Osakkeet · Rahastot

Saako rahastosijoittaja osingot vai ei?

Rahastoihin vai suoraan osakkeisiin? Siinäpä vasta pulma jota sijoittajat ovat miettineet niin kauan kuin rahastoja on ollut tarjolla. Moni suoraa osakesijoittamista harrastava on todennut, että rahastoissa esim. osingot tuntuvat katoavan jonnekin. Toiminta ei ole tarpeeksi läpinäkyvää.

Tätä kieltämättä olen välillä itsekin miettinyt. Sinänsä kyllä uskon, että ainakin suurimpien toimijoiden rahastot ja ETF:t ovat luotettavia ja niiden keräämät osingot lasketaan mukaan rahasto-osuuksien kursseihin. Muutenhan joku olisi väistämättä tämän jo huomannut ja rahastoyhtiö jäänyt kiinni kavalluksesta?

middleman
Kuva: Forexmagnates.com

Vai olisiko? Pankit ja etenkin investointipankit ovat todella näppäriä pyörittämään tilinpäätökset ja taseet miten heille on edullista. Ovatko pukit kaalimaan vartijoina? Kuinka moni teistä, jotka sijoitatte rahastoihin, olette käyneet rahastojenne vuosikertomukset ja tilinpäätökset läpi? Vai luotatteko vain, että rahasto-osuuksien kurssit ovat laskettu oikein?

Kuten vakiolukijani tietävätkin, sijoitan sekä rahastoihin että suoraan osakkeisiin. En ole tässä oikeasti kyseenalaistamassa rahastojen toimintaperiaatetta. Mutta vaikka kuinka olenkin luottavainen, niin pakko myöntää että pieni epäilyksen siemen minullakin on tämän asian suhteen. Varmasti jossain minunkin rahastossani joku vetää välistä enemmän kuin on sovittu. Näin ihminen vain valitettavasti toimii, jos kiinni jäämisen riski on liian pieni.

Osakkeissa minua viehättää se, että niiden arvonmuodostus on täysin läpinäkyvää. Niistä saa tasan sen summan minkä joku on pörssissä valmis maksamaan. Rahastoissa taas rahastoyhtiö itse ilmoittaa päivittäin summan, jolla se on valmis ottamaan vastaan merkintöjä tai lunastuksia. Osingot tulevat tilille sentilleen sen mukaan mitä yhtökokouksessa on päätetty. Läpinäkyvyys on aivan eri luokkaa.

Sattuuko lukijakunnasta löytymään ketään rahastojen parissa työskentelevää, joka voisi rauhoittaa mieltäni? Esimerkiksi kertomalla että temppuilu osinkojen tai arvonmuodostuksen kanssa olisi käytännössä mahdotonta, ainakin täällä kotimaassa? Entä miten te muut, onko kellään muulla ollut vastaavia huolia rahastojen suhteen?

 

 

9 vastausta artikkeliin “Saako rahastosijoittaja osingot vai ei?

 1. Kirjoituksesi huojensi ainakin omaa mieltäni. Mukavaa kuulla, etten ole ainoa, joka ihmettelee katoavia rahasto-osinkoja. Ihan nolottaa tunnustaa uskovansa johonkin tällaiseen ”salaliittoon”, mutta tänä keväänä en kyllä huomannut minkäänlaista nousua omistamassani rahastossa tai ETF:ssä, vaikka molemmat ovat kasvutuotteita.

  Järjellä ajatellen uskon sen johtuvan siitä, että hajautetussa rahastopaketissa mukana on niin hyviä kuin huonojakin osingonmaksajia, jolloin osinkojen osuus jää marginaalisen pieneksi, eikä sitä edes huomaa. Ero itsepoimittuun, runsain käsin osinkoja jakavaan osakkeeseen on niin suuri, että näyttää, kuin rahastosta ei osinkoja tulisikaan.

  Tykkää

  1. Omassa salkussa on ollut onneksi myös mukavasti nousseita rahastoja. Länsimaisten pörssien osinkotuotot ovat kait keskimäärin muutamia prosentteja, mutta sitä voi olla vaikea erottaa voimakkaista kurssiheilahteluista.

