Osakkeet

Myin toukokuussa: DNA

Näin keväisin minulle tulee aina jokseenkin pakottava tarve keventää salkkua. Johtunee vanhasta pörssiviisaudesta, jonka mukaan kannattaa myydä toukokuussa ja häipyä sitten kesälomille. Tutkimusten mukaan tämä pörssianomalia on aiemmin pitänyt varsin hyvin kutinsa, sillä ainakin Euroopassa pitkät kesälomat ovat pitäneet pankkiirit poissa pörssisaleista ja siten kaupankäyntivolyymit ovat olleet pienempiä. Rapakon takanakin lomaillaan lähinnä kesällä jos nyt ylipäätään lomaillaan. Nykyään kuitenkin robottikaupankäynti käy vilkkaana ympäri vuoden, joten tästäkin neuvosta saattaa aika jättää!

Oli miten oli, päätin siis hieman keventää (lisää) salkkuani ja kohteeksi valikoitui tietoliikenneoperaattori DNA. Seuraan säännöllisesti mm. OP:n osaketutkimusta ja DNA on keikkunut Vähennä-suosituksella jo useamman viikon. Pankkiirien osto/myynti-suosituksiin kannattaa tunnetusti suhtautua rauhallisesti. Niitä kun tehtaillaan puolipakolla ja pitkälti tunnuslukuja tuijottaen. Toisaalta lukujen analysointi on yksi pörssin toimintaperiaatteeista – yliarvostettuja osakkeita tuleekin myydä ja aliarvostettuja ostaa. Männävuosina naureskelin kyllä hieman suosituksille kun Orion vaan porskutti, vaikka analyytikot kilvan kehoittivat myymään. Näin jälkiviisaana olisi kyllä kannattanut keventää, Orion kun tipahti miltei 60 euron korkeuksista alle 25 euroon.

Kuten em. analyysissä kerrotaankin, sijoittajat ovat ehkä hieman liikaa hullaantuneet DNA:n ylimääräisestä voitonjaosta (osingot ja pääomapalautus yht. 1,10 € / osake) ja muutenkin vaikuttavasta pörssitaipaleesta. Vertaillaanpa hieman muihin operaattoreihin:

Yhtiö Kurssi 23.5.2018 P/E -luku Osinkotuotto-%
Elisa 37,65 € 19,77 4,3 %
Telia 4,19 € 20,21 5,2 %
DNA 19,92 € 26,70 5,4 %

DNA:n luvut ovat selvästi kolmikon korkeimmat ja yritys toimii vain kotimarkkinoilla, mikä kaventaa kasvumahdollisuuksia. Tämän vuoden osingosta myös yli puolet oli ylimääräistä pääomanpalautusta, joka tuskin toistuu samanlaisena jatkossa.

Kun sitten suurin omistaja Finda laittoi ison satsin myyntiin, päätin seurata perässä 55 kpl DNA:n osaketta viime viikolla hintaan 20,26 € / kpl. Myös useampi DNA:n johtaja (kts. esimerkki) on sisäpiiri-ilmoitusten mukaan keventänyt omistuksiaan, joka kielii yliarvostuksesta. Alun perin nämä lappuset päätyivät salkkuuni DNA:n listautumisessa syksyllä 2016 hintaan 10,10 e / kpl, joten tuottoa on kertynyt mojovat 100 %, joka ei edes sisällä osinkoja 🙂

Kokonaan en luottoani firmaan menettänyt, sillä jätin salkkuun vielä ihan hyvän satsin (70 kpl). Nyt salkussani on kaikkia kolmea operaattoria suunnilleen samalla painolla, ennen myyntiä DNA oli selkeästi ylipainossa, enkä nähnyt tälle allokaatiolle enää perusteita. Telia on nyt lievässä ylipainossa muihin verrattuna ja näenkin siinä eniten nousuvaraa.

* Sijoita osakkeisiin alk. vain 3 € kuluin *

Disclaimer: Kirjoitus ei sisällä osto- eikä myyntisuosituksia. Taulukon luvut peräisin Kauppalehden osinkokalenterista.

3 vastausta artikkeliin “Myin toukokuussa: DNA

  1. Saa nähdä missä vaiheessa DNA tulee alas. Itse pidän osakkeet, niinkuin strategiaani kuuluu. Kyse on kumminkin pienimmästä ”suurista” operaattoreista Suomessa. Ja mielestäni parhaasta joten kasvuvaraa on vielä. Lisäksi kymmenen vuoden tavotteeni on jo saavutettu jos hinta pysyttelee tällä tasolla. En tosin osta lisää nykyisellä arvostustasolla, paitsi osingoilla.

    Liked by 1 henkilö

Kommentointi on suljettu.