Osakkeet · Rahastot

Myin Superrahastot ja Fortumit

Kevätsiivouksen aika salkussa. Perinteisesti toukokuussa on kehotettu myymään, mutta nyt kuun loppuun osui mukava nousupyrähdys. Helsingin pörssi ja monet muutkin markkinat nousivat useita prosenttiyksiköitä. Pahoin kuitenkin pelkään, että kesädipiltä emme kokonaan voi välttyä.

Mietin hieman mistä haluaisin salkkua keventää ja päädyin lopulta sitten realisoimaan Nordnetin Superrahasto-omistukseni. Nämä siksi, että dipeissä indeksit tippuvat takuuvarmasti. Toki näin käy osakepoiminnoillenikin, mutta kaunis ajatukseni on että ne olisivat laatuyhtiöitä ja pärjäisivät laskumarkkinallakin paremmin. Toinen syy on se, että Superrahastot ovat myös lähes kuluttomia myös merkintöjen ja lunastusten suhteen, joten niitä on edullista käyttää ”puskurina”.

Lähes kuluttomalla viittaan siihen, että muiden kuin Suomeen sijoittavien Superrahastojen osalta laskutetaan 0,25 % valuutanvaihtokulu, joka isommissa summissa ei ihan merkityksetön ole. Alla vielä myynnit taulukoituna.

Rahasto Lunastettu määrä Voitto/tappio
Superrahasto Suomi 1662 € 62 €
Superfondet Norge 1407 € -93 €
Superfonden Danmark 1943 € 443 €
Yhteensä 5012 € 412 €

Lisäksi luovuin omistuksistani Fortumissa, joita myin 100 kpl hintaan 13,27 euroa. Syynä mm. se että ostin osaketta alkuvuodesta muhkean n. 10 % osinkotuoton takia, vaikka tavoitteena on ostaa vakaita laatuyhtiöitä pitkällä tähtäimellä. Poliittinen riski on korkea ja en ole vakuuttunut Fortumin kyvystä tehdä järkeviä investointeja muhkealla kassallaan. Myös monen analyytikon mielestä yhtiön osake on teknisesti ns. yliostettu eli liian kallis.

Kokonaisuudessaan sain myynneistä kasaan n. 6300 euroa ns. sotakassaa kasvattamaan, jolla voin toivon mukaan kahmia edullisia laatulappuja seuraavan korjausliikkeen koittaessa. Tai jos näin ei käy, niin eiköhän kassalle löydy käyttötarpeita asuntosijoitusprojektissakin.

Nokkelimmat huomasivat ehkä, että Ruotsin Superrahasto puuttuu myyntilistasta. Sen päätin säästää salkussani, sillä koen Tukholman pörssin ainoaksi aidosti kattavasti eri toimialoille hajauttavaksi markkinaksi. Oslon pörssi seilaa aikamoista vauhtia mustan kullan perässä ja Kööpenhamina puolestaan lääkefirmojen ja pankkien mukaan. Korjausliikkeet tekevät pahaa jälkeä nimen omaan pienissä pörsseissä, joista rahat vedetään pois nopeasti. Helsingin pörssi on taas teollisuuspörssi ja sen firmoja tunnen niin hyvin, että uskallan tehdä suoriakin sijoituksia. Ansiokas analyysi pohjoismaisista pörsseistä ja niiden eroista löytyy Omista ja vaurastu -blogista, suosittelen lukemaan!

On aivan mahdollista, että kesädippiä ei tule tai että se tulee vasta syksyllä. Tämän operaation tarkoitus oli vain hieman keventää riskiä, koska mielestäni sijoitusmarkkinoilla on tummiakin pilviä näkyvissä. Jos taas nousumarkkina jatkuu, niin vahvasti mukana edelleen ollaan. Win-win -tilanne, tai ainakin niin yritän itselleni uskotella 🙂

EDIT: Kirjoittelin tämän postin varastoon viime viikolla. Nyt jälkikäteen jo hiukkasen harmittaa etenkin Fortumien myynti, kurssi on kivunnut jo yli 14 euroon. Mutta ajoitus on aina vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Olen kuitenkin Fortum-sijoitukseeni tyytyväinen: sain osingot (110 e – verot 82 e) sekä hiukkasen luovutusvoittoakin (n. 70 e – verot). Bruttona n. 14 % tuotto puolessa vuodessa ei voi olla huono diili.

 

6 vastausta artikkeliin “Myin Superrahastot ja Fortumit

  1. Niinpä. Ehkä pitäisi vaihtaa blogin nimeksi Holdaaja-Tursas ja keskittyä siihen 😀

   Mutta löytyy omasta sijoitushistoriasta onnistuneitakin myyntejä. Muun muassa Oravat myin pienellä voitolla n. 12,6 euron hintaan aikoinaan (kurssi nyt 8,8 e). Deutsche Bankiakin myin viime syksynä 26 eurolla, nyt kurssi matelee jossain 15 eurossa. Niin ja Alibabat sain kaupattua IPO-huumassa 105 $/kpl (nyt 77 $), mutta tuon puljun kurssi saattaa vielä noustakin.

   Tykkää

 1. Minäkin ostin Fortumia 5945 eurolla nyt keväällä 11,01 hintaan. Nyt kurssilla (14,10 e) on noussut 1668,60 euroa ja lisäksi vielä sain osingot 594 euroa (-verot). Ahneelta minulta tuo kuulostaa jo siltä että voitto kannattaa kotiuttaa, mutta koska aina kotiutan pörssiosakkeet (asuntosijoituksiin) aion tehdä poikkeuksen. En osaa omistaa osakkeita pitkään. Olen surkea siinä. Sijoitusuunnitelmastani sijoitan enemmän osakkeisiin ja saan tuoton osinkoina (pitkäaikainen sijoitus). Uskon, että Fortum maksaa hyviä osinkoja tulevaisuudessakin, muiden yhtiöiden tulevasta osinkomaksukyvystä en ole niin varma.

  Tykkää

  1. Muistelinkin että sinulla oli aika nappiajoitus tuon Fortumin suhteen. Itse sain kalasteltua vain 11,90 euron hintaan. Uskon kyllä Fortumin osingonmaksukykyyn, mutta on lähes varmaa että tämän keväinen 1,10 euron osinko ei toistu, niin minun näkökulmasta kyseessä on riskipaperi. Investoin mieluummin tylsiin ja tasaisesti osinkoa kasvattaviin yrityksiin.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.