Osakeannit

Omat IPO-valinnat menneet metsään varsin mallikkaasti

Olen osallistunut melkein joka toiseen Helsingin pörssin (ml. First North) osakeantiin vuodesta 2015 lähtien. Jälkiviisaus on tunnetusti parasta viisautta, joten repostellaanpa IPO-salkku yhtiö yhtiöltä.

 • social-logoPihlajalinna oli ensimmäinen IPO johon osallistuin kesällä 2015. Aluksi kurssi nousikin listautumishinnasta (10,30 €) mukavasti jopa 19 euron tuntumaan, mutta pikku hiljaa mateli sitten takaisin IPO-hintaan ja jopa sen alle. Nyt onneksi ollaan taas hieman noustu (n. 11 €), mutta valitettavasti tankkasin osaketta hieman 15 euron tuntumassa, joten pakkasella ollaan tuotoissa.
 • 255px-evlilogoEvli listautui joulukuussa 2015. Sain annissa (6,75 e/kpl) vain pienen n. 700 euron position, jonka päätin myydä alkupompun jälkeen kahvirahoja vastaan. Sittemmin hinta nousi kympin paremmalle puolelle, mutta nyt ollaan taas 7-8 euron tuntumassa. Ei tappiota, mutta eipä juuri voittoakaan.
 • vincit_logo_red_largeVincit raketoi aluksi näyttävästi 4,20 euron antihinnasta ensin 6 euron yli ja piipahti 8 euron tienoilla. Nyt valitettavasti tulosvaroitusten ja erinäisten kohujen myötä ollaan taas lähellä listautumishintaa. Tätäkin tuli tankattua 5-7 euron hintahaarukassa, joten miinuksella ollaan. Osingot tosin hieman lohduttavat.
 • dna_logo_pinkDNA on selkeästi paras IPO-lappuni. Listautumishinnalla 10,10 e/kpl sai piensijoittajakin ihan kivan satsin, jonka hinta on sittemmin tuplaantunut. Osinkojakin on ropissut kivasti. Myin puolet positiosta hintaan 20,26 €. Nyt osake on naulattu toistaiseksi 20 euron tuntumille Telenorin enemmistökaupan myötä.
 • fondia-logoFondian anti oli myös supersuosittu ja sain siinä muiden tuulipukujen tapaan vain rippeitä ja täydensin positiota pikapuoliin. Fondia noteeraattiin parhaimmillaan 15 eurossa, mutta erinäisten kohujen myötä ollaan laskeuduttu taas alle 10 euron. Tankkasin jopa hieman lisää, sillä näitä lakifirmoja ei kotipörssistä muita löydy. Kunpa nyt vain saisivat omat sisäiset riitansa sovittua.
 • altia-logoAltia tuntui no-brainer -tapaukselta, sillä ainahan viina tässä maassa käy kaupaksi. Ilmeisesti (ainakaan Altian) tuliliemi ei sittenkään maistu kansalle entiseen malliin, sillä firman pörssitaival on alkanut varsin takkuisasti. Hyvä osinko kuitenkin tukee osaketta, eikä kurssi ole siten kovin pahasti dipannut antihinnan alle.
 • viafin_service-logo_x2Viafin Service listautui First Northiin vuoden 2017 lopussa. Pieni teollisuuden palveluyritys kiinnosti uuden ja stabiilin toimialansa vuoksi. Valitettavasti juurikaan muita kiinnostuneita ei ole ollut, sillä osakkeen vaihto on ollut minimaalista ja spreadit (osto- ja myyntihinnan erotus) valtavia. Kurssi kyykkäsi jopa 5 euron tuntumaan, mutta nyt onneksi palautunut lähelle 7 euron antihintaa.aallon_screenshot
 • Aallon Group on salkun tuorein listautuja ja kenties verrokkinsa Talenomin menestyksen (ja pienen IPOn) myötä pomppasi heti ~20 %. Toistaiseksi siis plussalla, mutta vaihto on pientä ja odotukset korkealla.

Lisäksi osallistuin miltei jokaisen pelifirman IPO:oon pikavoittomielessä, eli myin parin päivän sisällä listautumisesta. Parhaimman tilin tienasin Next Gamesillä (130 €), Remedystäkin irtosi n. 75 € ja Roviosta 35 €. Terveystalokin sattui nyt lähtemään saman tien salkusta 60 euron pikavoiton myötä, vaikkei pelifirma olekaan 🙂

IPO-kategoriaan luen myös ne osakkeet, joita olen ostanut vasta varsinaisen IPO:n jälkeen. Näiden joukosta löytyykin sitten myös pahin karikko.

