Osakeannit

Drinkki Altialta kiitos, mutta Harvian löylyihin en nyt taivu!

Listautumisvuosi pyörähti kunnolla käyntiin näin kevään kynnyksellä. Toki alkuvuodesta pörssiin pyrähti pari pienempää peluria (Admincom ja BBS), mutta nyt siirryttiin kertaluokkaa isompiin puljuihin eli Altiaan ja Harviaan (rimmaavat kyllä kivasti!). Otsikko taisi jo paljastaa aikeeni, mutta kerronpa miksi tähän johtopäätökseen olen päätynyt.

altia-osakemyynti

Altia on saanut talousmediassa kyseenalaisen lempinimen ”kossuosake”. Toki Koskenkorva on firman tuotepaletin lippulaiva, mutta brändisalkusta löytyy useita muita tunnettuja juomamerkkejä kuten Blossa, Renault ja Xanté. Vaikka itse olen mieltynyt enemmän miedompiin juomiin, niin kyllähän laadukkaat liköörit ja konjakit kuuluvat länsimaiseen tapakulttuuriin. Kovin messevää kasvua ei Altialta kannata odottaa, kohtalaisen tasaista & kohtuullista osinkotuottoa hyvinkin (tavoite min. 60 % nettotuloksesta).

Kyse on nimen omaan alkuperäisen omistajan eli Suomen valtion osakemyynnistä, jonka jälkeen valtion omistusosuus on jäämässä 44 %:iin, eli edelleen vahvaksi omistajaksi. Listautumisen markkinoinnissa pidän erityisesti termin listautumismyynti käytöstä, sillä uusia osakkeita ei yleisöannissa ole tarjolla (vain henkilöstöannissa). Minusta myyntipainotteinen listautuminenkin on ok, kun sitä ei yritetä mitenkään piilotella.

Isoin kielteinen piirre listautumisessa on iso merkintähaarukka (7,50 – 9,00 euroa), joka kielii epävarmuudesta firman markkina-arvosta. Harvassa bisneksessä voidaan myydä tavaraa näin isolla heittelyvälillä, mutta kuten taloustoimittajat tuppaavat sanomaan: kun valtio myy, kannattaa ostaa!

Altian listautuminen alkoi maanantaina 12.3. ja ennustan merkintäajan päättyvän ennenaikaisesti ylimerkinnän johdosta, joten kannattaa pistää arvat sisään vimeistään maanantaina 19.3. klo 16. Itse aion todennäköisesti merkata hieman yli miniminpanoksen (100 osaketta). Jos merkintähinta olisi ollut kiinteä & kohtuullinen ja/tai hintahaarukka kapeampi, olisin saattanut pistää tuplatkin. Merkintä onnistuu muuten OP:n ja Nordean lisäksi näppärämmin Nordnetissä*.

Harvia on ehkä jopa Altian brändejä tutumpi, sillä aika moni meistä nauttii Harvian kiukaiden löylyistä viikonloppuisin. Itsekin tähän joukkoon kuulun, mutta silti taidan jättää osinkolöylyt väliin. Miksikö?

Sauna on meille suomalaisille rakas ja tärkeä, mutta globaalisti kyse on aika pienestä markkinasta. Harvia markkinoi antia vetoamalla tunteisiin, joka aina laittaa hälytyskelloja soimaan meikätursaan päässä. Myyjänä toimiva pääomasijoittaja CapMan tuskin luopuisi tuottavasta firmasta huonolla hinnalla. Tässä vaiheessa pörssisykliä (=kurssit korkealla) pelaan mieluummin varman päälle. Megatrendien äärellä tässä ei olla ja uudet asunnotkin usein niin pieniä, ettei niihin läheskään aina saunaa rakenneta.

Kritiikistä huolimatta Harvia vaikuttaa menestyvältä yritykseltä, jolla on vakaa jalansija kotimarkkinoilla. Osinkotavoite on tuttu min. 60 % ja listautuminen painottuu vahvasti osakeantiin, mikä on aina lupaava seikka. Mikäli minulla olisi runsaasti käteistä tilinpohjalla lojumassa, saattaisin hyvinkin merkitä pienen position. Tällä hetkellä olen kuitenkin jo vivuttanut salkkuani Superluotolla* ja tarvitsen lisäksi pelimerkkejä kipeämmin asuntosijoitusteni rahoittamiseen, joten passaan tämän annin.

Jos sinulta sen sijaan liikenee euroja Harvian tarinan eteeenpäin viemiseen, kannattaa toimia nopeasti, sillä Harvian anti päätyy mahdollisesti jo perjantaina 16.3. klo 16. Minimipanos on varsin kohtuullinen, 100 osaketta á 6,10 euroa, kutakuinkin hiukkasen paremman kiukaan verran. Listautumissivustolta löytyy tarvittavat lisätiedot.

PS: Omien aivojen käyttö on sallittu ja ei kannata Tursasta syyttää, jos sijoitat näihin ja tulee turskaa haaviin. Kumpikaan firma ei ole arvostuksen tai näkymien suhteen mikään must-have saalis, joten pikavoiton toivossa en varsinkaan suosittele sijoittamaan.

6 vastausta artikkeliin “Drinkki Altialta kiitos, mutta Harvian löylyihin en nyt taivu!

 1. Minä passaan tämän annin koska globaalit alkoholifirmat ovat monta astetta tehokkaampia ja kannattavampia kuin altia.

  Tykkää

  1. Oikeassa olet. Ehkä tässä on vähän epätoivoista eettistä yrittämistä meikäläisellä. Jos kerran sorrun viinafirmaan, niin otetaan sitten tämmöinen kotimainen, joka ainakin esittää olevansa vastuullisen juomisen kannalla 😀

   Tykkää

   1. Onhan Finlandia Vodkankin omistaja vastuullisen juomisen asialla. Toi firma myös kasvaa, on parhaimmat marginaalit alalla ja vielä osinkoaristokraatti.

    Liked by 1 henkilö

 2. Huomasiko kukaan tilinpäätöstiedoista:
  Liikevaihto 2017 359milj€
  Työsuhde-etuuksista aiheutuneet kulut 52milj€
  Tulos ennen veroja 25milj€
  Työsuhde-etuudet % liikevaihdosta 14,4%

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.