Osakeannit

Kojamo pörssiin

Helsingin pörssin listautumisikkuna on pysynyt auki yllättävän pitkään. Kevätkauden viimeisin listautuja polskahtaa pörssiin ensi viikolla, kun Kojamo eli entinen VVO saa listautumisantinsa päätökseen.

Vaikka kiinteistöpuljun uusi nimi (kojamo eli ukkolohi) herättää lähinnä hilpeyttä, kyseessä on tosiaan suurimmalle osalle suomalaisista tuttu toimija. Aika moni meistä on saattanut asua aikonaan VVO:n vuokraamassa asunnossa tai nykyään Lumo-asunnossa, jota Kojamo käyttää vapaarahoitteisten asuntojen brändinään.

Kojamo on listautumassa suoraan pörssin päälistalle, joten kyse ei ole ihan pienestä firmasta. Markkina-arvoksi on haarukoitu 2,1 – 2,5 miljardia euroa. Helsingin pörssissä tällä arvostuksella Kojamo kilahtaa saman tien large cappiin, verrokkeina koon puolesta esim. Tieto (1,9 mrd €) tai Metsä Board (2,4 mrd €). Nyt siis painitaan ihan eri sarjassa kuin esim. paljon kohua herättänyt Orava Asuntorahasto (markkina-arvo n. 50 milj. euroa).

Miksikö Kojamo listautuu? Asuntojen arvostukset ovat nyt korkealla ja pörssissä pyyhkii muutenkin hyvin. Omistajat eli ammattiliitot ja eläkevakuuutusyhtiöt tekevät mojovan tilin, josta ei varmastikaan ole haittaa milleniaalien houkuttelemisessa pysymään ay-liikkeessä mukana. Kysehän on taas kerran pitkälti osakemyynnistä, sillä uusia osakkeita painetaan vain n. 17 milj. kpl, kun taas vanhat omistajat myyvät 40 – 55 milj. osaketta.

Entä tuottonäkymät? Kristallipalloa en edelleenkään omista, mutta riskisijoitukseksi Kojamoa ei pahankaan ilman lintu pysty maalaamaan. Asuntokanta on toki hieman iäkästä, mutta sijaitsee onneksi pitkälti kasvukeskuksissa. Näin laajaa hajautusta Suomen asuntomarkkinoille (35 000 asuntoa!) ei piensijoittajalla ole aiemmin ollut saatavilla.

tiedote_kuva

Ennustettu osinkotuotto ei sen sijaan päätä huimaa. Kauppalehden analyysin mukaan osinkotuotto sijoittuisi 2 – 2,5 % tuntumaan. Aika heikko esitys minusta, kiinteistösijoituksen idea omistajan näkökulmasta on vakaa ja kohtuullinen osinkovirta. Kotipörssistämmekin löytyy useita defensiivisiä yrityksiä, jotka maksavat korkeampaa osinkoa. Toki Kojamon kurssikehitys tulee todennäköisesti alkuhermoilun jälkeen muistuttamaan aivokuolleen sähkökäyrää, joten ostojen ja myyntien ajoitus on helpompaa.

Merkintähinta määritellään ns. haarukointimenetelmällä, eli yleisöannissa se voi asettua 8,5 ja 10 euron väliin. Piensijoittajan osa on tässä tangossa toimia seinäruusuna kun institutionaaliset sijoittajat määräävat tahdin. Yleisöannissa kun on tarjolla vain 4 milj. osaketta, kun instituutiot voivat kahmia enintään n. 67 milj. osaketta. Merkintähinta määräytyy siis käytännössä instituutiokysynnän mukaan.

Itse en oikein ole mieltynyt haarukka-anteihin, etenkin kun yleensä merkintähinta on asettautunut lähes poikkeuksetta ylärekisteriin. Onneksi Altia teki virkistävän poikkeuksen, kun osakkeita saikin lopulta haarukan alarajalta. Täytynee toivoa, että instikat eivät liikaa innostu merkitsemään, jolloin hinta ei nouse liian korkeaksi.

Summa summarum:

  • yleisöannin merkintä alkaa tänään 4.6. ja päättyy 12.6. klo 16, mutta anti voi päättyä ylimerkintätilanteessa jo 11.6. klo 16 johon mennessä kannattaa merkinnät suorittaa
  • minimisijoitus 100 osaketta, eli merkintähinnan ylärajan mukaan 1000 euroa
  • merkinnät OP:n tai Nordean kautta

Lisätietoa halajavien kannattaa suunnata Kojamon IPO-sivustolle, josta löytyy ihan luettava markkinointiesite ja perinteinen kuolettavan tylsä, virallinen anti-esite.

Aiotko sijoittaa Kojamoon? Itse olen vielä kahden vaiheilla. Mikään kurssiraketti tämä ei ole, pikavoittoja on turha odottaa. Arvostus on monessa mielessä aika rapsakka. Mutta toisaalta asuntosijoittajana aihepiiri on tietenkin kiinnostava ja Kojamon osakkaana tulisi ehkä seurattua kenttää taas hieman laajemmin. Todennäköisesti merkitsen minimipotin siinä toivossa, että merkintähinta osuisi lähemmäksi haarun ala- kuin ylälaitaa. Mutta kerro toki oma suunnitelmasi kommenteissa 🙂

* Sijoita osakkeisiin alk. vain 3 € kuluin *

 

3 vastausta artikkeliin “Kojamo pörssiin

Kommentointi on suljettu.