   En edelleenkään usko rahastoyhtiöiden salaliittoihin, mutta faktahan on se, että rahastoyhtiö voittaa aina, niin kurssinousuissa kuin laskuissa. Onhan niitä win-win-tilanteitakin.. mutta ei välttämättä ihan joka rahaston kohdalla 🙂

   Tykkää

  1. Voi ei, yritän olla jatkossa vähemmän masentava 😀

   Kannattaa kuitenkin muistaa, että rahastosijoittaminen on aina parempi vaihtoehto kuin olla sijoittamatta. Ja monessa tapauksessa parempi vaihtoehto kuin suorat sijoitukset näistä pienistä epäilyksistä huolimatta!

   Tykkää

 2. Eihän osinkojen pidäkään näkyä rahaston tuotossa: kun firma maksaa osingon, laskee sen osakkeen arvo osingon verran (+/- markkinaliikkeet). Oletetaan vaikkapa, että rahastossa on yksi 100 euron arvoinen osake, jolloin rahaston arvoksi lasketaan 100 euroa. Osakkeesta irtoaa 5 euron osinko. Tällöin rahastossa olevan osakkeen arvo on 95 euroa ja lisäksi kassassa on 5 euroa käteistä rahaa, jolloin rahaston arvo on edelleen samat 100 euroa.
  Ja kyllähän rahaston varojen käyttöä seurataan tarkasti mm. sisäisen riskienhallinnan, tilintarkastajan, säilytysyhteisön ja viime kädessä Finanssivalvonnan toimesta, joten eipä kuvailemasi vilunki ole oikein mahdollista. Välistävetämistä kyllä tapahtuu kaikenlaisten kulujen ja hallinnointipalkkioiden muodossa, mutta ne kyllä mainitaan avaintietoesitteessä. 😉

  T: rahastoyhtiössä työskentelevä lukijasi

  Tykkää

  1. Kiitokset erinomaisesta kommentista Tobbe! Osingonmaksun ei tosiaan pitäisi vaikuttaa sijoituksen (osake + mahdollinen käteinen) kokonaisarvoon. Etenkään rahastossa, joka ei tietääkseni maksa veroa osingosta. Toisaalta osinkodipin suuruus vaihtelee hieman, se ei aina vastaa osingon määrää.

   Aikoinaan melkeinpä rahastosta kuin rahastosta oli kaupan sekä tuotto- että kasvu-osuuksia. Nykyään tuotto-osuudet eivät enää ole muodissa (ymmärrettävistä syistä), mutta tuossa mallissa oli se hyvä puoli, että siinä pystyi vertaamaan helposti miten tuottojen uudelleensijoitus vaikutti osuuden arvon kehitykseen.

   Olisi mielenkiintoista joskus nähdä, miten rahasto-osuuden arvo lasketaan. Rauhoittaisi rahastosijoittajan mieltä. Mutta vaikka perusperiaate on yksinkertainen, luulen että käytännössä kaikenmaailman detailit tekevät hommasta monimutkaista.

   Tykkää

  2. Mm. rahapodissa tosin mainittiin, että FiVa lähtee siitä oletuksesta, että kaikki hoidetaan pilkulleen niin kuin kuuluu. Eli siis FiVa puuttuisi peliin vasta, kun joku tästä kuppauksesta jää kiinni. Ja koska aktiiviset rahastot (ja eritoten kaappi-indeksirahastot) ovat kovin tuottoisia rahastoyhtiöille, en jaksa uskoa, että sisäisen tarkastuksenkaan löytämiä vilppejä kerrottaisiin julkisuuteen. Annetaan asianosaisten irtisanoutua sen jälkeen kun asiasta on kirjoitettu sopimus vaitiolosta kyseiseen tapaukseen. Eihän tuosta finanssimaailman viimeisimmästä kusetuksestakaan ole aikaa vielä edes vuosikymmentä. Samat ihmiset siellä edelleen ovat töissä…

   Ei tässä tavallisen veronmaksajan ja piensijoittan auta kuin uskoa ja luottaa, että kaikki hoidetaan rehellisesti 🙂

   Tykkää

   1. Näinhän se menee. Ja eihän suorat osakesijoituksetkaan ole mitenkään immuuneja väärinkäytöksille. Tilinpäätöksiä kun on kaunisteltu maailman sivu. Tietty yksi mahdollinen vääristelijä (rahastoyhtiö) välissä vähemmän.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.