 • hoivatilat-logoSuomen Hoivatilat, sittemmin länsinaapuriin laajentumisen myötä vain Hoivatilat. Jostain syystä vain missasin annin, mutta hyppäsin kyytiin 5,50 euron kappalehintaan. Nyt huidellaan miltei 10 eurossa, joten myöhäisherännäisyys kannatti kuitenkin.
 • lehto-logoLehto. Pahin hutini toistaiseksi. En osallistunut IPO:on, jota myöhemmin kaduin ja nappasin osaketta pariin otteeseen 8-10 euron kappalehintaan. Kuten kaikki pörssiä seuraanneet tietävät, siitähän sitten lasketeltiin pikavauhtia nykyisiin 2 euron lukemiin. Olen vielä kyydissä, mutta en usko ihmeisiin.
 • kamux_logo_rgb_plainKamux. Aluksi palkanmaksuun liittyvät epäselvyydet viivästyttivät antia, mutta lopulta päätyi pörssiin 7,20 euron kappalehintaan. Kurssi pomppasi kesällä 2017, mutta sitten valunut 5 euron tuntumaan. Hyppäsin tässä vaiheessa kyytiin, sillä arvostus näyttää nyt edulliselta.
 • SIILI_BRANDMARK_RGB_72dpiSiili Solutions. Missasin ketterän it-konsulttitalon listautumisen vuonna 2012, mutta hyppäsin myöhemmin kyytiin 7,25 eurolla 2016 osakeannin yhteydessä. Myin puolet potista 12 euron hujakoilla ja nyt ollaan taas 8 euron tuntumissa. Ihan ok sijoitus, mutta missassin valitettavasti tässäkin alkunousut.
 • consti-oletus-artikkelikuvaConsti. Skippasin korjausrakentajan annin, mutta hyppäsin valitettavasti myöhemmin mukaan 14-15 euron välimaastossa. Myönsin sitten tappioni (harvinaista puuhaa minulta) 10 euron kohdalla, joka toistaiseksi on ollut hyvä päätös, sillä kurssi on nyt reilut 5 euroa.
 • Verkkokauppa.com.vk-shareTähänkään antiin en lähtenyt mukaan, mutta hyppäsin mukaan 2015 noin 6 euron hinnalla. Nyt seilataan 3-4 euron välimaastossa, joten ei ole vahvasti mennyt. Amazon pelottaa, mutta ei se kaikkea selitä. Uusi toimitusjohtaja ei myöskään ole ainakaan minua vielä vakuuttanut.
 • Tokmanni. Ämpärifirma ipotti 6,70 euron osakehintaan helmikuussa 2016. tokmanniSkippasin tyylikkäästi, mutta intouduin lähtemään alkukiiman jälkeen mukaan 7-9 euron välimaastossa. Nyt ollaan 8 eurossa, saa nähdä miten käy.
 • 255px-taalerilogoTaaleri. Alun perin Taaleritehtaana listautunut firma ei osunut omaan tutkaan, mutta hyppäsin myöhemmin mukaan 10 euron tuntumassa. Nyt huidellaan 7 eurossa, ei nyt mennyt tämäkään vahvasti. Sinänsä kyllä on luottoa Taaleriin, joten osakkeet pysyvät salkussa.

Oikeastaan kaikkein kivuliainta on listata ne helmet, jotka olen syystä tai toisesta jättänyt tietoisesti välistä:

