pystyn näppärästi sijoittamaan rakennusalalle. Maaliskuussa Inderes nosti firman TOP-3 ostosuosikkien listalleen Verkkokauppa.comin tilalle.

Sitten firmalta pärähtikin tulosvaroitus. Kurssi romahti melkein yhdeksästä eurosta noin kuuteen euroon. Tilanne kuitenkin rauhoittui ja kesäkuun alussa kurssi nousi jo lähemmäs seitsemää euroa. Brexit-pelkojen myötä se kuitenkin tipahti takaisin 6 euroon. Olin juuri myynyt Superrahasto-osuuksiani ja nappasin 200 osakkeen satsin kappalehintaan 6,32 euroa.

caverion-kurssi
Caverionin osakekurssin kehitys vuoden 2016 alusta.

Tasan viikko ostosta Caverion ilmoitti sitten 700:n hengen yt-pommista ja kurssi sukelsi melkein 10 %. Myin kaikki osakkeeni saman tien hintaan 5,80 euroa. Tappiota kertyi n. 100 euroa. Hiukkasen huono tuotto viikon sijoitukselle, mutta olen yrittänyt noudattaa realisoi tappiot nopeasti -ohjetta eikä jäädä tuleen makaamaan.

Oppitunti 1: Älä sijoita yhtiöön, joka on hiljattain antanut tulosvaroituksen. Ellet sitten oikeasti tiedä jotain, mitä muut eivät vielä tajua.

Oppitunti 2: Analyytikot ovat myös ihmisiä ja  usein väärässä. Top-listoilla keikkuminen ei tarkoita välttämättä hyvää sijoituskohdetta.

Muutaman sadan euron tappiot eivät tietenkään vielä kovin isoa lovea lompakkoon tee, mutta ainahan ne harmittavat, sille ei mitään voi. Kattavat onneksi myös ”näppärästi” Superrahastojen ja Fortumien myynneistä syntyneitä luovutusvoittoja, niin eipä tarvitse veroja maksella.

Turskista huolimatta aion nauttia juhannusviikonlopusta ja yritän kaikkeni etten vilkuilisi kursseja perjantaina. Toivotaan, että britit pysyvät unionissa, rauhallista juhannusta teille kaikille!

kokkokuva
Kuva: © Sijoittaja-Tursas

¹turska – arvottomaksi mennyt osake, joka ui pörssin pohjamudissa (Lähde: urbaanisanakirja.fi)

4 vastausta artikkeliin “Tursaan juhannusturskat

 1. ”Luovutusvoitto on verovapaa, jos kaiken verovuonna luovutetun omaisuuden luovutushinnat ovat yhteensä enintään 1 000 euroa. Vastaavasti luovutustappio on vähennyskelvoton, jos kaiken verovuonna luovutetun omaisuuden yhteenlasketut hankintamenot ovat enintään 1 000 euroa ja kaiken verovuonna luovutetun omaisuuden luovutushinnat ovat samalla yhteensä enintään 1 000 euroa.”

  Yksittäisen hankinta- tai myyntierän suuruudella ei ole merkitystä.

  Tykkää

 2. ”Kannattaa ostaa osakkeita / rahastoja vähintään 1000 euron erissä. Pienemmistä eristä syntyneet luovutustappiot eivät ole vähennyskelpoisia luovutusvoitoista.”

  Pieni tarkennus tuohon ohjeeseen. Yksittäisen erän koolla ei ole väliä, jos vuoden aikana yhteensä täyttyy tuo 1000 euron raja (esim kaksi 600 € kauppaa). Toki, jos ajattelee, että saattaa vuoden aikana myydä vain tuon yhden erän, niin ostamalla sitä yli tonnilla varmistaa vähennyskelpoisuuden. Jos taas on selvää, että luovutuksia tulee yli tuhannella eurolla, niin erien kokoja ei tarvitse verojen puolesta miettiä.

  Tykkää

 3. Kiitokset kummallekin kommentoijalle korjauksesta! Olin jotenkin ymmärtänyt tuon ohjeistuksen väärin. Tosiaan riittää, että luovutusten yhteissumma on vähintään 1000 euroa. Poistin tuon ”vinkin” postauksestani, ettei hämmennä enempää.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.