Osakeannit

VMP kurvaa pörssiin takavasemmalta

Tuskin olin jo ehtinyt julkaisemaan keittiöfilosofisen analyysini Kojamon listautumisesta, niin henkilöstövuokrausfirma VMP ehti yllättää ainakin minut ja ilmeisesti myös useat taloustoimittajat ilmoittamalla listautumisaikeista ja aloittamalla First North -antinsa saman tien. Toki henkilöstövuokraajia on odotettu pörssiin jo pidempään, mutta itse olisin veikannut Baronaa tai Smileä ensimmäiseksi tulijaksi. Epäilemättä ainakin Smile ja mahdollisesti Baronankin ovat kyllä tulossa, mutta näemmä vasta syksyllä.

logo_vmp_1200x630
Musta-punainen on aika tunkkainen värimaailma. Ihmishahmoistakin tulee mieleen enemmän keilat tai ruumisarkut. Brändi kaipaa tuulettamista!

Toisin kuin Kojamon tapauksessa, VMP:n antia kehutaan jopa suorastaan edulliseksi. Ennustettu P/E asettuu lähemmäksi kymmentä kuin kahtakymmentä, jossa Helsingin pörssissä tällä hetkellä huidellaan. Yhtiö läpäisee myös listautujien perinteisen happotestin eli osakemyyntien suhteen uuden pääoman keräämiseen. VMP:n anti on nimittäin 100 % osakeanti, vanhat omistajat eivät myy yhtään osaketta vaan ovat vieläpä sitoutuneet merkitsemään lisää instituutioannissa. Viime aikojen listautumisiin (vai pitäisikö sanoa irtautumisiin) suhteutettuna kyseessä on suorastaan poikkeuksellinen menettely.

Yllättävä listautumisaikataulu kuitenkin herättää kysymyksiä. Onko liiketoiminnassa ilmennnyt jotain syitä pääoman tarpeelle aiempaa nopeammin? Kenties yrityskauppa mielessä? Jos omistajat myisivät, skippaisin annin rahastuksena saman tien, mutta aidon osakeannin tapauksessa suunnittelevat todennäköisesti kasvuliikkeitä. Joko orgaanisesti tai sitten tosiaan yritysostojen kautta.

Yksi mahdollinen syy kiirehtimiseen voi olla myös ehtiminen pörssiin ennen Smileä ja/tai Baronaa. Kovin moni piensijoittaja ei halua osallistua useamman saman toimialan antiin. Toisaalta yleisöanti on VMP:nkin tapauksessa hyvin pieni, vain 400 000 osaketta, kun instituutioille on varattu karvan verran yli 7 miljoonaa osaketta. Samasta syystä kyseessä on taas hintavälianti, eli osakkeen hinta (4,50 € – 5,75 €) määräytyy pitkälti instituutiokysynnän perusteella.

Henkilöstövuokraus toimialana herättää monenlaisia tunteita. Työntekijöiden näkökulmasta vuokratyö on monessa mielessä ongelmallista, mutta toisaalta vuokratyön kautta moni on päässyt kokeilemaan erilaisia työtehtäviä ja usein hyvä vuokratyöntekijä palkataan suoraan yrityksen palkkalistoille. Valistunut arvaukseni on, että henkilöstövuokraus on tullut jäädäkseen ja tulee vielä kasvamaan entisestään. Vakituisten työsuhteiden aika isoissa yrityksissä kun on tunnetusti vähenemään päin.

Kokonaan eri asia on sitten, mitkä toimijat ovat tämän alan voittajia. Barona on alan tunnetuin toimija Suomessa, mutta VMP:llä on henkilöstövuokrauksen lisäksi liiketoimintaa myös rekrytoinnin puolella (Personnel-brändi) sekä itsensätyöllistäviä palveleva Eezy-laskutuspalvelu. Smile keskittyy taas Restamaxin tytäryhtiönä ravintola-alaan, mutta tulevan listautumisen myötä varmasti yrittää tasapainottua.

VMP:n brändi vaatisi omasta mielestäni ajanmukaistamista. Nimestä tulee itselleni mieleen edelleen vanhahtava varamiespalvelu ja nuoremmille kenties eräs vähemmän mairitteleva akronyymi. Logokaan ei ole paras mahdollinen. Nörttinä kiinnitän myös väistämättä huomiota nettisivuihin, jotka ovat aika kulahtaneet ja sekavat. Suosittelenkin lohkaisemaan listautumisvaroista pari prosenttia brändiuudistukseen, ellei se ole joka tapauksessa menossa uusiksi mahdollisten yrityskauppojen myötä.

