Kaupallinen yhteistyö

Kiinteistösijoittamisella ~10 % tuottoihin

Jopa 12 % tuottoa vakuudelliselle sijoitukselle? Kuulostaako hyvältä? Olen kirjoittanut paljon asuntosijoittamisesta, vaikka tiedostan kyllä, että se ei sovi kaikille. Vuokranantajana toimimisessa on kuitenkin oma säätämisensä ja velkavipu saattaa viedä yöunet. Onneksi on muitakin keinoja päästä samoihin tuottotasoihin, kenties jopa pienemmällä riskillä.

tessin-logo-white-bg
Ruotsalainen Tessin toimii joukkorahoituksen välittäjänä kiinteistöhankkeisiin.

Joukkorahoitus on noussut suosituksi tavaksi rahoittaa erilaisia hankkeita ja toisaalta myös saada varoilleen korkosijoituksia selvästi parempaa tuottoa. Suosituimmat palvelut tarjoavat kuitenkin lähinnä vertaislainausta, joilla yleensä rahoitetaan vakuudettomia kulutusluottoja eli rumasti sanoen pikavippejä. Tämä on tietysti tuottoisaa liiketoimintaa, mutta moni miettii sen eettisiä puolia. Kiinteistösijoittamisessa sen sijaan rahoitetaan yleensä uudiskohteiden rakentamista tai jo olemassa olevien rakennusten korjauksia. Nämä lainat eivät yleensä vie ketään velkakierteeseen ja rahatkin yleensä päätyvät fiksuun kohteeseen (koteihin, toimistoihin, jne).

Ruotsalainen Tessin on juuri tullut Suomen markkinoille ja tarjoaa mahdollisuuden yksityissijoittajille osallistua kiinteistöhankkeiden rahoittamiseen. Jokaisessa hankkeessa on omat ehtonsa, mutta tyypillisesti kyse on lainoista, joiden:

  • takaisinmaksuaika on 1-2 vuotta
  • vuotuinen korko 7-12 %, joka maksetaan 0-4 x vuodessa
  • pääomalle on asetettu reaalivakuus

Sijoittajan kannattaa huomioda, että Tessinin välittämillä lainoilla ei ole jälkimarkkinoita, eli  lainoja ei voi myydä toiselle sijoittajalle. Näin ollen pääoman saa takaisin vasta, kun laina erääntyy olettaen, että velallinen ei ole joutunut maksuvaikeuksiin.

2019-06-28 07_41_12-Myytyjä paritaloja ja studioita Tukholman alueella _ Tessin

Esimerkki lainaehdoista talohankkeessa.

Minimisijoitus Tessinin välittämille lainoille on tyypillisesti n. 1000-5000 euroa (10 000 – 50 000 SEK), eli hankkeet kannattaa valita huolella. Tessin ei itse arvioi velallisten luottokelpoisuutta tai hankkeiden riskipitoisuutta, vaan se jää sijoittajan vastuulle. Tiedonantovelvollisuus toki heillä on ja luottokelvottomia hankkeita eivät tietenkään rahoita. Vastineeksi tuotto onkin sitten samaa luokkaa kuin vivutetulla (n. 70%) asuntosijoitussalkulla omalle pääomalle.

Kuten tuottoisissa joukkorahoitushankkeissa yleensäkin, lainat menevät kaupaksi varsin nopeasti. Isommat projektit täyttyvät tyypillisesti viikossa, pienemmät parissa päivässä. Uusia lainoja tulee kuitenkin tarjolle 1-2 kpl viikossa ja rekisteröityneet käyttäjät saavat näistä sähköpostilla ilmoituksen.

Tessinin palvelu on oletuksena ruotsinkielinen, mutta kielen voi vaihtaa helposti suomeksi. Lainaehdot saattavat aluksi olla vain ruotsiksi, mutta peruskielitaidolla ja Google Translatella pärjää pitkälle. Lisätietoa kiinteistösijoittamisesta ja Tessinistä löytyy mm. Kauppalehdestä artikkelista, joka kylläkin on valitettavasti maksumuurin takana.

Miksi sitten kannattaisi lähteä mukaan kiinteistösijoittamiseen? Vaikka itse hankkeet ovat finanssiteknisesti kohtalaisen korkean riskin sijoituksia (vakuudellisia yrityslainoja), näen itse rakennusprojektit kohtalaisen turvallisina sijoituksina. Tessin ei välitä vakuudettomia lainoja, joten huonolla tuurillakin ainakin osa pääomasta maksetaan yleensä takaisin. Yhtä tuottoisaa käteisparkkia samalla riskiprofiililla ja 1-2 vuoden aikajänteellä on vaikea löytää. Rekisteröityminen sijoittajaksi on ilmaista ja onnistuu helposti tämän linkin kautta.

Tessin tarjoaa lisäksi mahdollisuuden suomalaiselle asuntosijoittajalle laajentaa salkkua Ruotsin puolelle. Suurin osa rahoitettavista projekteista kun sijaitsee rapakon länsipuolella. Hankkeita on yleensä tarjolla useampia, joten kannattaa valita parhaat päältä ja sijoittaa kuhunkin miniminä vaadittu summa. Näin saat hajautusta kiinteistösalkulle ja parin vuoden ajalta varsin mehevät tuotot!

Vastuuvapauslauseke: Tämä kirjoitus ei ole sijoitussuositus ja sisältää ns. affiliate-linkkejä, joiden kautta rekisteröitymällä saan pienen rahallisen palkkion.