 • 255px-kotipizza.svg_Kotipizza. Tätä minä ja monet muut sijoittaja-wannabet dissattiin. Yhtiö kompuroi annissa ja joutui jopa alentamaan antihintaa. Lopulta pörssiin päästiin ja norjalaiset lunastivat firman itselleen viime vuonna (2018). Preemiopitsat jäivät siis välistä tältä tursaalta 😦
 • Admicom.It-alalla itse työskentelevänä en ollut kuullutkaan koko puljusta, joten skippasin annin. admincom-logo  Tämä pilvifirma kuitenkin oli harvinaisen timmissä kunnossa ja 10 euron ipo-hinnalla olisin 5-kertaistanut sijoituksen jo tällä hetkellä. Onnittelut vaan mukaan lähteneille 🙂
 • Kojamo. Asuntosijoittajana ajattelin välttää asuntoja osakesalkun puolella. Ei olisi kannattanut, sillä koiraslohi on polskinut pörssissä ihan mallikkaasti ylävirtaan.kojamo-1 Ehkä tätä pitäisi napata salkkuun ihan osinkomielessä kuitenkin.
 • harviaHarvia. Kiuasfirma tuntui vähän turhan nicheltä omaan makuun, mutta on jo noussut 50 % antihinnasta. Enkä kehtaa enää hypätä kyytiin 🙂
 • Talenom. Olin ihan hilkulla osallistua IPO:on, mutta jostain syystä jätin välistä.talenomNoin 7 euron listautumishinnan olisin jo 4-kertaistanut nykyisellä n. 33 euron kurssilla.
 • gofore-logoGofore. Jätin tämän konsulttitalon välistä, sillä en halunnut toista Vincitin profiililla olevaa konsulttifirmaa salkkuun. Gofore on kuitenkin viime vuosina päihittänyt ankkafirman pörssissä.

Toisaalta olen onnistunut kutakuinkin välttämään pahimmat karikot, mm. pelifirmat (Rovio, Next Games, pikavoittoja lukuunottamatta), Cleantech Invest aka Loudspring, Rush Factory, Orava sekä lukuisat lääkefirmat (mm. FIT Biotech, BBS).

o o o

Euromääräistä voittoa / tappiota osakeanteihin osallistumisesta en jaksa laskea, mutta perstuntuma on se, että tappiolla ollaan. Ei pahasti, mutta reaalisesti ainakin jos indeksiin verrataan. Olisi siis joko kannattanut a) sijoittaa kiltisti indeksiin, b) sijoittaa vakiopainolla kaikkiin listautujiin tai c) jopa pitää rahat sukanvarressa.

Ehkä tästä turneesta olen oppinut sen, että en näköjään osaa analysoida IPO:ja oikein. Pitänee jatkossa malttaa mielensä näiden suhteen ja lähteä mukaan vain ns. ihan varmoihin tapauksiin (mikäli sellaisia nyt ylipäätään on).

Miten teillä muilla, onko IPO:t sujuneet paremmin?

8 vastausta artikkeliin “Omat IPO-valinnat menneet metsään varsin mallikkaasti

 1. Huh, tuossa listassa on monta niin kyseenalaista puljua, johon en sijoittaisi senttiäkään. Esim. Siili ja Viafin ja Lehto.
  Itse pysyttäydyn kovan track recordin firmoissa. Esim. BDX, ROK, MSFT ja DIS on tullut osteltua tänä vuonna.

  Tykkää

   1. Siili, Vincent ym. konsulttitalot eivät ole loppupeleissä mitään muuta kuin vuokrafirmoja. Ne myyvät omia devaajiaan firmoille, laskuttavat devaajien palkan ja päälle hiukan extraa. Kun projekti ohi, niin rahantulo loppuu ja kuka tahansa muu voi siitä jatkaa

    Tykkää

 2. Itse keksin IPOt vasta silloin kun admicom listattiin, ja lähdin kaverin suosituksesta mukaan. Antihan ylimerkittiin todella raskaasti eli about kaikki saivat vain n. 50 osaketta, jotka myinkin sitten 300 % tuoton kohdalla. Olen ihan tyytyväinen, vaikka Admicom huiteleekin nykyään 400 %:ssa. Fondiaa ostin nyt alkukesästä pikkusiivun hieman alle 10e/kpl, katsotaan mitä siitä tulee. Taaleria ostin joskus n. 10 euron hintaan ja myin 7:llä eli takkiin tuli, onneksi oli pieni määrä kyseessä.
  Hoivatilat ja Kotipizza ovat itsellä seurannassa tällä hetkellä ja dipistä voisin ostaakin, mutta todellakin harmittaa että en silloin vielä osannut hyödyntää IPOja. Olen myös varovasti laajentanut IPOihin rapakon taa. Varsinaisiin IPOihin ei kai pääse ainakaan nordnetista osallistumaan, mutta ostin Crowdstrike Holdingsia ensimmäisenä kauppapäivänä $58/kpl ja kurssi taisi eilen jäädä $82 tuntumaan eli 40 % plussalla tällä hetkellä oma possa. Alunperin lähdin hakemaan tuosta 30% pikavoittoa, mutta jotenkin jämähdin kyytiin. Täytyy varoa ettei näpit pala.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.