Henkilöstövuokraus olisi tervetullut toimiala salkkuuni. VMP:llä on nyt first mover -etu puolellaan, sillä samoilla hinnotteluilla sijoittaisin mieluummin Baronaan tai Smileen. VMP:n anti (etenkin yleisöanti) on sen verran pieni, että ylimerkintä on todennäköinen, jolloin osallistumista voi pohtia torstaille 14.6. klo 16 asti. Hinnoittelu on sen verran houkutteleva, että parisadan osakkeen merkintä houkuttelee. Minimisijoitus on 100 osaketta eli noin 500 euroa.

* Aloita helppo kuukausisäästäminen *

Kojamosta kirvonnut kirjoittelua seuranneena taidan jättää ylihinnoitellun kiinteistöfirman annin väliin. VMP:n antiin osallistumista pohdin vielä muutaman päivän. Mitä muut tuumaatte? Kommentit ovat tervetulleita, etenkin kun antikin on vielä vajaan viikon auki. Tarkemmat lisätiedot ja osallistumisohjeet löytyvät VMP:n listautumissivustolta.

9 vastausta artikkeliin “VMP kurvaa pörssiin takavasemmalta

 1. Oma ajatukseni on, että kannattaa listautua nyt, kun markkinat ovat suotuisat ja työllisyysnäkymät ovat hyvät. Sitä en tiedä, että miksi omistajat eivät myy, mutta ehkä firma on tarpeeksi tuottoisa nykyisille omistajille, että tarvetta ei ole. Lisää rahaa tarkoittaa investointi mahdollisuuksia. En kumminkaan ymmärrä bisnestä eli pysyn poissa annista.

  Tykkää

  1. Nykyiset omistajat eivät vain jätä myymättä omistustaan, vaan päinvastoin aikovat merkata ilmeisesti 25 % osakeannista. Taloustaidossa kirjoittava Hämäläinen olettaa nykyisten omistajien logiikan tämän osakeannin kohdalla tällaiseksi:

   ”Yhtiön tase meni sekaisin viime syksynä, jolloin pääomasijoittaja Sentican rahastot ostivat yhtiön enemmistön sen perustajaperheeltä. Erilaisten järjestelyjen myötä velat ja liikearvo työnnettiin nyt First Northiin tuotavan yhtiön huoleksi.

   Vaikka näennäisesti VMP:n annilla kerätään rahaa yhtiön velkojen maksuun, mutkan kautta rahoilla maksetaan Sentican viime syksynä maksamaa kauppahintaa. Kun Sentica annissa merkitsee VMP:n osakkeita, se itse asiassa lyhentää VMP Groupin ostosta syntynyttä velkaa.”

   https://www.taloustaito.fi/Rahat/vmp/

   Tykkää

 2. Vmp tarvitsee rahaa myös rahoitusasemansa kohentamiseen. Tällä hetkellä yhtiön omavaraisuusaste on varsin alhainen ja velkaantumisaste (gearing) korkea. Miten paljon annista saadut varat parantavat näitä lukemia, olisi hyvä tietää, ennen kuin osallistuu.

  Tykkää

 3. Näyttää olevan VMP pumpattu täyteen velkaa ennen osakeantia. Nettovelkaa VMP-konsernissa on markkinointiesitteen mukaan 50 miljoonaa. Liikevaihto on 28 miljoonaa euroa. Listaamisella haetaan esitteen mukaan rahaa lainojen osittaiseen takaisinmaksuun. Osakkeita on tarjolla 5 863 659 kpl enimmäishintaan 5,75 €/kpl, eli jos osakeantivaroista vaikkapa 20 miljoonaa euroa käytettäisiin velkojen maksuun, niin veloista 40 % poistuisi. Yhtiön P/E on kohtalaisen hyvä, mutta tase on aika heikko.

  Tykkää

 4. Kiitoksia kommenteista! Tämä VMP ei olekaan ihan suoraviivainen kuvio. Ja aina kun tuntuu ettei ymmärrä miksi firma listautuu (muuten kuin rahastaakseen), tekee mieli jättää väliin.

  Toisaalta 100-200 osakkeen merkkaus ja myynti ennen lockupien päättymistä voisi tuoda ihan hyvän %-tuoton.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.