Osakkeet

Heräteostoksilla: Twitter Inc. (TWTR)

Saatte taas todeta, miten esimerkillisesti poikkean sijoitussuunnitelmastani. Viikko sitten Microsoft ilmoitti ostavansa Linkedinin 26 miljardilla dollarilla. Siinä meinasi kulahtaa automaattikahvi väärään kurkkuun. Kohtalaisen kokoinen ostos jopa Microsoftin kokoiselle ohjelmistojätille. Vertailun vuoksi, Nokian puhelintoiminta myytiin samalle taholle neljäsosalla tästä (n. 7 mrd. USD) ja MS:n omakin liikevoitto pyörii 15-20 mrd. dollarin tienoilla vuosittain. Käytännössä siis firman koko vuoden tulos uppoaa tähän ostokseen ja vähän päälle. Ei ihan heräteostos siis.

Tästä kuitenkin inspiroituneena tein itsekin heräteostoksen. En tosin onneksi ihan vuoden liksoja vastaavalla summalla, mutta kutakuinkin kuukauden nettopalkan verran upotin Twitterin osakkeisiin (TWTR). Tarkemmin sanottuna ostin 150 osaketta kappalehintaan 16 dollaria. Miksi ihmeessä?

twitter_logo

 

Twitterin kurssi ponkaisi n. 10 % parissa päivässä Linkedin-kaupan jälkeen. Sijoittajat siis ounastelevat Twitterinkin päätyvän jonkun jättifirman huomiin. Tämä ei ole mitenkään tuulesta temmattu ennustus – itsenäisenä toimijana on vaikea pysyä nykyisessä IT-ekosysteemien (Google/Android, Microsoft/Windows, Apple/iOS) vallitsemassa maailmassa. Moni analyytikko on sanonut suoraan, että Google todennäköisesti ostaa Twitterin pois vuoden 2016 loppuun mennessä. Tai sitten Facebook, kuten toinen analyysi ennustaa.

Myyntiskenaario voisi tehdä hyvää Twitterille itselleenkin. Firmaa on vaivannut viime vuoden ala-arvoinen johtaminen ja moni johtaja on lähtenyt ovet paukkuen. Väkeä on vähenetty amerikkalaiseen tapaan tehokkailla potkukierroksilla. Lisäksi yhtiö tekee edelleen tappiota. Mainoksia toki myydään, mutta kunnollista ansaintamallia ei ole löytynyt. Ehkä isompi toimija voisi saada johdon ruotuun ja bisnekset paremmalle tolalle.

twtr_3yrs
Twitterin osakeen kurssi on ollut laskusuunnassa.

Twitterin markkina-arvo 10 % pompun jälkeen on n. 11 mrd. USD. Firma listautui marraskuussa 2013 hintaan 26 $ / osake. Kurssi sittemmin kipusi yli 50 taalan ja pohjakosketus tapahtui viime helmikuussa vajaassa 14 taalassa. Selvästi ilmaa on ollut arvostuksissa, mutta monen mielestä firma on edelleen pahasti aliarvostettu.

Pidän itse Twitteriä yhtenä some-maailman peruskivistä Facebookin ja LinkedInin rinnalla. En aiemmin tullut tarkastelleeksi miten iso ero markkina-arvoissa on (FB: n. 320 mrd. $, LinkedIn 26 mrd. $). Vaikka LinkedInin bisnes pyörii paremmin, niin väittäisin Twitteriä silti merkityksellisemmäksi palveluksi. Jos se ei itse pysty nostamaan itseään kurimuksesta, joku muu sen vielä tekee. Google on tähän mennessä epäonnistunut some-valloituksissaan (Google+), aika hyvin sopisi Twitter Alphabetin aakkosssalkkuun.

Toki oleellisin kysymys osakkeenomistajan kannalta on mahdollisen ostajan osakkeista maksama hinta. Tästä on spekulaatioita moneen lähtöön, mutta vaikea on nähdä että Twitter arvostettaisiin alle 10 mrd. dollarin. Yleensä yrityskaupoissa nähdään useiden kymmenien prosenttien preemioita. Tämän takia uskalsin ostaa osakkeita, vaikka kurssi ehtikin jo sen 10 % pompata.

Itse veikkaan ja toivon että Twitter ostetaan lähivuosina n. 20 mrd. dollarilla, joka vastaisi suunnilleen sen alkuperäistä listautumishintaa. Toki vielä enemmän toivon, että saisivat oman bisneksen kuntoon ja osakkeen nousukiitoon omin voimin. Mutta arpapeliähän näihin osinkoa maksamattomiin amerikkalaisiin kasvuyhtiöihin sijoittaminen on. Mielenkiinnolla odotan kannattiko tämä veto vai ei.

Mitä tuumaatte heräteostoksestani? Menevätkö dollarit kankkulan kaivoon vai saanko lukea iloisen yrityskauppauutisen tässä joku päivä? Löytyykö muita Twitteriin sijoittaneita?

4 vastausta artikkeliin “Heräteostoksilla: Twitter Inc. (TWTR)

Kommentointi on suljettu.