Asuntosijoittaminen

Uudiskohteen vuokraus ylitarjontatilanteessa

Mediassa (esim. Talouselämä, Ilkka) on kohkattu urakalla yksiöbuumista ja lueteltu ahkerasti tiettyjä asuinalueita, joille on valmistumassa runsaasti pieniä asuntoja. Monet ovat epäilleet ääneen, saavatko a) rakennusliikkeet kaikki asunnot myytyä ja b) sijoittajat karsinansa vuokralle. Tuorein asuntosijoitukseni sijaitsee yhdellä pk-seudun näistä ns. ylitarjonta-alueista, joten pääsin kokeilemaan itse miten ilmiö vaikuttaa vuokraukseen.

oversupply
Rakennusala on erittäin syklistä. Kuva: Parker Finance.

Uudiskohteen vuokraajan sääntö numero 1 kuuluu seuraavasti: ole ajoissa. Koska koko rakennus tyypillisesti luovutetaan tiettynä päivänä, samasta osoitteesta tulee runsaasti asuntoja vuokralle. Hyvä nyrkkisääntö on laittaa vuokrailmoitus jo paria kuukautta ennen valmistumisajankohtaa. Vaikka rakennuksen luovutusajankohta yleensä ilmoitetaan vasta kuukautta ennen, niin yleensä aikataulut kuitenkin pitävät. Periaatteessa tässä on pieni riski luovutuksen myöhästymisestä, mutta kun asiasta kertoo avoimesti vuokralaiskandidaateille, ihmiset kyllä hahmottavat tilanteen.

Tämä kyseinen yksiö ilmoitettiin valmistuvaksi kesäkuun lopussa, joten laitoimme ilmoituksen Oikotielle huhtikuun alkupuolella. Ilmoituksen voi hyvin koostaa havainnekuvien ja pohjapiirroksen perusteella.  Verrattuna aikaisempiin uudiskohteiden vuokrauksiin, sähköpostiliikenne oli huomattavasti hiljaisempaa. Yhteydenottojen määrän pystyi laskemaan kahden käden sormilla. Viikon kuluttua eräs kiinnnostunut oli valmis vuokraamaan kämpän, mutta päätimme kieltäytyä kunniasta kandidaatin luottotietoraportin osoittauduttua nälkävuoden mittaiseksi.

Loppukuusta ilmaantui sitten toinen varteenotettava vuokralaiskandidaatti, joka ei ollut sössinyt raha-asioitaan. Työharjoittelun perässä muuttanut parikymppinen henkilö tarjoutui lisäksi järjestämään vanhempansa vuokrasopimuksen takaajiksi, joten vuokrauspäätös oli lopulta helppo tehdä. Puumerkit sopimuksiin saatiin yhteisen ajan löydyttyä heti toukokuun alussa. Talo valmistui ajallaan ja vuokralainen pääsi muuttamaan asuntoon sovitusti, joten tältä erää kaikki meni suunnitelmien mukaan.

o o o

Seuraan luonnollisesti kaikkien ”kohde-alueiden” (joissa omistan asuntoja) sekä vuokra- että myynti-ilmoituksia. Tältä kyseiseltä alueelta tulee jatkuvasti uusia vuokra-ilmoituksia, joten päätimme laittaaa vuokrapyynnön hieman alakanttiin. Suurin osa kilpailevista vuokranantajista pyytää n. 10-50 € / kk korkeampaa vuokraa, mutta toivoaksemme tämä a) helpotti vuokralaisen löytymistä ja b) rohkaisee häntä viipymään asunnossa pidempään. Kohtuullisesta vuokrasta huolimatta asunnon kassavirta on kuitenkin plussan puolella – tai ainakin kunnes lyhennykset alkavat ja jos Rinteen hallituksen veromuutokset toteutuvat.

Ylitarjonnasta huolimatta vuokraus sujui siis mallikkaasti enkä ole huolissani tämän(kään) asunnon vuokrattavuudesta, mutta valinnanvaraa oli selvästi aiempaa vähemmän. Tällä kertaa sesonki (kesäaika) oli puolellamme, mutta esim. loka-marraskuussa olisi varmasti ollut vaikeampaa. Näin ollen suosittelen kyllä välttämään näitä ns. rakennusbuumialueita jo senkin takia, että sieltä on todennäköisesti vaikeampi saada omaa sijoitusta kaupaksi sitten, kun myynti tulee ajankohtaiseksi.